Legend the Bigfoot

Tudj meg többet az atlétikáról! - Kabalák a világbajnokságokon

Forrás: Getty Images
A világ sporteseményeihez hozzátartozik, hogy az adott rendezvényre vonatkozóan teljes arculatot alakítanak ki a szervezők. Ebbe beleértjük a logóhasználatot, illetve az egyéb egyedi jelképeket is. Az idén megrendezésre kerülő budapesti világbajnokság logóját tavaly augusztus 19-én mutatták be, pontosan 1 évvel az esemény kezdete előtt. Budapest látképének emblematikus motívumát, a Nemzeti Atlétikai Stadionból is jól látható pálmaágat magasba emelő Szabadság-szobrot közel egymilliárdan fogják megtekinteni a verseny ideje alatt a tévé képernyője előtt ülve.

A szimbólumok esetében a rendezők komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy azok minél jobban illeszkedjenek a sporteseményekhez. A virtuális felületeken fellelhető vizuális elemeken túl azonban fontosak a valóságban megjelenő motívumok is, amelyekhez a szurkolók és a versenyzők a való életben is közel kerülhetnek. Ezeket a célokat hivatottak betölteni a sportesemények esetében a kabalák, azaz az eseményt szimbolizáló figurák.

A legelső olyan kabala, amelyik nem egyesülethez, hanem sporteseményhez köthető, az a 1972-es müncheni olimpiáról származik. A Waldi névre keresztelt színes tacskó lett az olimpiák történetének első hivatalos kabalaállata. Waldi a kitartást és az állhatatosságot, a legjelentősebb sportolói tulajdonságokat testesítette meg. A kutyus a szurkolók körében igen közkedveltté vált, képeslapokon, bélyegeken jelent meg, valamint plüssként is árusították a nézőknek. Még a maratoni táv útvonalát is a kutyus formájához igazították, azaz egy tacskó körvonalát adta ki a maratonfutás vonalvezetése.

Forrás: https://olympics.com/

Ma már azonban nem csak az ötkarikás játékokhoz, hanem szabadtéri atlétikai világbajnokságokhoz is köthetőek kabalafigurák. A kabalák szerepe a pályán a nézők szórakoztatása, az eseménytelen pillanatokat kitöltése, a versenyzők körében pedig a feszültség oldása. Manapság nincs könnyű dolguk kabalák bőrébe bújó személyeknek, ugyanis szinte már elvárás lett velük szemben, hogy viccesek, humorosak legyenek, és mulattassák a közönséget.

Az atlétikai világbajnokságokon eddig megjelent karakterek közül a legnépszerűbbek a következők voltak:

Süni a hős, avagy a hős süni (Hero the Hedgehog, London, 2017)

A londoni atlétikai világbajnokságon részt vevő világklasszisok mellett feltűnt egy addig még ismeretlen hős is: egy sündisznó. Ő volt Hero a világbajnokság kabalafigurája, aki vicces jeleneteivel, humoros cselekedeteivel ugyanolyan mértékben beírta magát a sporttörténelembe, mint a résztvevő atléták. A néha már feltűnően aktív süni nem csak a közönséget mozgatta meg, hanem a versenyzőket és a sportszakembereket is. Az olykor túlzásokba eső kabala a világbajnokság lebonyolításán dolgozók körében nem biztos, hogy sok barátra tett szert, a szurkolók szívébe azonban belopta magát.

A legviccesebb pillanatok Heróról:

Berlino, a maci (Berlino the Bear, Berlin, 2009)

A "Berlino" elnevezés a "Berlin" és a "Bär" szavakra utal, ami a német főváros nevének és a medve szónak ötvözetéből jött létre. Mivel a medve a német főváros címerében is szerepel, így semmi meglepő nincs abban, hogy az itt megrendezett atlétikai világbajnokságnak ő lett a kabalája. Berlino annyira jól játszotta szerepét, hogy még az olyan sportolók is felfigyeltek előadására, mint mondjuk Usain Bolt. Annyira megtetszett a világcsúcstartó sprinternek a figura, hogy a 200 méteres síkfutás döntője előtt egy „Ich bin ein Berlino” feliratú pólót viselt, utalva John F. Kennedy 1963-ban elhangzott szavaira, aki anno együttérzését és támogatottságát fejezte ki a megosztott berlini polgárok irányába. A villámlábú jamaikai olyannyira megkedvelte a macit, hogy az egyik interjúban a következővel viccelődött: "Berlino és én barátok lettünk, még telefonszámot is cseréltünk”.

Legjobb jelenetek Berlinóról:

A legendás óriáslábú jeti (Legend the Bigfoot, Eugene, 2022)

Az Oregon államban található Eugene-t szokták az amerikai atlétikai élet központjaként, bölcsőjeként emlegetni. Az itt megrendezett világbajnokság kabaláját az ország ezen területén található, állítólag nagy lábakon élő, titokzatos lényről mintázták, melynek létezését a nyomokon kívül semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. Régóta él a legenda erről rejtélyes lényről, aki Bigfoot néven vált ismertté. Az óriáslábúhoz kapcsolódó történetek valószínűleg csupán legendák, mindenesetre sok embert megmozgatnak, foglalkoztatnak a nyomok. A róla mintázott kabalát ezért is nevezték el Legendnek, ugyanis a pályán megjelenő sportlegendákhoz pont egy ilyen meseszerű, mitikus lény illik a legjobban, aki ugyanolyan erős, és ha kell gyors is, mint maguk az atléták. A jetiket övező mítoszokkal ellentétben ez az óriáslábú lény egyáltalán nem visszahúzódó, se nem rejtőzködő, szeret az emberek közelében lenni, imád velük kapcsolatba lépni. Legendet szórakoztató, huncut és játékos jellemmel ruházták fel, amit maguk a sportolók is nagyra értékeltek.

Egy emlékezetes tánc Legendtől:

Természetesen a többi világbajnokság figurái sem hanyagolhatóak el, volt már sólyom (Doha 2019), fecske (Peking 2015) veréb (Moszkva 2013), bozontos kutya (Daegu 2011) farkas és maci (Edmonton 2001) is kabalaállat, de születtek már absztraktabb, elvontabb elemeket ábrázolók is, mint mondjuk egy láng (Osaka 2007) vagy a rendező város stadionjának tornya (Helsinki 2007). Az eddigi világbajnokságok kabaláit legtöbbször egy-egy állatról mintázták, ritkább esetben valamilyen egyéb a helyszínhez, vagy az atlétikához köthető elemről.

Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy vajon a budapesti atlétikai világbajnokságnak mi lesz a kabalája? Vizsla valószínűleg már nem, ugyanis az 1998-as hazai rendezésű szabadtéri Európa-bajnokságon Champi a magyar kutyus nagy sikert aratott a szurkolók körében. Jöhetnek a találgatások, hamarosan mindenre fény derül!