"Szeretem ezt a versenyt, olyan mint egy nyaralás"

Nagy Katalin, az idei Spartatlonjáról, a felkészülésről és a későbbi terveiről mesélt a győzelem után még Spártában.

Nagy Katalin, az idei Spartatlonjáról, a felkészülésről és a későbbi terveiről mesélt a győzelem után még Spártában.

Gratulálok a női első helyezésedhez. Ez volt a harmadik Spartathlonod. Melyiket érezted a legnehezebbnek?

Ezt a mostanit.

Mi ennek az oka?

Szerintem egyrészt a sérülésem, hogy nem tudtam annyit készülni, másrészt fejben sem voltam annyira biztos önmagamban. Tudtam, hogy nem voltam olyan formában, mint tavaly. Egyszerűen csak az elmúlt 8 hétben tudtam készülni a versenyre.

Sírtál a Leonidasz szobornál?

Érdekes, hogy első alkalommal elsírtam magam, de megmondom őszintén tavaly nevettem, meg most is ez jött ki belőlem. Igaz idén az utolsó szakaszon majdnem elsírtam magam, mert fájtak az izmaim, nem tudtam enni, de ahogy befordultam a célegyenesbe, megláttam a végét és már csak nevettem

Végig követtem a futásodat és azt figyeltem meg, hogy nagyon kemény tempót diktáltál az első szakaszban. 5 percen belüli tempót futottál, pedig hullámzik rendesen az útvonal. Mi volt ennek az oka? Nem akartad az első fiút szem elől téveszteni vagy csak így esett jól?

Soha nem versenyzem férfiakkal, mondták többen, hogy közvetlenül előttem az első férfi, de mondtam, hogy engem nem érdekel. Úgy mentem, ahogy kényelmes. Persze figyeltem a megadott pulzusértékemet, hogy ne lépjem túl. Kicsit erősen kezdtem, de aztán lassítottam.

Előnyt jelent, hogy ismered a pályát?

Igen, szerintem igen. Most már.

Kép
forrás: Szász Norbert

Nagyon mentetek az elején Radekkal (Radek Brunner, cseh futó, a férfi 3-ik helyezett, a szerk.). 120 km környékén néztem az órám és 4 perc volt a különbség köztetek. Megfordult a fejedben, hogy megelőzöd?

Nem, láttam, hogy erős fiú ő. Az volt az érdekes, hogy ahogy 150 km-nél elindultunk a hegyen az emelkedőn, akkor kicsit mögöttem volt, még beszéltem is hozzá, hogy milyen nehéz ez az emelkedő és akkor előzött le a másik fiú, Andrzej (Andrzej Radzikowski, lengyel futó, az idei Spartathlon első helyezettje, a szerk.), de ő úgy ment fölfelé…

Pam-et (az amerikai Pam Smith Kata csapattársa, női 2-ik helyezett lett, a szerk.) és Maráz Zsuzsit (Zsuzsi a 3-ik helyen ért célba a nők között, a szerk.) ismered, tartottál esetleg attól, hogy előbb utóbb megelőznek?

Igazán olyan volt a rendszer, hogy nem nagyon tudtam, ki hogyan áll és mennyivel vannak mögöttem. 200 km felett éreztem, hogy fáradok, de nem tudtam, hogy bennük mi van még.

Sokan panaszkodtak a gyomruk miatt, hánytak, görcsöltek, leginkább a meleg miatt. Neked volt valami problémád a gyomroddal?

Volt, de nem a meleg miatt. Szokott jönni egy ilyen mélypont, amikor a gyomrom nem igazán jó, de 1-2 óra alatt túl vagyok rajta. Volt egy 60 kilométeres szakasz, amelyen alig ettem, semmi nem volt jó. Az utolsó 30 kilométeren pedig már csak vizet kortyolgattam.

Kép
forrás: Szász Norbert

Gondolom volt a verseny előtt terved. Sikerült ezt hozni?

Érdekes, nem volt tervem. Tekintve, hogy előtte volt egy sérülésem, azt beszéltük Olivérrel, az edzőmmel (Lőrincz Olivér, a szerk.), hogy a Spartathlonon csak akkor indulok, ha nem leszek egyáltalán sérült. Előtte indultam Coloradoban egy hegyi versenyen, ott már egyáltalán nem éreztem a sérülés nyomait, így utána kezdtünk el komolyabban edzeni. Úgy jöttem a Spartathlonra, hogy meglátjuk, hogy sikerül.

Ezek szerint elégedett vagy.

Igen.

Hogyan frissíttettél?

Próbáltam tartani a szabályzatot, izotónikus italokkal és gélekkel, de nem tudok csak ilyenekkel végigmenni, próbáltam csipegetni az asztalokról.

Ez volt a harmadik Spartathlonod, tervezel még visszajönni ide?

Szeretem ezt a versenyt. Nem azért járok vissza, hogy javítsak az eredményemen, hanem olyan ez nekem, mint egy kis nyaralás. Szeretem nagyon.

Tehát visszajössz…

Úgy néz ki, hogy igen.

Addig még van 1 év, gondolom, most pihenés jön.

Igen 2 hetes.

Utána körvonalazódik valamilyen futóterv?

Decemberben meghívtak Taipeibe, egy 24 órás versenyre. Jövőre júliusban pedig világbajnokság lesz, majd a Spartathlon újra, meg gondolom lesz pár edzőverseny, illetve a Key 100 Floridában.

Western States?

Ütközik a világbajnoksággal, így ott biztos nem indulok, de nagy álmom a Badwater, igaz nem jövőre, talán azután.

Kati, 37 éves, ez volt a harmadik Spartathlonja, harmadik dogobós helyezése, második győzelme. Ő tartja a női pályacsúcsot 25.07-es idővel, melyet tavaly futott. Négy éve futotta az első ultratávot. Több mint 10 éve az USA-ban él, kettős államolgár.
forrás: Szász Norbert
Kati, 37 éves, ez volt a harmadik Spartathlonja, harmadik dogobós helyezése, második győzelme. Ő tartja a női pályacsúcsot 25.07-es idővel, melyet tavaly futott. Négy éve futotta az első ultratávot. Több mint 10 éve az USA-ban él, kettős államolgár.
Milyen étrendkiegészítőket érdemes használni?

Ez a kérdés érkezett szakértőnkhöz, Janota Zoltánhoz, és íme a válasza:

Leesik az állad a legőrületesebb fekvőtámasz variációktól: melyiket mered kipróbálni?

A fekvőtámasz egy olyan gyakorlat, amit mindenkinek érdemes rendszeresen végeznie, és mindenki ismeri, de vajon mit szólsz ezekhez a vagány változatokhoz?

Fit.Love.Réka: "Az áprilisi hóban még hihetetlennek tűnt, hogy maratont fogok futni, de végül nagyon szuper volt!"

Hihetetlennek tűnt egész héten, hóban, fagyban, szélviharban, hogy hétvégén maratont fogok futni. Annyira távolinak és szürreálisnak tűnt, hogy a ráhangolódás csak az utolsó pillanatra maradt.

Ezért jó idegen helyen futni

Ti miért szerettek külföldön futni? Főszerkesztőnk, Máté ezért:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

7 évente az összes sejted lecserélődik. Abból épül fel a tested, amit megeszel. Nem mindegy, mi kerül a tányérra. Ebben segítek!

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft