Borítókép: Három ok, hogy futásnak eredj

Három ok, hogy futásnak eredj

Fuss most, és élvezd a hosszútávú előnyöket.


1. Elkerülheted a sérüléseket
Az aerob edzés javítja a csontsűrűséget, ami később nagyon jól jön, állítják amerikai kutatások. Az már csak hab a tortán, hogy ezáltal csökken a törések és a szalagszakadás kockázata is.
Idősebb futók figyelmébe: Ügyeljetek a lágyrészekre. A kor előrehaladtával növekszik a térd feletti rész, az Achilles és a térdín sérülésének kockázata. Ugyanakkor érdekes módon a térdízület nagyobb veszélynek van kitéve fiatalabb korban.
2. Erősebb leszel
Idővel mindenki veszít az izomtömegéből, sajnos ez a korral jár. Az aerob edzés azonban, mint amilyen a futás is, segít ezen. A Mayo Klinika kutatása szerint az edzés 22 százalékkal felturbózza a vegyesizom szintézist (ez segíti az új izmok létrejöttét). A kutatásban 18 és 87 év közötti alanyok vettek részt, és az eredmények minden korcsoportban hasonlóak voltak.
3. Tovább élsz
Egy dán tanulmány szerint a futás hat évvel hosszabbá teszi az életet, és ez még nem minden: aktívabb és egészségesebb nyugdíjas éveket hoz. Amerikai kutatások szerint a fittség 20 százalékkal csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a vastagbél rák csak néhány a komoly betegségek közül, amelyeknek csökkenti a kockázatát a futás.