Borítókép: Ezeket a fogyókúrás bakikat ne kövesse el egy futó se!

Ezeket a fogyókúrás bakikat ne kövesse el egy futó se!

Forrás: Getty Images
Jól jönne, ha lemenne pár kiló? Akkor ne ess ezekbe a hibákba:

Nem eszel eleget
Futóként egyszerűen nem teheted meg, hogy nem eszel eleget. Persze, ha heti kétszer futsz le 5km-t, akkor igen, de ha egy komoly felkészülésben vagy, vagy havonta minimum egy százast lenyomsz, akkor azért kell az üzemanyag és a szénhidrát is. Ha kevesebbet eszel, mint amennyi az alapanyagcseréd, akkor az izmaidat veszíted el, nem pedig a zsírt, így valójában nem érsz célt…

Minden nap méred magad
Van, akinél beválik, ha minden egyes nap megméri magát, de sportolóknál ez nem hatásos. Mi van, ha másnap épp egy komoly versenyen indulsz és épp szénhidrát-feltöltésben vagy? Akkor tuti alapból többet mutat a mérleg, és még számos olyan változás lehet a héten, ami befolyásolja a súlyodat. Szóval válassz ki a héten egy napot, amikor megméred magad ébredés és WC-zés után, és ez legyen az a reális mérőszám, amihez viszonyítod a hízás-fogyást. Ha minden egyes nap ráállsz, tutira bestresszel, és elkezdesz össze-vissza étkezni, ami nem vezet semmi jóra.

Túl sokat változtatsz egyszerre
Most kezdtél el futni, és máris neveznél az Ultrabalatonra párban? Változtatni szeretnél az egészségtelen étkezési szokásaidon és egyből vegán akarsz lenni? A drasztikus változások sosem tesznek jót, és a célodat sem éred el velük. Kis lépésekkel haladj: először iktasd ki a cukrot az étrendedből, majd jöhetnek a finomított lisztből készült termékek, és így tovább. Kis lépésekben haladva tartósabb lesz az eredmény.

Villámdiétákkal próbálkozol
Mindenki tudja, hogy nem szabadna, aztán mégis sokan belefutnak, hogy egy-egy kúrával próbálkoznak, ha egy eseményre szeretnének leadni pár kilót. Akkor éppen hatásos is, de után a kilók fénysebességgel térnek vissza, és hozzák magukkal a kis barátaikat is!

Félsz a súlyzóktól
Futóként nem cél, hogy hatalmas izomzatot szedj magadra, hiszen akár a háj, ez is plusz súlyként nehezedik rád futás közben. Azonban, minél nagyobb a testeden az izomzat, annál több kalóriát égetsz el bármilyen tevékenységgel, hatékonyabban működik, ráadásul szép formát is ad a testednek. Hetente egyszer nyugodtan beiktathatsz olyan erősítő edzést, amikor súlyokat is megmozgatsz. A más típusú terhelés amúgy is nagyon hasznos!