VTM: szuperfinish helyett szuperbetli

Avagy hogyan lehet elrontani egy minden jel szerint nagyszerűnek ígérkező futást. Rögtön elmesélem...

Avagy hogyan lehet elrontani egy minden jel szerint nagyszerűnek ígérkező futást. Rögtön elmesélem...

Tényleg adott volt egy remek nap. A gyerekek a nagyszülőknél, az időjárás szuper, az állapotom persze olyan amilyen, de azért panaszra nem lett volna okom. Egy hosszú, mondjuk közepesen erős futásra készültem. 39 km, 1000 méter körüli szintemelkedéssel, 4-4 és fél óra közti időtartamban, a tavaszi, napsütéses, ideális talajviszonyokkal megáldott Vértesben. Semmilyen tétje nem volt ennek a futásnak. Mindegy volt, hogy mennyi idő alatt teljesítem (nyilván ésszerű határokon belül), mint ahogyan az is, hányadik helyen futok.
Aztán reggel 9-kor eldördült a képzeletbeli rajtpisztoly és uzsgyi, meglódult a mezőny…és hamarosan elkezdődött a racionális és az irracionális énem belső párbeszéde.

- Hahó, mit művelsz?
- Mégis mit, futok.
- Oké azt értem, de hogyan?
- Mi az, hogy hogyan?! Nem értem a kérdést.
- Nem lesz ez egy kicsit gyors?
- Jaj, hagyjál már, tudom, mit csinálok!
- Hááát, így ahogy nézem a pulzusod, nem úgy tűnik. Meg minek ez a vágta, hova sietsz. Eléggé messze van még a vége.
- Persze, látom a pulzusomat, de máskor is simán elviseltem, ha rajt után felkúszott. Kicsit ki akarok evickélni a mezőny sűrűjéből.
- Oké, hogy máskor, de most most van és nem vagy olyan edzett, mint korábban. A mezőny meg majd szétszéled, nem hiszem, hogy érdemes emiatt kapkodni.
- Na jó van, hagyjá’ már, had fussak.
- Oké, csak jusson majd eszedbe később, hogy én szóltam, talán még időben…

Aztán miközben lefelé gurultam az első ponthoz – valahol 13-14 km környékén – szépen, finoman elkezdtem érezni a jobb oldali csípőízületem körüli fájdalmat. Korábban is előfordult már ez az érzet, de jó ideje nem volt vele különösebb gondom. A futásban nem akadályoz, futás után szoktam nyújtogatni ezt a területet is. A kellemetlen érzet megmaradt, a tempóm rövidesen lényegesen visszaesett, sőt a kompenzálás miatt idővel a bal térdemet is kicsit érezni kezdtem. Ahogy teltek a kilométerek egyre rosszabb lett és egyre inkább csoszogóssá vált a futásom. A várgesztesi pont előtt (kb. 24 km-nél) már nagyjából el is döntöttem, hogy nem megyek tovább, abban bíztam, hogy Norbi, aki a rendezvényen fotózott, ott lesz autóstul mindenestül. Végül nem ő volt ott, így még tovább kellett evickélnem ebben a kellemetlen állapotban. A séta kiválóan ment, de végig az motoszkált bennem, hogy nem engedhetem meg magamnak, hisz a gyerekek várnak a nagyinál, így ahol csak tudtam, mégis futni próbáltam. Iszonyat lassan és rosszkedvűen bandukoltam még további szűk 10 km-t, mire a verseny utolsó pontjához értem, ahol is rátaláltam a megmentőmre. Nekem ott ért véget a VTM idén, 6 km-re a céltól, bár már az előző ponton sem kívántam dugókázni, sőt megerősítve magamban a versenyen kívüliség tényét, leszedtem a rajtszámomat és az órámat is leállítottam.

Itt már versenyen kívül. Nagy a kontraszt a kezdő fotón lévő önmagamhoz viszonyítva.
forrás: Terepfutás.hu
Itt már versenyen kívül. Nagy a kontraszt a kezdő fotón lévő önmagamhoz viszonyítva.

Aznap délután még kicsit sántikáltam a sajgó csípőm miatt, de estére jobb lett, másnapra pedig már csak egy kicsi izomláz éreztette velem az előző napi történéseket. S már azt is tudtam, vagy inkább beláttam, elismertem, hogy mi okozta ezt a kellemetlenséget. Brutál módon elfutottam a verseny elejét. Semmiféle magyarázat nincs arra, hogy miért tettem ezt. Ez olyan „csak” dolog volt, mondhatnám egyértelmű volt, hogy nem abban a tempóban futok az elejétől kezdve, amit jelenleg elbírok, mégsem lassítottam. Részemről egy valódi dilettantizmusról árulkodó verseny volt, sok-sok belsőleg kimondott, szaftos káromkodással fűszerezve.

Mivel a VTM-nek valóban nem volt tétje, nem volt célverseny, nem mondhatnám azt sem, hogy hosszú hónapok kemény edzésmunkája előzte meg a rajthoz állást, ezért nem ostorozom magam tovább (itt most ez is megtörtént). Továbbléptem, a csípőm már rendben van. Ma futottam is az utolsó Runner’s World Ébredj! közösségi futáson a Margitszigeten.

A legnagyobb konklúziója az volt számomra ennek az egésznek, hogy kicsit összébb húztam magam és átneveztem a csapatunkat a Dupla Élményről a Szimplára. Ezek után azt gondolom, bőven elég lesz és sokkal nagyobb esély van arra, hogy élvezni is fogjuk. :-)

5 hónapos terhesen, hatalmas pocakkal versenyzett a futónő

A 31 éves Alysia Montano múlt héten hatalmas pocakkal állt rajthoz az amerikai atlétika bajnokságon.

A legfontosabb kifejezések, amiket minden futónak ismernie kell

Ha most kezded a futást, érdemes megismerkedned néhány szakkifejezéssel, amiket a haladók kivülről betéve ismernek!

Így szabotálod a reggeli edzésed

Ha sikerült átállnod a reggeli futásokra, gratulálunk!

Rendszeresen edzel mégsem fejlődsz, sőt visszaesel? Komoly okai lehetnek!

Ellentmond a logikának, mégis sokakat érint olvasónk panasza, melyre ezúttal Fülöp Tibor szakértőnk válaszolt.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft