Exkluzív! Papp Krisztina beszámolója az EB-ről!

Nagyon vártam az EB-t, tulajdonképpen mindent, ami ezzel jár. Utazás a csapattal, találkozni végre személyesen barátokkal, haverokkal. És nem mindig csak facebookon lenyomni egy gratulációt meg egy “hogy vagyot”.

Nagyon vártam az EB-t, tulajdonképpen mindent, ami ezzel jár. Utazás a csapattal, találkozni végre személyesen barátokkal, haverokkal. És nem mindig csak facebookon lenyomni egy gratulációt meg egy “hogy vagyot”.

Zürich (2014) óta nem voltam a válogatottal, bevallom hiányzott. Remek társaság jött Amsterdamba, tehetségesek, vagányak és nagyon szorítok nekik, hogy pár év múlva oda érjenek, ahová szeretnének.

Biztos olvastátok, de aki lemaradt volna, Márton Anita súlylökésben, Baji Balázs 110 gátfutásban nyert ezüstérmet, a többpróbázó lányok Kriszán Xéni 4., Zsivoczky-Farkas Györgyi 5., Kővágó Zoli diszkoszban 6. lett. Nagyon menő!!!!!!!!!

Sokszor kérdezik, hogy zajlik egy ilyen út. Nekünk szerencsére erre semmi gondunk, a Szövetségünk intéz mindent. Hoznak, visznek, értünk vannak a szervezők, a Hotelban a segítők mindent intéznek. Van egy csapatvezető, Kálmán Bálint, aki kézben tartja a dolgokat és mindenhol, mindenkinél ott van. Segített a frissítőt beadni, még egyszer köszi neki, mert ezek kis dolgok ugyan, de sokat jelentenek élet-halál közt :D Jött velünk orvos, gyúró, ők is ott álltak végig a versenyünk alatt, köszönet érte Kiss-Polauf Mariannak, Szűcs Zolinak és Igaz Bálintnak. Valamint tényleg köszi mindazoknak, akik ott álltak a pálya szélén és akik bárhonnan szorítottak értünk.

Kép

És ott volt az edzőm!!!! Zoli nagyon aranyosan elviselte az utolsó hetem lelki vivódásait. Mindig ez a legnehezebb a felkészülésben. Legalábbis nekem. Már csinálnám a dolgom, mennék, de még ott az utolsó hét, az utolsó nap, az utolsó óra és néha robbannék, de ott van még az utolsó 1 perc a rajtnál. Pattanásig feszült idegekkel (olyan hosszútávfutósan) Azt hiszem Zolira most a legjobb jelző a Futókkal suttogó. Rengeteget számított ebben a szituációban, hogy ott volt velem.

A verseny hete edzés szempontjából semmi extra. Nem futok annyi kilométert és arra törekszem, hogy frissebb legyek. Az utolsó 3 napban jobban odafigyelek a szénhidrátbevitelre. Fejben összerakom a futást, több verzió is fut, számítva arra, ha valami nem úgy alakul.

A versenyről annyit, hogy elképesztő jó Hollandiában futni. Ha lehetőségetek van rá, menjetek el, próbáljátok ki. A félmaratoni pálya 2 körös volt. Igazi lájtos citytrail. Kis hidas, éles kanyaros, térköves, emelkedős, autós lassítós bukkanós, lejtős, parkos…..minden volt. Nehéz, technikás pálya, nem itt lehetett egyéniket döngetni. Engem ez nem zavart különösebben, próbáltam a pátyi tapasztalataimat előhozni, a lábaim bírták. Egyszer majdnem elestem abban az autós lassítós pukliban, elfelejtettem, hogy ott van, de meg tudtam állítani a zuhanást.

Kép

Sajnos az időjárás nem volt épp félmaratoni, magas pára, 22-24 fok körül. Egyébként nagyjából Rióban ez lesz.

A futás brutális volt. Beleszaladtam én már mindenbe pályafutásom során, de ez a félmaraton életem egyik legküzdelmesebbje volt. Az első métertől az utolsóig küzdöttem. 3 kilinél muszáj voltam magam vízzel locsolni és kortyolni, (ott sejtettem, hogy valami nem jó az időjárással mert általában nem szoktam félmaratonon inni-enni, max 15km-nél egy kis vizet). Ott kaptam nagyjából a szúrást is. Iszonyúan dühös voltam. Már jártam így, visszavettem a tempóból amennyire lehetett, de közben nem engedhettem vissza annyira, mert mindenki futott mint a meszes. Lepergett életem filmje, nem ezért jöttem ide. (ez a modorosabb belső monológom) Nem engedtem magam pánikolni, újratervezés, tempó vissza, egyenletes légzés és vártam, hogy oldódjon a görcs. Pontosan nem emlékszem mikor múlt el, nagyjából 8km körül éledeztem. Sokat számított, hogy mindig voltak körülöttem és volt kire felfutni.

8-10 kilométertől pedig szépen araszolgattunk föl. Rengeteget kellett hűteni magam és inni, ahol tudtam. Egy-egy frissítőállomásnál 2 pohár vizet is magamra öntöttem, persze volt, hogy benéztem és az izót sikerült a fejemre borítani. De ez a legkevesebb. Egymásnak adtuk a szivacsot, ha kellett és gyűrtük, ahogy bírtuk. A legrosszabb érzés az volt, hogy tudtam (Zoli bekiabált) hogy az eleje beleszakadt a tempóba (12-23-ig) de egyszerűen nem tudtam felmenni. Az eredményekből is látszik, ha 30 mp-el gyorsabb vagyok, már 15-ben lettem volna. (73:23 lett az időm) Csalódott vagyok. Egy részem erősebb lett, hogy képes voltam ilyen időben is ilyen eredményre. De nem a 24. helyért mentem oda. És teljesen reális lett volna 10-15 körül bejönni. Bosszant ez a szúrás, mert életemben egyszer volt csak ilyen velem és miért pont most jött újra.

Kép

Hagytam egy napot magam ezen tipródni, hadd jöjjön ki.
Pár nap könnyű edzés jön és a hét második felében maraton mód, 2.5 hét munka következik. Rióban ilyen, vagy ennél brutálisabb idő várható, jó próba volt Amsterdam. Megerősített abban, hogy a tempó választását és a frissítést nagyon komolyan kell venni.

Kevesebb, mint 1 hónap az utazásig, célegyenesben vagyunk. Hajrá magyar csapat, hajrá atléták, köszi drukkerek!!!!

Kímélnéd a farokcsontod? Ilyen gyakorlatokat végezz hasizomra!

Olvasónk Pulay Szilvit kérdezte, hogy milyen gyakorlatokat végezhet, ha a farokcsontját kímélni szeretné.

Szegény futó-lábfejek! Így tarthatod egészségesen a tiédet

Bizony a futók lábfeje nagyon el van gyötörve, de ezekkel a tanácsokkal kicsit jobb kedvre derítheted a tiédet!

Az úszás remek keresztedzés - a legjobb edzéstervek futóknak

Irány a medence, ha tempót váltanál és fittebb futóvá szeretnél válni!

Pofonegyszerű és kissé bizarr trükkök, amikkel kevésbé lesz kínzó a futás kánikulában

Fú, de meleg van! Bár az elmúlt napokban is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a következő hétre még ennél is melegebbet jósolnak.

Már megint túltoltam! Miért futok akkor is, amikor tudom, hogy rossz vége lesz?

Főszerkesztőnk új útvonalat talált magának, amiről kiderült, keményebb, mint gondolta.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft