Borítókép: Aki fut, az aludjon is!

Aki fut, az aludjon is!

Akár a (hétvégi) hosszú futásokról, akár egy-egy hosszabb távú versenyről van szó, fontos, hogy kipihenten vágj neki. Különösképpen akkor, ha a verseny korán reggel rajtol.

Ha olyan versenyre készülsz, melynek kora reggal van a rajtja, kulcsfontosságú, hogy az edzéseid egy része is kora reggel történjen. Számos alvási stratégia van, amit kipróbálhatsz, hogy minél kipihentebben indulj útnak, először azonban azt érdemes kitalálni, hány óra alvást igényel a szervezeted. Ha fogalmad sincs, számolj 7-8 órával.

A következő lépés az, hogy legyél következetes. Ezesetben igyekezz minden nap ugyanakkor kelni és feküdni. Ahogy közeledik a verseny időpontja, fokozatosan kelj és feküdj még korábban, azokon a napokon is, amikor nem kell futnod. Használd ki ezt a plusz időt: nyújts, használd a habhengert, erősítsd a törzsed, vagy végezz keresztedzést. Ha vannak napok, amikor úgy érzed, be kell hoznod a korán kelést, inkább feküdj le egy fél órára délután, ahelyett, hogy más időpontban térnél este nyugovóra, mint ahogy tervben van.

Az is fontos, hogy kikísérletezd a számodra tökéletes relaxáló rituálét. Például vegyél meleg fürdőt vagy zuhanyt minden nap ugyanabban az időpontban, amit követhet néhány finom nyújtógyakorlat vagy jógalégzés. Mindent kapcsolj ki, amiből kék fény árad, azaz a tv-t, a laptopot és a telefont, és inkább egy könyvvel vagy zenével kapcsolódj ki. Szakértők szerint a hálószoba ideális hőmérséklete nem éri el a 20 fokot, úgyhogy te is tartsd a hálódat hűvösen és sötéten. Remélhetőleg jó matracod, párnád, és magas minőségű ágyneműd van, így tényleg szinte jutalomként éled meg az ágyban töltött időt.

Ha kora reggel mész futni, mindig legyen kikészítve a futócucc.

Ami a versenyt illeti, van egy jó hírünk: szakértők szerint az, hogy rosszul alszol a verseny előtti éjszakán, nem feltétlenül megy a teljesítmény rovására. Sőt, a versenydrukk még fel is turbózhat, úgyhogy legalább emiatt nem kell külön izgulnod.

Nagyon fontos, hogy ne csak a verseny előtti napokban figyelj oda erre, hanem azt azt megelőző hosszú hetekben és hónapokban is.