Borítókép: 5 ok, amiért az 5K jó

5 ok, amiért az 5K jó

Nem mindenki tartja nagyra az 5K-s versenyeket, pedig segítségükkel sokat javíthatsz akár a félmaratoni időeredményeden is. Csak rajtad múlik, hogyan alkalmazod a hosszabb versenyeken az 5 kilométeres táv lefutása közben szerzett tapasztalatokat.


1. Gyakorlással fejlődhetsz
A táv rövidebb, így a verseny utáni regeneráció sem vesz sok időt igénybe. Nyugodtan futhatsz gyorsabban és több versenyen is elindulhatsz. A hosszabb versenyre való felkészülésed végére iktass be 1-2 5K-s versenyt, így tapasztalatokat gyűjthetsz a később megmérettetéssel kapcsolatban (Például mit egyél, hogyan készülj fel reggel, milyen tempóban fuss).
2. Használhatod a kütyüket
Az 5K alatt be tudod lőni a tempód, így megtanulhatod, hogyan fuss gyorsabban az utolsó pár méteren. Ebben pedig segítségedre lehet az órád vagy a telefonod is. Itt az ideje kipróbálni pár új appot!
3. Szintfelmérés
A szezon eleji 5K-s versenyek megmutatják, mennyire vagy fitt. Ha pedig a szezon közepén futsz ilyen távot, lemérheted, mennyire hatásos az edzésterved. A hosszabb verseny előtti 5 kilométeres verseny pedig segít abban, hogy pontos stratégiát építs ki.
4. Önbizalomnövelő
Ha a komfortzónádon eléggé kívüleső versenyen indulsz, biztos, hogy stresszes leszel. Viszont a rövidebb versenyekkel növelheted az önbizalmad.
5. Túlléphetsz a korlátaidon
Minden 5K-s verseny egy szuper alkalom arra, hogy legyőzd a mentális korlátaidat. Akár szokásokat, hagyományokat is építhetsz, megtanulsz koncentrálni, a légzésed is sokat fejlődik - egyszóval sokkal tapasztaltabb leszel általuk és rengeteget tanulsz mafadról.
Érdemes tehát 1-2 rövidebb versenyen is indulnod, hiszen látod, mennyi előnye van.