Koriander, az igazi varázsszer: építsd be az étrendedbe!
Indiában, Latin-Amerikában és Mexikóban az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt fűszer a koriander, más néven kínai petrezselyem. Az egyébként a Földközi-tenger környékéről származó növény a zellerfélék családjába tartozik, és a leveleit, a belőle készült olajat és a magjait is felhasználják.
Nem csak fűszerként használják a koriandert: dohánytermékekhez és a szépségápolásban is alkalmazzák. Az íze elég különleges, meghatározó része az ételnek, és ha ezt nem kedveled annyira, azért érdemes egy pillantást vetned a számtalan, a testre gyakorolt pozitív hatására:
- Gyomorbetegségek, hányinger, hasmenés, irritábilis bél szindróma kezelésére kiváló
- Jó hatással van az étvágyra, és természetes antibiotikumként is számon tartják
- Antioxidáns és fájdalomcsillapító hatású
- Székrekedés ellen is nagyon jó: érdemes a magjaiból készült teát kortyolgatni
- A cukorbetegség megelőzésében is alkalmazható.
A magját is használhatod
1 teáskanálnyi koriandermagban körülbelül 5 kalória van, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Teát kifejezetten érdemes készíteni a koriander magjából, mert gyorsítja a hurutos betegségekből a felgyógyulást, lázcsillapító hatású, és enyhíti a stressz tüneteit is.
Korianderlevél: salátákba is kiváló!
A koriander egy elég meghatározó ízt ad az ételnek, de ha még nem tetted, érdemes a növény levelét salátába tenned, a csicseriborsó krémet is nagyon feldobja, és az avokádókrémnek is remek ízt ad! De a szervezeted is meghálálja majd: könnyebben legyőzöd az álmosságot, ha az ételedben koriander volt, stresszoldó hatású, és az emésztést is segíti.