Borítókép: Tudatos futás a Marathontime-mal

Tudatos futás a Marathontime-mal

Egyre többen választják a futást, de azért van néhány dolog ebben a sportban is, amire figyelni kell. Amikor belekezdünk valami új mozgásformába, még tapasztalat nélkül, nem javasolt előre, meggondolatlanul bevásárolni adott sporthoz kapcsolódó kiegészítőket. Az első alkalmakat sokan nem futócipőben teszik meg, és ez így rendben is van, de aki komolyan gondolja, annak később a cipőre érdemes lesz odafigyelni.

Legtöbben aszfalton futnak, pedig nincs is annál jobb, mint gázolni árkon-bokron keresztül, porban, sárban, emelkedőkön, hegyi szakaszokon. Egy ilyen terephez szinte elengedhetetlen a futócipő. A puha, állandóan változó talaj teljesen más, mint amikor aszfalton futunk. Érdemes kipróbálni!

A táv határozza meg milyen kiegészítőket érdemes magaddal vinni, ami állandó lehet, az a zene! Közepes távon már használhatsz akár gps-t is, és egy kisebb palack vizet is érdemes bekészíteni.

Ha maratoni távokban gondolkodsz, teljesen más a helyzet, olyankor szükség van az útra különböző energetizálókra, zselékre, csokira és az izotóniás italok is előtérbe kerülnek. A hosszútávfutók már a futást megelőző napokban úgy étkeznek, hogy a teljesítményük a lehető legjobb legyen. Szénhidrát fogyasztással töltik fel glikogén raktáraikat.

Rövidtávon nincsen szükség ilyesmire. Ne közvetlen indulás előtt egyél, elég kellemetlen tüneteket okoz egy megpakolt pocak. Az az ideális, ha kb. 1-1,5 órával futás előtt eszel egy keveset, és persze majd utána is enni fogsz, mert éhes leszel!

Fussunk hobbiszinten, rövidebb vagy hosszabb távokat, szervezetünknek a megnövekedett fizikai aktivitás miatt mindenképp több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége. A Marathontime vitamincsomagja ezt hivatott pótolni a napi adagok biztosításával.

A lágyzselatin multivitamin kapszula sokkal hatékonyabb felszívódást tesz lehetővé, mint a tabletta formájú készítmények, és szervezetünk megnövekedett vitamin igényét is megfelelően kielégíti.

A futás a vázizomzat nagy részét megmozgatja, így a szívre és a vérkeringésre is fokozottabb terhet tesz, melyhez szervezetünknek fokozatosan kell hozzászoknia, az Omega 3 lágyzselatin kapszula pedig tovább növeli szívünk egészségének megőrzésének esélyét.

A Kondroitin és glükózamin kapszula segít megelőzni az ízületi kopásokat és a gyulladásos folyamatokat.

Az ásványi anyag komplex tabletta megfelelő összetételben és mennyiségben járul hozzá az izomzat és a csontozat erősítéséhez, az L- arginin kapszula pedig mint aminosav segíti az izomtömeg növekedését.

Ha megvannak a megfelelő kiegészítők, vitaminok, már csak a helyes technikára kell figyelnünk. Amikor az első körökre ráveszed magad és elindulsz, arra azért készülj fel, hogy nem lesz azonnal üdítő élmény a futás. Ennek okai lehetnek: nem tudod, nem ismered a légzési technikákat, egyből túl gyorsan akarsz futni. Érdemes utánanézni mindennek, mielőtt végleg elmegy a kedved a futástól. Az elején még 1 km is nagyon soknak tűnik, és majdnem biztos, hogy nem a jó érzés élménye jut utólag eszedbe, hanem az, hogy ezt is túlélted! A lényeg, hogy találd meg azt a terepet, azt a tempót, ami neked a legjobb!

Ha nem ijedsz meg attól, amikor a légzésed kapkodóvá válik, a lábaid elnehezülnek, a szíved hevesen dobog, nyomást érzel a mellkasodban és minden porcikád azt súgja, hogy állj meg, pihenj, akkor szervezeted hamar úrrá lesz ezeken az érzéseken. Ilyenkor érkezik a second wind (második szél), folytasd tovább a mozgást, aminek hatására megkönnyebbülsz, mélyül és lassul a légzésed, és minden helyre áll.

Ahhoz, hogy fejlődj, a kényelmesnél mindig többet kell teljesítened. Nem érdemes ilyenkor szervezeted „pánikreakciójára” hallgatnod. Van még benned tartalék, biztos lehetsz benne! Indulj el akkor is, ha nehezen veszed rá magad, szedd a Marathontime vitaminokat, és egy idő után azt veszed észre, hogy szinte már félálomban futócipő van rajtad.

Speciális vitamincsomag futóknak >>>