Borítókép: Itt mindannyian világbajnokok

Itt mindannyian világbajnokok

A tél leghidegebb estéjén, mínusz 9 fokban, szakadó hóban gyülekeznek a Margitszigeti Atlétikai Club futóegyesület tagjai. We are going to run, right? Teszi fel nevetve egy külföldi tagjuk a kérdést. Right. Outside? Outside.

A kérdés nem is igazi kérdés, hiszen kedd van, fél hét.

“Egyszer lemenni futni nagyon könnyű, de hogy az ember állandóan és rendszeresen beillessze az életébe, az nagyon nehéz.” - kezdi Vajda Zsuzsa, az egyesület vezetőedzője. “A futócsapat ereje abban van, hogy ha van egy közösség, ahol sportszakmailag felépített felkészülés zajlik, akkor ott lépésről-lépésre haladunk együtt, egy közös cél érdekében. Ez a közösség, ez a szakmaiság, ez a közös cél miatt mindegy, hogy eső van, hőség vagy mínusz tíz fok, az emberek tudják, hogy számíthatnak a többiekre és így könnyebb lesz teljesíteni a kihívást.”

A csapat a között a 47 egyesület között van, akik tavaly sikerrel pályáztak a Generali a Biztonságért Alapítvány Állj rajthoz, mi segítünk támogatásáért, amelynek keretében amatőr futók nevezési díjának finanszírozását vállalják át.

Mindegy hogy eső, hőség vagy mínusz tíz fok. A közös cél és szakmailag felépített edzésterv - Vajda Zsuzsa edző szerint ez adja a csapat erejét

“Ez a közösség 2010 óta épül. A lehetőséggel azokat a tagokat jutalmaztuk, akik régóta kitartanak mellettünk, évről évre lelkiismeretesen készülnek a versenyre, ráadásul segítenek másokat is felkészíteni.”

Van úgy, hogy egy edzésen 50-60 fő fut együtt, teljesen kezdőtől a félprofiig, így akik komolyabb szinten vannak, vállalják egy-egy kisebb csoport vezetését. “Ez nagyon jó lehetőség volt, hogy őket jutalmazzuk” - teszi hozzá Kis-Soós Zsanett, aki Zsuzsa mellett edzőként, szervezőként segít közösséggé formálni a csapatot.

Nem csak futnak. Kis-Soós Zsanett a szakmai támogatáson túl, színes programok szervezésével segíti a csapatot, hogy valódi közösség legyenek

A társaság nagyon színes, nemcsak az edzettségi szintben különböznek: “A rajtvonalnál viszont mind ugyanott vagyunk. És ez is ebben a szép, hogy van egy olyan élethelyzet, ahol mindenkinek annyi a sikere, annyit tud kivenni belőle, amennyit belefektetett.” - mondja Zsuzsa.

Az edzések jellemzően egy-egy kitűzött versenyre épülnek, nevezettek és nem nevezettek együtt. “Vannak célversenyek az évben, amin nagyjából mindenki indul, de aki nem, annak is szüksége van kitűzött célra és hozzá edzéstervre” - mondja Zsanett - “Sokan érkeznek azzal a célla, hogy le akarnak futni egy félmaratont, mert azt gondolják, hogy az a valami, ha azt tudják teljesíteni. De ez nem így van. A teljesítmény az, ha valaki rendszeresen, életvitelszerűen sportol.”

Amatőrök, de profi szemlélettel rendelkeznek: rendszeresen tesznek azért, hogy elérjék céljaikat

Zsuzsa edzőként is ebben érzi a sikert: “Az ember, amikor sportszakmát tanul, arra gondol, hogy majd a tanítványa bajnok lesz. De arra kellett rájönnöm, hogy akik itt vannak, valójában mind világbajnokságon vesznek részt. Ugyanúgy áldozatokat hoznak. Az az igazi sikerélmény, hogy aki lejött ide úgy, hogy 400 métert nem tud lefutni és most félmaratonra készül. Az, hogy élete része lett a sportolás, a mozgás, az egészségtudatos szemlélet. Ezekre a történetekre lehetünk igazán büszkék.”

A Generali a Biztonságért Alapítvány idén is lehetőséget biztosít szabadidősport-egyesületek, diáksport-szervezetek, oktatási intézmények számára nyilvánosan meghirdetett, nevezési díjhoz kötött tömeges szabadtéri futóeseményeken való részvételhez amatőr futók nevezési díjának finanszírozására.

A pályázat itt elérhető.