Borítókép: A megfelelő zene segíthet abban, hogy gyorsabban regenerálódj egy kemény edzés után

A megfelelő zene segíthet abban, hogy gyorsabban regenerálódj egy kemény edzés után

Forrás: getty images
Egy új kutatás szerint léteznek olyan dalok, amik felpörgetik a regenerációt.

Ha te is azok közé tartozol, akik zenét hallgatnak futás közben, biztos, hogy gondosan állítod össze a lejátszási listádat. És ennek komoly oka is van: egy kutatás szerint a megfelelő zene segíthet abban, hogy könnyebbnek érezd a mozgást és élvezetesebbé tedd a sportolást.

De mi a helyzet a futás utáni regenerációval? A londoni Brunel Egyetem kutatói szerint az sem mindegy, mit hallgatsz az edzést követően. Vannak ugyanis olyan számok, amik képesek felpörgetni a regenerációt, ráadásul ezek hatására jobb emlékeid lesznek majd a sportolásról.

A kutatásban részt vevőknek háromszor kellett bringázniuk kifulladásig. Ezt követően jött egy laza levezető tekerés és 30 perc pihenő egy kényelmes fotelben. A csoport egyik része gyors zenét, a másik lassút hallgatott, a harmadik csapat tagjai pedig csendben pihentek. A szakértők arra jöttek rá, hogy a lassú zenét hallgatóknak gyorsan csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetükben, emiatt gyorsabban regenerálódtak. Ettől függetlenül odafigyeltek a folyadékpótlásra, a táplálkozásra és természetesen a nyújtás sem maradt el a bringázás után.

Tehát az edzés utáni lassú, nyugtató zene is fontos szerepet játszik a regenerációban.

Dr. Costas Karageorghus, a kutatás vezetője szerint érdemes közepes (90-115 BPM-es) tempójú zenét hallgatni edzés után, ezt követően pedig egyre lassabb dallamok következhetnek, amiket legalább 15 percig érdemes hallgatni. Hozzátette, hogy ez egy megfelelő kiegészítő módszer lehet, ettől függetlenül a regeneráció többi fontos elemét (nyújtás, táplálkozás) sem szabad elhanyagolni a maximális hatás elérésének érdekében.

A következő paraméterek betartásával te is összeállíthatod a megfelelő lejátszási listát edzés utánra:

  1. a zene legyen nyugtató
  2. tartalmazzon lágy zongoradallamot, hárfát, gitárt vagy oboát, ezek ugyanis kellemes élményeket ébresztenek
  3. a természet hangjai is megnyugtatóak lehetnek
  4. érdemes hosszabb, 10-perces dalokat választani, hogy ne szakítsák meg gyakran a pihenést a számváltások
  5. kerüld a ritmikailag összetett dalokat, például a hip-hop slágereket

Igen, Vivaldi és Bach klasszikusai ideálisak ebben az esetben, de Enya slágerei is.

Ne feledd, a technika akkor működik a legjobban, ha tempós futások, intervall edzések és a kimerítő, hosszú futások után alkalmazod!

Olvasnál még a témában?