western states

Western States Endurance Run

Forrás: PR
Lovasversenyből a világ egyik leghíresebb terepfutása.

A legtöbb érdekes történet egy váratlan fordulattal kezdődik. Nem volt ez másként a Western States Endurance Run (vagy ahogy általában emlegetik, a WS 100 vagy Western States 100) esetében sem.

1974-et írtunk, mikor egy Gordy Ainsleigh nevű srác lova lesérült. Gordy a Tevis Cup nevű 100 mérföldes lóversenyre készült, érthető tehát, hogy elkeseredett. Miután túltette magát az elkeseredésén, írt a Tevis Cup szervezőinek és engedélyt kért, hogy futva indulhasson a versenyen. Persze mindenki őrültnek tartotta az ötletét, de Gordy, aki ekkor 27 éves volt és inkább hasonlított egy favágóra, mint egy futóra, a lovasverseny 24 órás szintidején belül célba ért. Sokan ezt a pillanatot számítják a terepultra megszületésének.

Mint minden legendának, így a Western States 100-nak is vannak támadói. Sokan bírálják a versenyt, néhányan egyenesen kétségbe vonják, hogy ez volt az első 100 mérföldes trail. Létezik egy történet egy katonai alakulatról, akik Gordy előtt 2 évvel végigjárták a lovasverseny útvonalát, de ők közel 45 óra alatt tették meg a teljes távot (elméletileg, hiszen bizonyítani ezt nem tudták). Nem hiszem, hogy a pletykák igazak, mint ahogy azt sem hiszem, hogy előkerül valahonnan valami cáfolhatatlan bizonyíték. Ne feledjük, hogy a 70-es évekről beszélünk: abból az időből nagyon kevés olyan fénykép maradt fenn, amiken ezek a kis létszámú, akkoriban őrültségnek tűnő versenyek láthatók.

Vannak viszont cáfolhatatlan tények, érdekességek, mérföldkövek a Western States 100-zal kapcsolatban. Néhányat összegyűjtöttem, hogy érzékeltessem a verseny népszerűségét, nagyságát, legendáját.

Tények

  • A verseny jelenleg 100,2 mérföld hosszú. Az egyre pontosabb méréseknek köszönhetően többször is módosították az útvonalat, 1980-ban 4,5, míg 1984-ben 6,5 mérfölddel toldották meg az eredeti nyomvonalat.
  • A jelenlegi vonal 5500 méter emelkedőt és 7000 méter lejtőt tartalmaz.
  • A verseny a kaliforniai Squaw-völgyből indul és Auburn városában
    ér véget.
  • A 24 órán belüli teljesítők ezüst, míg a 30 órán belüliek bronz övcsatot kapnak.
  • Az útvonalon 20 frissítő- és 10 elsősegélypont várja a futókat.
  • A Ruck-A-Chucky folyó átkelésénél 125, a teljes versenyen több mint 1500 önkéntes dolgozik.
Forrás: Getty Images

Érdekességek

  • Gordy első futása alkalmával 0 volt a rajtszámán.
  • A sorsolást a Placer High Schoolban, Auburn városában, nyilvánosan rendezik.
  • A 2020-as versenyre 6664 regisztráció érkezett.
  • Az előző év első 10 női és férfi finishere automatikus indulási jogot kap a következő évre.
  • A Western States Trail útvonalát Robert Montgomery Watson vetette térképre: az ő tervei alapján zajlott az első lovas esemény (még nem verseny, a lovasok együtt haladtak) 1932 szeptemberében, melyet filmre is vettek...
  • A külföldről érkező futóknak szállást biztosít az Auburn városi ultraközösség.
  • A verseny előtti eligazítás, a breafing 1 nappal a verseny előtt zajlik.
  • Az aktuális versenyigazgató és régebbi teljesítők látják el tanácsokkal a futókat.
  • Az eligazításon közel 1000 ember szokott részt venni (ne felejtsük el, hogy a max. indulói szám 369 fő!).

Az útvonalról

A futók a Squaw-völgyből, az 1960-as olimpiai faluból indulnak, követik az 1850-es évek aranyásóinak útvonalát, és a kaliforniai Auburn városában érnek célba.
A rajtot követő első 7 kilométer 780 méter szintemelkedést tartalmaz, ezt a versenyt óvatosan kell kezdeni... A hátralévő szakaszon még 4720 méter emelkedés és közel 7000 méter ereszkedés vár rájuk, mire elérik a célt. Az útvonal nagy része szigorúan védett, kizárólag gyalogosan, lóval és helikopterrel lehet megközelíteni. Ez nem könnyíti meg az esetleges mentést...

A körülmények

A Western States 100 egy forró verseny. Az útvonalának területén nyáron általában 30 fok feletti a hőmérséklet, de nem ritka, hogy 40 foknál is melegebb van. Ezért hord a legtöbb résztvevő egy csősálat a nyakán, melyet a sűrűn előforduló patakoknál hideg vízzel öblít ki, a frissítőpontokon pedig jéggel tölt fel.

A teljes cikket megtalálod az aktuális Runner's World magazinban!