Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Mennyire szabályos wavelight technológiával csúcsot dönteni?

wavelight technológia
Facebook
Twitter
Pinterest
Valencia atlétika pályáján korábban még sosem futottak világrekordot, azonban október 7-én 50 percen belül 2 világcsúcs is született. Az etióp származású Letesenbet Gidey 5000 méteren, míg az ugandai születésű Cheptegei 10000 méteren állított fel világrekordot Spanyolországban. Mivel egyáltalán nem általános és nem is hétköznapi, hogy egyszerre két kísérlet is sikerrel záruljon, felvetődött a kérdés, hogy vajon a pálya szélén futó fényhullámnak (wavelight) mekkora szerepe lehetett a csúcsok megdöntésében.

A wavelight rendszert először 2018-ban Hollandiában, azt követően pedig 2019-ben Londonban alkalmazták. A találmány igazából nem más, mint egy előre meghatározott tempót jelző, a verseny rajtjától a verseny célvonaláig hullámszerűen haladó fénysor, amelyet a pálya szélén található esőelvezető rendszerbe építenek be.

A fényhullám jelentősége túlmutat önmagán, ugyanis nem csak motivációt jelenthet a sportolók számára futás közben, hanem lényeges információkat hordozhat a nézők számára is. A közönség a helyszínen, vagy akár képernyők előtt ülve is folyamatosan értesülhet arról, hogy egy adott időeredményhez viszonyítva éppen hol áll a sportoló. Előnye, hogy nem kell megvárni, amíg a futó teljesít 400 métert ahhoz, hogy megtudjuk, az adott részidő megfelelő-e vagy sem. Számolgatni sem kell, hogy rájöjjünk, vajon mire lehet elegendő egy-egy köridő a verseny végén. A szervezők remélik, az újítás hozzájárul majd az atlétikai számok magasabb nézettségi számaihoz és a sportág népszerűsítéséhez. Úgy vélik, a mai digitális és vizuális világunkban a szurkolók érdeklődése talán jobban fenntartható, ha valami látható visszajelzést kapnak a verseny állásáról.

A fénysor előnye, hogy nem csak versenyeken használható, hanem az edzéseken is. 4 különféle színben 4 különféle iramot tud egyszerre jelezni, és 5 különböző helyen indítható el (100 méterenként és a mérföld rajtvonalánál). A részidőket és a pihenőidőket is tudja kezelni, és a sorozatszámokat is be lehet állítani. Olyan edzőknek ajánlják leginkább, akik egyszerre több csoporttal is foglalkoznak edzés során. A fények segítségével a trénereknek nem kell folyamatosan a méréssel és a számokkal bajlódni, több idejük jut egy-egy sportoló mozgásának elemezésére. A fényhullámot akár még amatőr és szabadidősportolók is használhatják a helyes iram meghatározásához, ugyanis úgy tervezték, hogy a rendszer akár egy mobiltelefonról is irányítható legyen.

A fényjáték a futást segítő irammenőkkel ellentétben a versenyzőket a rajttól a célig kíséri, ezért kérdéses, hogy vajon ez az új technológiai vívmány mennyire szabályos. Az igazság az, hogy a nemzetközi sportági szakszövetség, a World Athletics által ez az újítás teljes mértékben elfogadott, hivatalosan is jóváhagyott innovációnak számít.

Az atléták egy részében mégis ellenállást váltott ki ennek alkalmazása, mert úgy vélik, megfelelő iramban futni egy versenyt egy olyan képesség, amire edzeni, készülni kell, és nem csak a versenyzőnek, hanem az őt segítő nyulaknak is. Akik mégis a fényhullám mellett teszik le a voksukat, azzal érvelnek, hogy a világító berendezéstől függetlenül az adott rekordot, szintidőt vagy kvalifikációs időt akkor is teljesítenie kell az adott sportolónak. Egy LED ugyanis sor senkit sem fog gyorsabban a célba repíteni, vagy mégis?

Szerinted szabályos a wavelight technológia?

Abszolút, nem fut a sportolók helyett!
Nem, ez már túl nagy segítség!
Tovább olvasok
Kép

Hasznos kalciumforrások vegánoknak, és azoknak, akik nem fogyasztanak tejtermékeket

Ha áttérsz a vega vagy vegán étrendre, az egy dolog, hogy sok zöldséget és gabonát fogyasztasz, ám vannak tápanyagok, amiket hús és tejtermékek hiányában bizony pótolni kell. A kalcium is ilyen!

Kép

Ugye nem szoktál kéretlenül ott ragadni idegen futótársad közelében?

A hazai futópályákon még nincsenek írott szabályok, de íratlanokat mindenképpen illik betartani. Ilyen például az is, hogy nem sérted meg egy másik futó intimszféráját edzés közben.

Kép

A hűvös idő alapkelléke: fejpánt – mutatunk pár szuper darabot!

A fejpánt nagyon praktikus darab, hiszen a füleket, homlokot védi, a hajat a helyén tartja, de nem túl meleg, mint egy sapka, és az izzadtságot is jól elvezeti. Létezik belőle bélelt verzió is, hogy a hidegebb időben is élvezhesd ennek a szuper kiegészítőnek az előnyeit.

Kép

3 őszi saláta, amiket ha megkóstolsz, többé nem felejtesz el!

Lassan kevesebb az idényzöldség a polcokon, és a hidegebb idő beköszöntével a test is a tartalmasabb ételeket kívánja. De ettől még ősszel és télen is kellenek a saláták - a következő 3 variációra tutira rákattantok!

Kép

6 tipp, hogy MOST se veszítsd el a futókedved

Közel egy hete, hogy ismét téli időszámításba váltottunk és hát lássuk be, az egyik legnyomasztóbb dolog sötétben róni a kilométereket.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem