Borítókép: Várandósan futok, mit egyek?

Várandósan futok, mit egyek?

Most megmutatjuk, mit kerüljön és mit részesítsen előnyben az étrendjében az, aki futással dobja fel terhessége első trimeszterét.


A várandósság alatt kiemelten fontos, hogy mit eszel. Tama Bloch, aki az Amerikában nagy népszerűségnek örvendő Similac Prenatal and Breastfeeding Supplement nevű táplálékkiegészítőnek a létrehozásában is részt vett, és elismert dietetikus, aki elsősorban terhes nőkkel foglalkozik, először is azt javasolja, hogy minden nő, aki gyermeket vár, egyeztessen orvosával arról, hogy milyen vitaminokat érdemes vagy kell fogyasztania. Ez különösen igaz azokra, akik még futnak is eközben. Általánosságban azonban a következőket tanácsolja.
Folsav: Ez egy létfontosságú B vitamin, amely meggátolhatja a baba velőcsőzárodási rendellenességét, ami nagyon komoly születési rendellenesség. Mivel az ajánlott napi mennyiséget nem könnyű magunkhoz venni ebből a vitaminból (terhesség idején napi 600mcg-re van szükség belőle), szakértőnk azt javasolja, minden nap fogyasszunk olyan készítményt, amelyben van folsav. Ez az első pillanattól nagyon fontos, úgyhogy nem is kell megvárnod azt sem, hogy száz százalék legyen, kisbabát vársz.
Vas: Ha nő vagy és futsz, már így is könnyen lehet, hogy nincs elég vasad, pedig ez nagyon fontos, hogy kellő energiaszinted legyen, és eljusson az Oxigén a véredből a létfontosságú szerveidbe. A terhesség első két trimeszterében fokozottan sok vasra van szükséged, hogy elkerüld a koraszülést, a kis súlyú újszülöttet vagy akár a csecsemőhalált is. Ha vashiányod van, a kisbabádnak még négy hónapos korában is alacsony lesz a vas szintje. A jó hír azonban az, hogy gyakorlatilag az összes terhesvitamin tartalmaz vasat, így ezzel külön nem kell foglalkoznod. Azzal viszont igen, hogy vasat mindig C-vitamin kíséretében fogyassz, ez ugyanis elengedhetetlen a beépüléséhez.
Rostok és folyadékok: Amikor gyereket vársz, a hormonok lelassítják az emésztésed. Ez nem valami jó hír. A rostok, a meleg italok és a sok-sok víz azonban a segítségedre lesz. A meleg italok (pl. a citromos meleg víz) rendbehozhatják az emésztésed, azonban kalkuáld bele az extra pisiszüneteket, amelyek ezzel járnak, amikor futni mész. Ne spórolj a vízzel: erre a babádnak is legalább akkora szüksége van, mint neked.
Kalcium és D-vitamin: Ezekre is minden nap szükségünk van, a helyzet azonban fokozódik, ha gyermekáldás elé nézünk. A jövő olimpikonjának, aki benned növekszik, rengeteg Kalciumra van szüksége, hogy minden porcikája nagyra nőjön. Ha nem kap eleget, elkezdi felhasználni a te készleteidet, ami sokkal sérülékenyebbé tesz, miközben sportolsz. Egyél minél több joghurtot, igyál tejet. A D-vitamin ugyanilyen fontos a magzatnak, ez is kell, hogy egészséges csontozata és fogai legyenek. Egy friss kutatás szerint az anya D-vitamin szintje kapcsolatban van azzal, hogy gyermeke milyen erőben lesz élete első néhány évében.
És most következzenek a kerülendő ételek:

  • Mondj búcsút a koffeines cukroknak és géleknek.
  • Viszlát, alkohol. Ha iszol, gyermekednek idegrendszeri problémái lehetnek.
  • Bár egyes halak valóban nagyon egészségesek, és tele vannak szuper omega 3 zsírsavakkal, némelyiknek túl magas a higany tartalma, és ez veszélyes lehet. Kerüld a tonhalat, és válaszd inkább a lazacot és a rákot.
  • Fontos, hogy soha semmiféle nyers húst és halat ne fogyassz, csak pasztörizált tejet igyál, ne egyél nyers tengeriherkentyűt és tojást se.