gyömbér, tea,

Van egy nagyon fontos jótékony hatása a gyömbérnek, ami miatt minden nap enned kéne

Forrás: Unplash/ Lawrence Aritao
Nem csak az immunrendszer erősítését szolgálja - ha gyakoriak a gyomorpanaszaid futás közben, egyél gyömbért, rendszeresen!

A gyömbér egy igazán aromás fűszer, ám szerencsére már réges rég tudjuk, hogy nem csak a mézeskalácsba érdemes használni. Nem túlzás azt állítani, hogy a tél egyik szuperélelmiszere, az emésztésre és a bélrendszerre pedig különösen jótékony hatással van. Önmagában nem jelentős tápanyagforrás, de tartalmaz fitokémiai anyagokat, amelyek a friss és a szárított változatban egyaránt megtalálhatók.

Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, futóknak kifejezetten ajánlott a gyömbér rendszeres fogyasztása, főképp a következők miatt:

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

A gyömbér hatékony a térd kopása ellen

Egy korábbi kutatásban, ahol ízületi kopással küzdőket vizsgáltak, megállapították, hogy a friss gyömbér segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Mivel ez alakítja ki a kopásokat, a futók azt tapasztalhatják, hogy a gyömbér segíthet a térdfájdalmak enyhítésében, és biztonságosabb megoldás, mint a szteroidok, gyulladáscsökkentők szedése. Persze van egy bizonyos pont, amikor már elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, de kezdetben a gyömbér sokat segíthet.

gyömbér, fűszer,
Forrás: Unsplash/Kim Daniels

Javítja az emésztést

A futókat gyakran kínozzák bélrendszeri problémák, kezdve a hasmenéstől a székrekedésig, ami hatással lehet az edzésre. Kutatások kimutatták, hogy a gyömbér segít javítani a gyomor motilitását, ami alapvetően azt jelenti, hogy segíthet az étel hatékony eljutásában a szájtól egészen a vastagbélig. Ez azért fontos a futók számára, mert az egészséges emésztőrendszer hozzájárulhat a teljesítmény javításához.

Nagyon jó a migrén ellen

A Phytotherapy Research 2014-ben megjelent tanulmánya szerint a gyömbér ugyanolyan mértékben segít csökkenteni a migrénes fájdalmakat, mint a vényköteles gyógyszerek. A fejfájás mindenki számára kínzó dolog, különösen, ha akadályozza az edzést. Ha felütötte a fejét a baj, kortyolj el egy gyömbérteát, vagy egy kis kanál porított gyömbért.

A gyömbér segíthet csökkenteni az émelygést

A gyömbérnek antiemetikus tulajdonságai vannak, amelyek fokozhatják a gyomor kiürülését (az étel kiürül a gyomorból a vékonybélbe). Alapjában véve a gyömbér javítja az emésztőrendszer általános egészségi állapotát, ami segíthet enyhíteni az émelygést - mondják a szakemberek.

Menstruációs fájdalmak ellen hatékony

Kutatások kimutatták, hogy a menzesz első napjaiban nagyon is érdemes sok gyömbért enni, jelentősen segít ugyanis csökkenteni a mentruációs görcsöket.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Mennyi gyömbért ehetek egy nap?

Az átlagos ajánlás körülbelül 1 gramm nyers gyömbér naponta az émelygés enyhítésére, a sütikben és egyéb feldolgozott módon szereplő gyömbért azonban ebben nem kell beleszámítani. Ha azonban alapvetően szedsz gyógyszert, a gyömbér tartalmú táplálékkiegészítők szedése előtt fontos, hogy konzultálj az orvosoddal.