immunrendszer,immunerősítés

Egy immunológus szerint nem felturbózni kell az immunrendszert

Forrás: Getty Images
Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az immunerősítésre; beszedünk és megiszunk szinte mindent, ami "immunerősítőként" működhet, ám egy szakember szerint nem feltétlenül erre van szüksége a szervezetnek.

A téli és a tavaszi hónapokban a szokottnál is fontosabb az immunrendszer erősítése, most viszont, a koronavírus terjedése miatt különösen sok tanácsot olvasni azzal kapcsolatban, mivel tudnád felturbózni a szervezet működését. A kézmosás mellett ott vannak a zöld turmixok, a saláták, a különféle csodaszerek...

De valóban szükség van erre? Az immunrendszer sejtek és molekulák komplex mátrixa, ami átszövi az egész testet, feladata pedig a betegségek, fertőzések legyőzése, teszi mindezt feltűnés nélkül - egészen addig, amíg nem érzed azt, hogy valami nem jó.

Ám ahelyett, hogy trükkökkel és különféle szuperételekkel próbálnád ilyenkor felpörgetni, "megjavítani" az immunrendszert, sokkal fontosabb lenne nap, mint nap gondoskodni róla.

Dr. Jenna Macciochi, a brightoni immunológus és a Sussex-i Egyetem oktatója jó ideje vizsgálja már azt, hogyan hat az életmód és a táplálkozás az immunrendszerre és a betegségekre. A szakember szerint ahelyett, hogy időnként felturbózzuk az immunrendszert, sokkal fontosabb lenne egyensúlyban tartani.

étkezés,immunrendszer
Forrás: GettyImages
Az immunitás egy rendszer, nem egyetlen entitás, és a megfelelő működéshez egyensúlyra van szükség, nem pedig fellendítésre. Az egyensúly nemcsak a táplálkozásból és az étrendkiegészítőkből származik, hanem kiterjed az alapvető higiéniára, az ésszerű életmódra, a rendszeres fizikai aktivitásra, a pihenés, az alvás megfelelő mennyiségére és a stressz kezelésére is. Ha ezekre mind odafigyelünk, akkor a legjobb esélyünk van arra, hogy az immunrendszer azt csinálja, amire hivatott.
mondta Dr. Macciochi.

Csodák nincsenek, sem olyan szerek, amik egyetlen éjszaka alatt rendbe hozzák az immunrendszert. Ha a fentieket betartod, sokat teszel azért, hogy a rendszer a lehető legjobban működjön, viszont tudatosítsd magadban, hogy vannak olyan súlyos fertőzések is, amikkel szemben senki sem legyőzhetetlen.

Tegyél meg inkább minden apróságot, amit lehet az immunrendszeredért, ne csak néha, hanem mindig, és vigyázz magadra!