futás, edzés,

Mostanában nagyon fáj a vállad futás közben? 9 dolog, ami ezt okozhatja

Forrás: Pexels.com/Frank Zone
Szakértők tanácsai következnek ennek a nagyon bosszantó problémának az enyhítésére, a megelőzésére és a kezelésére.

Elizabeth Lamontagne, a New York-i Recovery Physical Therapy igazgató helyettese, gyógytornász szerint a futók körülbelül fele vállfájdalmat tapasztal edzés közben.

A futás közben jelentkező vállfájdalom a vállizomzat különböző régióiban mutatkozhat: a felső trapézizomban, a deltoidákban vagy a rotátorban. És bár a felsőtest ezen izmai nem a futás fő mozgatórugói, mégis fontos szerepet játszanak abban, hogy helyes testtartással edzhessünk. Ez ugyanis elemi fontosságú a jó teljesítményhez, illetve a sérülések elkerüléséhez.

Még akkor is, ha nem csak ezen múlik a futásod, érdemes kideríteni a fájdalom okát és tenni ellene - a következő 9 dolog okozhat bajt, de lehet a fájdalmat orvosolni!

1. Nemrég kezdtél futni, vagy mostanában emelted jelentősen az edzéseid számát

Ha új sportba vágsz bele, vagy drasztikusan változtatsz a már megszokott edzéseid mennyiségén és minőségén, a test reagál a változásra. Gondolj csak bele: ha most kezdesz bele a futásba, vagy hirtelen növelsz az edzéseid számán, azzal stressznek teszed ki a testedet, így a futásban részt vevő izmoknak időbe telik az ehhez való alkalmazkodás.

Jegeld a területet 20 percig, 1-2 órát várj, majd jegeld újra - javasolja DeAnne Davis Brooks fiziológus. A fájdalom ellenére próbálj edzésben maradni, tartani az edzések gyakoriságát és intenzitását. Ha azonban tényleg nagyon fáj a vállad, vegyél vissza az intenzitásból - ennek hatására pár nap, de egy hét múlva biztosan csökkenni kellene a fájdalomnak. Ha ez nem történik meg, érdemes szakembert felkeresni.

Arra viszont figyelj, hogy ezt az egészet úgy előzheted meg, ha tényleg csakis fokozatosan kezdesz többet és intenzívebben edzeni!

2. Túl sok feszültség van a felsőtesteden

Amikor a futók elfáradnak vagy megpróbálják nyomni a tempót, akaratlanul megfeszülhetnek a nyakizmaik és emelkednek a vállaik - magyarázza Rajwinder Singh Deu, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem ortopéd sebészeti adjunktusa. Más futók pedig következetesen extrán befeszíti a felsőtestüket mozgás közben - egyik eset sem túl jó, a túlzott feszültség vezet vállfájdalomhoz. Ha a vállfájás állkapocs- és nyakfájdalommal jár, ez annak a jele, hogy futás közben túl nagy a feszültség a felsőtestben, így a jegelésen túl érdemes tudatosan koncentrálni a terület ellazítására. Ez csak úgy működik, ha a légzéssel próbálod ellazítani magad, a fájó területre koncentrálsz, és onnan kilélegzed a fájdalmat.

3. Rossz a testtartásod

A szakértők szerint a lekerekített váll, a vállak fülhöz húzása és/vagy a fej előre hajtása a vállfájás egyik leggyakoribb oka. Így ugyanis a trapéz felső területe illetve a lapockaemelő izom túl intenzíven dolgoznak - magyarázza Brando Lakes gyógytornász. És amikor ezek az izmok túlterheltek lesznek, akkor fájni kezdenek. Néha a rossz testtartás nem specifikus fájdalomhoz vezethet, csak hat más területekre - magyarázza a szakember.

Bár a terület kezelése elengedhetetlen, nagyon lényeges, hogy az alapproblémát meg kell szüntetni. Hasznos, ha levideózod magad futás közben, és úgy elemzed ki a hibát, ám az is lehet, hogy egy nagyon apró, de annál nagyobb kárt okozó hiba van a tartásodban - azt pedig érdemes lenne futóedzőnek vagy gyógytornásznak megmutatni, kielemezni és kijavítani.

De a helyes tartás a futás egyik fontos alapkelléke: engedd hátra, le a vállakat, a mellkast told picit felfele, nézz előre, a nyak a gerinc meghosszabítása. Ha úgy érzed, futás közben valamiért rossz testtartást vettél fel, kicsit engedd le és rázd le a kezeidet, vagy végezz el néhány vállkörzést. Emellett a hengerezés is sokat segít: ellazítja a beállt izmokat, oldja a stresszt a felsőtestedben is, így ennek gyakori végzésével is orvosolhatod a rossz testtartást.

4. Dinamikusan lengeteg a karjaidat

Ha nagyon lendületesen dobálod a karokat szinte már a tested előtt keresztbe futás közben, azzal túlságosan sok extra munkát adsz a kismellizomnak, a deltaizomnak és a rotátorköpenynek, ezek együttes, intenzív terhelése együtt vállfájdalmat okozhatnak.

A megoldások egyike az, ha kiemeltebben foglalkozol a nyújtással, és sokkal gyakrabban végzel ilyen, és ehhez hasonló nyújtógyakorlatokat:

Illetve nagyon fontos a megelőzés tekintetében, ha koncentrálsz a helyes testtartásra: a könyökök derékszögben vannak, nyitott és ellazult karral, valamint laza kézzel futsz, és lépésekkor a vállaidat mozgatod előre és hátra, és nem keresztbe mozgatod őket a test előtt.

5. Túl gyenge a felsőtested

Lehet, hogy tökéletes futóformád van, de ha a felsőtested nem elég erős ahhoz, hogy a futás során végig tökéletes legyen a tartásod, könnyen visszacsúszhatsz olyan, később fájdalmat okozó szokásokba, mint az előregörnyedés vagy az, hogy a mellkasod elé hozod a karokat.

Ezt a problémát talán a legkönnyebb orvosolni: erősítő edzéseket kell beiktatni, lehetőleg olyanokat, ahol összetett gyakorlatok szerepelnek, ezek ugyanis jobban "utánozzák" a futás dinamikáját. Érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni a futás során legaktívabban dolgozó felsőtest-izmokra. Ezek a bicepsz, a tricepsz, a deltoidok, a hát főbb izmai, a rotátorköpeny és a nyak körüli izmok.

6. Talán a futócipő a hibás

Az is lehet, hogy túl régi már az edzőcipőd, nem tart eléggé, ettől pedig megváltozott a mozgásod - ami hosszú távon egy idő után a felsőtestedben is kifejti a negatív hatásait. Ellenőrizd le, mennyire kopott a talpa, netán csak az egyik oldal vékonyodott el? Ha ezekre a válasz igen, és mostanában fáj a vállad, simán lehet a cipő a hibás!

A megoldás természetesen egy új futócipő lesz, illetve a jegelés mellett jót teszel a vállaiddal, ha hetente többször elvégzel néhány jógagyakorlatot: a lefelé néző kutyapóz és a babapóz, illetve vállkörzések segítenek helyretenni a területet.

7. Túl stresszes vagy

Sokan a nyak és a váll területén "tartogatják" a stresszt, és bár a futás rendkívüli stresszoldó, ilyenkor még ez sem feltétlenül segít. Ha mostanában a szokottnál is stresszesebb vagy, nemcsak futáskor lesz nagyon zavaró a vállfájdalom, de utána is megmarad majd. Itt jön az, hogy magaddal kell kicsit törődni, megtalálni a fő stresszforrásokat, megoldani, elengedni őket, vagy együtt élni velük. Számtalan stresszoldó technika létezik, a jógától kezdve a meditációig és a légzőgyakorlatokig - a fő, hogy tegyél valamit ellene!

8. Agresszív sarokra érkezéssel fogsz talajt

Általában a kezdő futókra jellemzőbb az agresszív sarokra érkezés, vagyis amikor a test előtt jóval hamarabb ér talajt a láb, erősen csapódik be a sarok. Az ebből eredő talajsokk átmegy a testeden és felfelé halad a válladig. Azoknak az izmoknak pedig, amelyek a válladat a helyükön tartják, minden sarokcsapással össze kell fogniuk, hogy ellenállhassanak a talajsokknak, és ez az ismétlődő összehúzódás fáradtsághoz és fájdalomhoz vezethet.

Vedd elő a futócipődet, és nézd meg alaposan: ha sehol máshol, csakis a sarok környékén vannak kopások, akkor te is ebbe a csoportba tartozol, és ez meg is magyarázza a vállfájdalmat. A dolog két módon orvosolható: érdemes szakemberrel olyan futócipőt választani, ami "jobban" viseli a mozgásodat, illetve mindenképp fontos a tökéletes futótechnika és talajfogás elsajátítása:

9. Az sem jó, ha túl lazák a vállaid

Edzés közben nem jó, ha túlságosan befeszíted a vállakat, ha túl nagy ott a feszültség, ugyanakkor az sem jó, ha nagyon laza ez a terület, ha nagyon laza felsőtesttel futsz, mert ez is képes túlterhelni a vállakat. Ha ebből adódhat a fájdalom, 1-2 nap pihenés után el kellene múlnia, utána pedig fontos lenne arra koncentrálni edzés közben, hogy kicsit megfeszíted a core izmokat, ezáltal a vállak is egy pont jó mértékben fognak megfeszülni. Mint mindenben, itt is az arany középút a jó: legyen a testedben feszültség, de se a túl sok, se a túl kevés nem úszható meg fájdalom nélkül.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A szakértők szerint különbség van a fájó izmok okozta vállfájás és a sérülés okozta vállfájás között, és fontos megérteni a különbséget. Ha a futásból fakadó vállfájdalom elég súlyos ahhoz, hogy ne tudj futni vagy hátráltat a napi tevékenység végzésében, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Ha a fájdalom egy adott esethez köthető, vagy úgy tűnik, hogy az idő múlásával súlyosbodik, ez még egy jel, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!