Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Vagy meghalsz vagy újjászületsz, de semmiképpen sem maradsz ugyanaz többé” – beszélgetés Janek Noémivel, az UTH női győztesével

terepfutás,terepultra-futás,Ultra-Trail Hungary,UTH,Janek Noémi
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Alig egy éve, hogy megjelent az egyre erősödő és folyamatosan fiatalodó hazai női terepfutó mezőny élvonalában egy fiatal lány, aki magabiztosan áll a dobogó valamelyik fokára minden megmérettetésen, amelyen rajthoz áll. Janek Noémi eddigi leghosszabb versenyén, az Ultra-Trail Hungaryn első lett a női mezőnyben.

Az eddig futásai alapján persze a dobogós helyek valamelyikének abszolút esélyesei között szerepelt, de egy ultratávon soha semmire nem szabad mérget venni előre. Az UTH ötéves történetében Noémi az eddig legfiatalabb győztes, még nincs 30 éves sem. Átgondoltan építi fel a futásait már évek óta, de a tudatossághoz kétségtelenül jó adag tehetség is párosul. Janek Noémi mesél az UTH-hoz vezető út előzményeiről, a futómúltjáról, felkészülésről és a terveiről.

RW: A tavalyi Libegő Trail óta figyellek. A harmadik helyen végeztél Tiricz Irén és Vincze Zsófia mögött. Mesélnél arról, hogy mi előzte meg ezt a versenyt?

JN: 2018-ban már viszonylag tudatosan építettem fel az edzéseimet, így abban az időben heti 3-4 futásom volt, átlagban 60-80 kilométerrel. 2017. januárjában kezdtem el komolyabban edzeni, azt megelőzően is relatíve sokat futottam és versenyeztem is már, de onnantól kezdtem jobban figyelni arra, hogy mit, miért és hogyan csinálok. Ez annyiban nehezített pálya az én esetemben, hogy Budapest keleti oldalán lakom, így viszonylag távol vannak tőlem a „hegyeim”, ezért általában csak hétvégén van lehetőségem terepen futni.

terepfutás,ultrafutás,Ultra-Trail Hungary,UTH,Szentlászló Trail,Janek Noémi
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Noémi tavaly megnyerte a Szentlászló Trail-t a nők között, 10 óra 8 perc alatt ért célba.

RW: Mikor és hogyan csöppentél a (terep)futás világába?

JN: 2012. januárjában döntöttem úgy, hogy szeretnék olyasfajta mozgást végezni, ami az erdőben történik, hiszen mindig is közel állt hozzám a természet. 2010. nyarán voltam életem első 20 kilométeres éjszakai teljesítménytúráján, ami akkor mély nyomokat hagyott bennem. Ennek hatására - bár csak két évvel később – kezdtem el aktívan teljesítménytúrákra járni. Ez kezdetben heti egy, majd később már heti kettő hétvégi túrát jelentett, jellemzően 20-50 kilométer között. Aztán 2013-ban egy hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem az akkori Budapest Terep Kupa Minimaraton (8,1km; 300m+) kiírását és az előtte évben futott eredményeket. Elmentem bejárni a pályát és még szenvedősen is bőven jobbat futottam, mint előtte évben a győztes idő, így adott volt, hogy benevezek és kipróbálom magam. Ez nagyon jól sikerült verseny lett, viszont utána elég sokáig kudarcos futásaim voltak, hiszen ezután egyből a 20 kilométeres túrákat akartam futva teljesíteni, ami persze esélytelen volt. A terepfutással ezért sokáig csak amolyan „imádlak-utállak” kapcsolatban álltam és inkább a túrázás felé húztam. Terepfutó versenyeken persze folyamatosan indultam onnantól kezdve, ahol általában a dobogó valamelyik fokán végeztem. 2017. óta választom ki tudatosabban a versenyálmaim és gondolom át hozzájuk mérten a szükséges futásokat.

RW: Hirtelen robbantál be a hazai terepfutás női élmezőnyébe, volt valamilyen sport múltad, ami jól jött a futáshoz?

JN: Mindig is szerettem mozogni, közel állt hozzám a természet is, de nincs sportolói/versenysportolói múltam. A korábban említett teljesítménytúráknak köszönhető az az alap, amire azóta is folyamatosan és fokozatosan építkezni tudok – sérülésmentesen. A másik, ami szerintem a fejlődésemet és a regenerációmat is segíti, hogy egyáltalán nem dohányoztam és ittam alkoholt és mai napig is „tiszta” vagyok.

terepfutás,ultrafutás,Libegő Trail,Janek Noémi
forrás: Hegyfutás.hu Facebook oldal
Az idei Libegő Trailen már nem volt legyőzője a női mezőnyben.

WR: Elolvastam az UTH-ról készült beszámolódat, amiből úgy tűnt, hogy tudatosan készültél erre a távra. Miért vonzott a terepultra-futás?

JN: Nem célom külön ultratávokra edzeni, hanem az edzéseim eredményeként akarok képessé válni azok élményszerű megfutására. Nekem nagyon fontos, hogy felkészülten induljak neki egy hosszabb távnak. Számomra ez teszi lehetővé, hogy a „jelenben” jelen legyek, érezzem és értsem, ami velem történik az út során. A hosszú távok (50 km felett) kétség kívül jobban vonzanak, mert szeretem átélni azokat az érzéseket, amiket közben megélhetek. Ez természetesen az eufórikus öröm, de a pokoli szenvedés óráira is egyaránt vonatkozik. Nagyon sötét mélységre lehet leásni úgy, hogy saját magadba vagy zárva, gyakorlatilag csak magaddal küzdve. Az a perc viszont, amikor eljön a „halált” követő „újjászületés” és minden újra tiszta, az megfizethetetlen. A célba beérkezés előtti pillanatokról nem is beszélve, hiszen ott újraíródik kicsit minden az addigi élettörténetből: valamivel aznap megint növekedtem és ez teljesen független pályacsúcstól és győzelemtől. Szóval a vonzalom benne a fizikai mellett a mentális növekedés lehetősége, ami szerintem együtt jár egy hosszabb távval. Durván fogalmazva: vagy meghalsz vagy újjászületsz, de semmiképpen sem maradsz ugyanaz többé.

terepfutás,ultrafutás,Ultra-Trail Hungary,Janek Noémi
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A Spartacus-ösvényen, az UTH útvonalának egyik legszebb szakaszán.

RE: Azt is olvastam, hogy pulzuskontroll nélkül futsz, de edző például segítette az idevezető utat?

JN: Így van, nem futok pulzuskontrollal, a saját testem érzéseit veszem alapul, hiszen számomra ez mér a legpontosabban. Ismerem már annyira magam és a teljesítményem is, hogy tudom nagyjából milyen körülményekre hogyan fogok reagálni, mikor kell jobban odafigyelnem. Edző sem segítette/segíti a futásaim, aminek fő oka, hogy a terepfutás nekem a szabadságot testesíti meg. Akkor megyek futni, amikor éppen nem dolgozom vagy nincs egyéb kötelességem, így fontos, hogy itt csak magam lehessek a saját utamon. Persze óra van rajtam, látom a tempót is és figyelem a megtett távot/szintet/időt, de nem ekörül forognak a gondolataim futás közben. Éppen ezért igazából edzésként nevezem meg, de klasszikus értelemben sosem tekintek rájuk edzésként. Olykor azért szoktam külföldi oldalakat olvasni ultrafelkészüléssel kapcsolatban, főleg a sorozatterhelésre vonatkozóan.

terepfutás,ultrafutás,Naszály Trail,Janek Noémi
forrás: Ökofutás Facebook oldal
2018-ban a Naszály Trail-en, ahol az ''L'' távon nyert a nők versenyében.

RW: A futás során csak kólával frissítettél, legalább is úgy tűnt a beszámolódból. Nem említesz izotóniás italt, géleket. Pontosan hogyan épül fel a frissítésed egy ilyen hosszú távon?

JN: Ha lehet így mondani, akkor teljesen tisztán, saját erőből futok. A kólát mindig megemlítem, hiszen az tényleg egy fix pontja a hosszabb futásaim frissítésének, így az UTH-n is a legfontosabb volt a szénsavas ásványvíz mellett. Nem fogyasztok sem géleket, sem energiaszeletet, sem izot, sem egyéb bekeverhető porokat, de sótablettát se veszek magamhoz. Most kivételesen vittem magammal energia ostyát, de igazából nem vettem nagy hasznát, mert összesen egyet ettem meg Klastrompuszta felé. Nagyon fontosnak tartom az előzetes feltöltést, így szerintem az sokáig ad energiát. Egyébként az edzéseimen sem fogyasztok semmit általában 30-40 kilométerig bezárólag, csak inni szoktam, de azt melegtől függően viszonylag sokat. Csemegézni viszont szeretek, így sós mogyorót, ropit, csemege uborkát és gumicukrot szívesen elfogyasztok attól függően, hogy mit kíván a testem. Szoktam húslevessel kísérletezni, az UTH-n is ittam pár kortyot, de a meleg miatt nem igazán kívántam most. Elég durvának hangozhat ez így, ennek ellenére soha nem éreztem eléhezést még.

terepfutás,ultrafutás,Ultra-Trail Hungary,UTH,Janek Noémi
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Az idei UTH-n, a győzelem felé vezető úton.

RW: Mennyi edzésmunka előzte meg ezt a futást, ha csak az idei évet nézzük?

JN: Decembertől kezdve tudatosan készültem az UTH-ra, ez azt jelenti, hogy a heti kilométerszámot megemeltem 80-110 kilométer közé és most a szintgyűjtésre is fokozottan figyeltem. A heti edzésszámom stabilan négy volt, ami nem sok, viszont minőségi futásokat tartalmazott. Minden szombat és vasárnap terepen futottam (átlag 25-40 km között), a másik kettőt pedig hazai, síkabb terepen (12-21 km között). Összesen hét versenyen voltam a téli/tavaszi szezonban, abból három 50 kilométeresen, amiket célzottan választottam edzőversenynek. Nagyon szeretem és hasznosnak is tartom a sorozatterheléseket (back to back long runs), amikor egymás utáni napokon megyek 25-40 kilométer között, ezekből is volt lehetőségem beépíteni. Gyakorlatilag közel 2000 kilométer és 53 ezer pozitív szint volt a lábamban már idén, amikor a szentendrei rajtba beálltam.

RW: Milyen terveid vannak, akár az idei évre, akár a távolabbi jövőre vonatkozóan?

JN: Idén végre lehetőségem lesz az első külföldi hosszabb távú versenyemen elindulni, hiszen augusztusban a csodálatos Magas-Tátrában futok a Tatranská Šelma Ultra-n (50km, 3000m+). Ez inkább tapasztalás és élvezkedés lesz mintsem tétverseny, de mindenképpen egy jó belépő a magashegyi versenyekhez. Hosszabb távon ugyanis a 80-120 kilométer közötti szintes pályák érdekelnének, így ebbe az irányba szeretnék nyitni – itthon és külföldön egyaránt. További célom az is, hogy a futás megmaradjon annak, ami eddig is volt számomra: szenvedély.

terepfutás,ultrafutás,Ultra-Trail Hungary,Janek Noémi
forrás: Janek Noémi
15 óra 3 perc: ennyi idő alatt teljesítette Noémi a 112 km-t ezen a forró pünkösdi vasárnapon.
terepfutás,ultrafutás,Ultra-Trail Hungary,UTH,Janek Noémi
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Csillag Eszterrel (2. helyezet) és Kertész Katával (3-ik helyezet) az idei UTH díjátadóján.

RW: A családod és a környezeted hogyan viszonyul ehhez a kemény hobbihoz?

JN: A családom és közvetlen környezetem is szerintem megszokta már az ez irányú „elborultságomat”. Persze amikor szóba kerül valahol, hogy mennyit futottam a hétvégén vagy éppen mire készülök, akkor kapok furcsa pillantásokat és hüledezéseket. Annál viszont talán nincs nagyobb elismerés, amikor egy hallgatód azt mondja neked, hogy „a Tanárnő jelenléte sport szempontjából is motiváló és inspiráló”.

RW: Mivel foglalkozol a civil életben?

JN: Egyetemi tanársegédként dolgozom az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Neveléstudományi Tanszékén. A terepfutás mellett mondhatom, hogy másik szenvedélyem a munkám. Mivel leendő pedagógusok képzésével foglalkozom és a gyakorló szakemberekkel is kapcsolatban vagyok, így még fontosabbnak tartom a példamutatást. Ezt a sportos életvitelen keresztül, a futás által adott energiákkal és optimista szemlélettel is igyekszem átadni.

Tovább olvasok

Futóetikett koronavírus idején – városba és terepre

A futás szerepe felértékelődik a koronavírus és a kijárási korlátozás idején, ám nagyon nem mindegy, mikor, hol futsz és hogyan viselkedsz futóként. Lássuk a legfontosabb szabályokat és ajánlásokat!

Sándor Orsi: a futás számomra az igazi énidő!

Bár nem jön sportos családból, és mindig is vékony alkat volt, de a mozgás gyermekkora óta fontos szerepe az életének. Sándor Orsi modell, műsorvezető állandóan pörög, két fiút nevel, de mindig jut ideje a mozgásra is – és ezt most sem adja fel.

„A futás még jobban felértékelődött”

Vallja Janek Noémi, a tavalyi Ultra-Trail Hungary női első helyezettje, ám ezt biztosan sok futó gondolja ugyanígy a jelenlegi helyzetben. Mondhatnánk, hogy kiváltság, ami persze nem igaz, hisz a futás bárki számára elérhető – még most is.

Mi történik az izmaimmal, ha már 3 hete nem mehettem kondizni, és ez még hetekig így is lesz? A személyi edző válaszol!

Jó ideje tart már a #maradjotthon; a fanatikusoknak is le kellett már mondaniuk a konditermekről, hiszen lassan 2 hete azok is zárva vannak. Vajon mennyi idő alatt épülnek le a rendszeres súlyzózáshoz szokott izmok? Tehetünk valamit ez ellen? Az étkezésen érdemes változtatni, ha átalakultak az edzéseink? Farkas László személyi edzőnek tettük fel a kérdéseinket.

Karanténnapló 3. rész - Ruscsák Kriszta svédországi futós mindennapjai

Nemrég indult sorozatunkban külföldön élő magyarokat kérdezünk az aktuális koronavírus-helyzetről, és hogy ők miként élik meg futóként.

Ne dőlj be – ezekkel nem fogod erősíteni az immunrendszered!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az új koronavírus az idős emberekre és a legyengült immunrendszerű betegekre a legveszélyesebb. De mit tehetünk vajon mi magunk azért, hogy immunrendszerünk elég erős legyen ahhoz, hogy sikeresen fel tudja venni a harcot a betegséggel? Nos, szerencsére jó néhány immunerősítő praktika közül válogathatunk, ám azt is tudnunk kell, hogy nem feltétlenül azok a praktikák a leghatékonyabbak, amelyeket ezerrel osztogatnak ismerőseink a közösségi oldalakon...

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem