futópad,futás

Hogyan állítsd be a futópad dőlésszögét?

Forrás: getty images
Sokan a hidegben inkább bent edzenek és a futópadot választják. Biztonságos, kényelmes megoldás, különösen akkor, ha beköszöntenek az igazán fagyos napok.

De mégis mi a legjobb beállítás a benti edzésekhez? Ennek jártunk utána.

Kutatások szerint ha 1%-os emelkedőre állítod a padot, akkor leszel a legközelebb a szabadtéri futáshoz az intenzitás tekintetében.

Mások ezzel szemben a 2%-ot ajánlják, hiszen ha gyorsabban futsz, nagyobb ellenállással kell megküzdened. Azonban nem feltétlenül jó ötlet folyamatosan alkalmazni ezt a két beállítást, hiszen nem tudják teljesen hűen szimulálni az emelkedőket, ráadásul a biomechanikára is negatívan hathatnak a futópados edzések, ha nem vagy hozzájuk szokva. A futópadon más a talajfogás, más cipőt érdemes használni az ilyen edzésekhez, hiszen a pad felülete puhább, mint mondjuk az aszfalt. Emellett kicsivel könnyebb is padon futni, mivel kisebb a légellenállás.

Ha az emelkedőket szeretnéd gyakorolni, érdemes a gép erre kitalált programját követned, így mentálisan is élvezetesebb lesz az edzés.

Arról se feledkezz meg, hogy majd amikor már enyhül az idő, fokozatosan állj át a szabadtéri futásra, hiszen sok különbség van a kinti és benti edzések között. Már csak a környezeti hatások miatt is érdemes így tenni, különösen akkor, ha versenyre készülsz, hiszen ebben az esetben fontos, hogy minden körülményre felkészülj (beleértve az útvonalat, az időjárási körülményeket is). Érdemes kéthetente egyszer kint futnod, így a szervezeted megfelelően hozzá tud szokni a terheléshez, megváltozott körülményekhez. Kezdd rövidebb, lazább futásokkal és fokozatosan növeld a távot.

Olvasnál még a témában?