Borítókép: Ultrabalaton: Ezeket mindenképpen tedd meg a verseny előtti napokban!

Ultrabalaton: Ezeket mindenképpen tedd meg a verseny előtti napokban!

Forrás: Getty Images
Te is részt veszel az ország egyik legnépszerűbb futóversenyén a hétvégén? Akkor ezeket mindenképpen tartsd be!

Az NN Ultrabalaton nem könnyű, akkor sem, ha magadhoz képest nem vállaltál nagy távot. Általában nagy a hőség, egy napon keresztül zötykölődsz egy autóban vagy buszban, és azért a viharokra is van esély. Akkor igazán buli, ha nem egyben futod le a rád eső távot, viszont újra és újra elindulni nagyon nehéz. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni az idei versenyből, akkor ezeket fogadd be az utolsó napokban:

  • Kezdd el előre összepakolni a cuccaidat: kell minimum két pár kényelmes cipő, de jól szellőző nyári futócuccok is, ahogy vízlepergető és melegebb darabok estére. Legyél feltankolva szeletekkel, olyan táplálék-kiegészítőkkel, ami jól jöhet, ha nincs lehetőséged normálisan enni, és bejuttatni a megfelelő energiát: fehérjeturmix, gélek, izóitalok. Jól jön egy polifoam + smr henger kombó, ahogy gyógyszerek, mini higiéniás dolgok (pl. fertőtlenítőkendő), de mondjuk naptej is. Ezeket vedd sorra szépen, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy egy csomó mindent otthon hagytál.

  • Menj el sportmasszőrhöz, hogy laza izmokkal vághass neki a versenynek, hiszen a végére ígyis-úgyis megterheled az ízületeidet, és beállnak az izmaid. Jó, ha legalább előtte rendben vagy. Ha vannak problémás területeid (pl. Achilles-ín), akkor érdemes prevenciós céllal betape-eltetni is.

  • A szőrtelenítést, pedikűrt ne hagyd péntekre, hanem mindenképpen tudd le pár nappal korábban. Az irritált bőrfelszín sokkal könnyebben kidörzsölődik, és végig azzal fogsz szenvedni, és persze az sem, jó, ha a lábujjaid fájdulnak meg.

  • Töltsd fel a szénhidrát raktáraidat! Hétfő-kedd jó, ha kicsit lecsökkented az adagot, aztán szerdától szép lassan megemeled. Nem azt jelenti, hogy akkor nyomhatod a pizzát, péksütit, fagyit agyba-főbe, hanem hogy lassan felszívódó, teljes értékű szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, köles, quinoa, magvak) eszel a nap folyamán folyamatosan minden étkezésedhez.

Sok sikert kívánunkmindenkinek!