Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ultrabalaton 2018 – ahogy az RW csapata látta

Ultrabalaton 2018 – ahogy az RW csapata látta
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
A kiadónk minden évben képviseli magát az Ultrabalatonon, így az idei sem maradhatott ki, és természetesen szuper élmény volt most is!

Kiadónk csapata, az Endorfinish 11 lelkes futóból állt össze, na meg persze a bringás és autós kísérőkből, akik hatalmas segítséget nyújtottak a futóknak. A csapat viszonylag már egy összeszokott banda, így mindenki alig várta az indulást. Géza azonban az UB után érkezett a céghez tavaly, így idén csatlakozott hozzánk, sőt idén vett először részt a versenyen, és ez volt az első versenye életében, így igazán nagy hatást gyakorolt rá. (Na meg, ő is a csapattagokra, amikor 4:30-as ezrekkel lepte meg őket.)

Életem első versenye nem is sikerülhetett volna jobban. Hobbifutóként nem tűztem ki magam elé célt, csupán igyekeztem minél gyorsabban lefutni a szakaszaimat. Általában egyedül szoktam sportolni, és tudom motiválni magam, de a csapatszellem teljesen új dimenziót nyitott meg számomra. Mintha átkattant volna valami az agyamban, elkerültek a negatív gondolatok, és mindent ki tudtam adni magamból. Nagyon jó kis csapatot alkottunk a kollégáimmal, úgyhogy alig várom, hogy jövőre is leküzdjük ezt a kihívást.

- Mandják Géza

Petra, a runnersworld.hu főszerkesztője idén másodjára futott a Balaton körül, de ő sem tudja megunni ezt a dolgot:

Az UB-ben az egyik kedvencem az, hogy a céges csapat által minden évben olyanokkal is sokkal közvetlenebb kapcsolatom lett, akikkel talán egész eddig alig volt alkalmam beszélni a munka kapcsán - most hétvégén viszont együtt küzdöttünk, mindenki a maga "démonjaival": hőség, emelkedő, táv, a hajnali sötétben futás...stb. Olyan tulajdonságokat ismerhettem meg a csapattársaktól - kitartás, segítőkészség, humor, vagy éppen a villám futótempó (khm, Géza) - amire máskor talán nem is lett volna alkalmam. A másik kedvencem pedig az emberek őszinte csodálattal átitatott tekintete, mikor meghallják, hogy hétvégén az UB-n futottam, és bár egy 9-10 fős csapat teljesítménye eltörpül az egyéni indulók mellett, mégis jó időre büszkeséggel és magabiztossággal tölt el ez a verseny. Jövőre ugyanott!

- Alberti Petra

Az Endorfinish mellett egy másik csapat is képviselte a Runner!s Worldöt, ugyanis a Run Like Princess 5 fős női váltóban futott futóklubunk két edzője, Fanni és Nelli, a weboldalunk vezető szerkesztője, Brigi, oldalunk szakértője, Szilvi és futóklubunk oszlopos tagja, Réka is. A lányok szuper teljesítményt nyújtottak, így a kategóriájukban sikerült a dobogó harmadik fokára is felállniuk!

Az Ultrabalaton nekem mindig többről szól, mint egy verseny. Ez a közel 24 óra még a legerősebb embereket is próbára teszi. Nehéz szavakba önteni az élményt, amit ott átél az ember. őnfeláldozás, bajtársiasság, küzdelem, izgalom, nevetés, 24 óra nem alvás, hegyek, sötét, kánikula, csapatszellem, jó hangulat, vízhólyag, karikás szemek, meggyötört arcok, holtpontok. Az indulók többsége ismerősként vagy idegenekként érkeznek oda, és barátokként térnek haza. Nincs még egy ilyen verseny ma Magyarországon, ami ennyire összekovácsolná az embereket, legyen az futó, kísérő autós, kerékpáros kísérő, szurkoló, frissítő ember vagy versenyszervező.
Az ilyen jellegű eseményeken jövök rá igazán, hogy a futóközösség egy nagy család, aminek még sokáig a tagja szeretnék lenni. Nagyon különleges élmény volt maratont futni ezen a versenyen. Amikor jött egy holtpont, a csapattársaim arca lebegett a szemem előtt. Miattuk akartam jól futni, értük nem adtam föl, amikor könnyebb lett volna lesétálni a maradék 5km-t. Végig azt éreztem, hogy a csapat minden tagja büszke rá, hogy ide tartozhat és bármit megtenne a másik kedvéért. Maximálisan odatettük magunkat, és az 5 fős női váltó csapatunk a 3. helyen végzett, de ha utolsó helyen értünk volna célba, akkor is ugyanezt az elégedettséget érezném. Tavaly ilyenkor még idegenek voltunk egymás számára, mára viszont azt mondhatom, hogy körbefutottam a Balatont a barátaimmal. Nem hagyhatom szó nélkül a kísérőinket, akik ugyanakkora győztesei a versenynek. Velünk ellentétben o egy szemhunyásnyit sem aludtak, végig kísértek minket bringával a sötétben, hoztak-vittek a váltópontok között és tartották bennünk a lelket, ha arra volt szükségünk. Fiúk! Nem győzünk elég hálásak lenni a segítségetekért!

- Szántó Nelli

Most először futottam 5fős csapatban az UB-n, tehát most először jutott nekem több, mint 44km. ős, most először futottam neki igazi versenyszellemmel, nem csak a buli kedvéért. Szerettem volna a csapattársaimért (akik mind elképesztően kemény sportolócsajok) igazán jól menni, és bár az első szakaszom a hőség kissé elgyötört, meg sem fordult a fejemben, hogy ne adjak bele mindent, netán átadjak a távomból. Elképesztően fantasztikus élmény volt, hogy az egyik szakaszomon maga az edzőm, Szántó Nelli kísért biciklin (miután lefutott egy maratont az UB legnehezebb szakaszain), és nem csak hasznos tanácsokkal látott el folyamatosan, de még Disney-dalokat is énekelt nekem, hogy elvonja a figyelmem. Ráadásul, a pasijaink is velünk tartottak, akik olyan lelkesen, kitartóan tűrték a hisztijeinket, hogy le a kalappal előttük. Imádom mind a 4 lányt, akivel együtt futhattam, remélem lesz alkalmunk még együtt versenyezni!

- Birta Brigi

Már hetekkel az UB előtt be voltunk sózva, nagyon vártuk a csajokkal. Ahhoz, hogy igazi "princess"-ként futhassunk komoly előkészületek folytak. Az outfitünk összeállt, lett logózott pólónk, tütü szoknyánk, hajfonatunk. Már csak futni kellett. A szakaszokat testvériesen osztottuk fel, Nelli egyben futotta a rá eső maratoni távot, többiek 3 szakaszra bontva nyomtuk le. Egy csodás supportteamünk volt, akik nélkül biztosan nem sikerült volna megcsípni a 3. helyet. Jövünk eggyel srácok! Az első szakaszomat imádtam a legjobban, ez Köveskál-Vargapincészet volt. Ez a környék számomra gyerek korom óta a szívem csücske. Itt sikerült is egy szakaszt nyernem. Innen a csapat stabilan a 3. helyen futott. A hűs idő pedig mindenkire jól hatott. Extra izgulásfaktor volt a saját csapatunk mellett, hogy edzésterves sportolóim is kint feszegették a határaikat csapatban, duóban és egyéniben is. Így ha picit pihentem egyből nyúltam is a telefonhoz, hogy merre tartanak, minden rendben e, mentek a tanácsok. Az egyéni indulómmal tudtam is együtt futni kicsit, ami megnyugtatott, mert nagyon egyben volt. A jövő évi UB-t még nem egyeztettük a lányokkal, de közös 5ös projekteket biztosan fogunk még csinálni. Nagyon elfáradtunk, de nagyon jó volt, nem kérdés, hogy megérte-e!

- Sipos Fanni
Tovább olvasok

Eliud Kipchoge áttörte a maratoni futás 2 órás határát

Pár perccel a célba érkezés után már milliók tudták, hogy a kenyai klasszis 1.59.40-et futott Bécsben az INEOS 1.59 Challengen és micsoda precíziós csapatmunka eredménye lett mindez...

3 gyógytea, amit kezdj el már most inni, ha nem akarsz gyakran lebetegedni

Az idő lehűlésével nem árt egyre jobban figyelni az immunrendszerünkre, hiszen az őszi-téli szezonban mindig könnyebb megbetegedni. A következő gyógyteákat érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatni, hogy véletlenül se tegyen parkolópályára egy-egy csúnya megfázás.

7 meggyőző érv, hogy a jóga az egyik legjobb keresztedzés futóknak

Szívesen választanál valami igazán hatékony keresztedzést a futás mellé, pláne az őszi-téli szezonban, amikor nehezebben veszi rá magát az ember a szabadtéri sportra? A jóga az egyik legjobb opció - el is áruljuk, miért!

Kipchoge készen áll arra, hogy szombaton sporttörténelmet írjon és megvalósítsa a saját „holdraszállását”

Két órán belüli maraton…erre vállalkozik Eliud Kipchoge szombaton, Bécsben. A kenyai futóklasszis 12 maratonból 11-et nyert, ő a táv olimpiai bajnoka és világcsúcstartója (2.01.39 - 2019., Berlin Maraton).

Motivációs tipp hosszú futáshoz: a hálakilométer

A hosszú futásokkor könnyen előjön az az érzés, hogy „minek csinálom? Inkább megyek haza...”, ezért fontos, miként kezeled az ilyen helyzeteket!

Tiricz Irén negyedik lett az elmúlt hétvégi Ultra Pirineu-n Spanyolországban

Irén futóéve sérülésekkel és hosszú kihagyásokkal indult, ha csak ezt tekintjük, mindenképpen elmondható, hogy nagyszerű eredményt ért el a rangos nemzetközi versenyen.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem