Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ultra Trail Hungary: egy hosszú út (vég)állomása

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary,Salomon
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Most még nagyon friss az egész. Most kell megírni. Még emlékszem tisztán, milyen, amikor lefejtem a büdös, izzadt göncöm a célba érkezés után. Emlékszem mennyire fáj, amikor végigfolyik a víz a kidörzsölt testrészeimen…

Milyen, amikor beleragad a pólóm a hátamon lévő nedvedző horzsolásba. Este még szurkálom a lábamon lévő hólyagokat, már ami nem durrant ki, mert olyan is volt, éreztem hosszú órákon át. Milyen, amikor végre vízszintesben vagyok, a hűvös lakásban. Milyen mély álomba merülni, miközben még bőven az átélt élmények hatása alatt vagyok. Milyen az, amikor már nem érzem, hogy menten elájulok a hőségtől. Milyen a végletekig felhevült testem, amely kályhaként ontja a forróságot. Milyen lemenni a lakásunkban lévő lépcsőn most, hogy a combom alig tart valamicskét, naponta sokszor. Milyen megélni és aztán mára felülírni azt az érzést, hogy nem, én nem akarok többet ennyit futni, mert elmondhatatlanul nehéz…a vége.

Az UTH egy vágyott verseny volt. Évek óta nézem, méricskélem, ólálkodom körülötte hol önkénteskén, hol szimpla bámészkodóként. A pályát nem ismertem egyben, de a felkészülés során bejártam és úgy gondoltam, kifejezetten nehéz útvonal. 112 km, benne 4200 méter szintemelkedés. A legjobb női idő 14.40, tavaly futotta Nagy Tünde.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Zsófival, a szentlászlói frissítőmmel a versenyközpontban.
terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
A rajt előtti pillanatok.

Másfél éve kimondottan tervezem a börzsönyi Kört (152 km / 7100 m szint). Ehhez pedig szükség volt egy kvalifikációra, egy minimum 100 km-es terepfutó verseny teljesítésére. Így jött a képbe az UTH – végre valahára volt nyomós okom, erős motivációm arra, hogy ilyesfajta versenyre adjam a fejem. A felkészülés mondhatni zökkenőmentesen telt. Még a téli egészségügyi okokból történő rövidebb kihagyások sem okoztak komoly gubancot. A megadott edzéstervek mögé hétről-hétre pipa került. Nem volt kihagyott, vagy elbohóckodott futás. Amatőr futó vagyok, kedvtelésből csinálom, de komolyan gondolom az egészet. Edzésidők, pulzustartományok, feladatok, ismétlésszámok, szinte mintha az életem múlna rajtuk.

Az éjféli rajt aggasztott és a várható hőség.

Előbbiről azt lehet elmondani, hogy nehéz rápihenni, kimarad egy éjszaka és utána előtted áll még a verseny második fele. Kimondottan nehéz feladatot kap a szervezet ezzel is. A hőség pedig azért volt kritikus ezen a napon, mert ez volt az első ilyen meleg nyári nap, nem lehetett akklimatizálódni azzal, hogy a megelőző napokban, hetekben napközben, melegben futsz. Megmondani nem lehet, hogy mennyivel csökken a teljesítmény kánikulában.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Kissé feszülten, de boldogsággal várom a rajtot.

A terv az volt, hogy 140-150-es zónában mozogjak végig. Azt gondoltam, ez egy szuper zóna, nem megterhelő, de még azért futós, legalább is a lejtőket és a nem túl meredek emelkedőket illetően. A többi séta, de az nem baj, ez az egyik záloga a sikeres teljesítésnek. Legalább is az én szintemen.

Egészen szép számban voltunk jelen a csapatból. 21 futó állt rajthoz a Jakus teamből a verseny összes távján. Nem hiszem, hogy volt még egy edző, aki ennyi futót tudott ezen az eseményen rajthoz állítani. Végtelenül büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak tagja lehetek én is.

A rajtkapu alatt még fotózkodtunk, viháncoltunk, izgatottak, de iszonyatosan elszántak voltunk. Büszkeséggel töltött el már önmagában az, hogy piros rajtszámos futó vagyok, hogy ott állok az UTH rajtjában. Esélyem van arra, hogy egyike legyek a versenyt teljesítő lányoknak. Aztán éjfélkor…nem tudom, hogyan rajtoltunk el, mert éppen azzal voltam elfoglalva, hogy az élesített órámon nem indítottam el a track-et. Hiába jártam be a pályát, kellett a track, a mankó, ami bármikor kisegít, ha megszorulok. Ott vacakoltam vele percekig, közben már el is rajtoltunk. Félsötétben nyomkodtam a gombokat…navigation…UTH…A-ból B-be futok…stb. Úristen de béna vagyok…gondoltam. De ezzel még nem volt vége a rajt közeli szerencsétlenkedésnek. A pulzuspántom hülyeséget mért. Bekrémeztem alatta alaposan és nem vette a szívdobbanásokat a jeladó, ráadásul még száraz is volt. Nyálaztam az ujjaimat veszettül, majd pedig az érzékelő részt próbáltam munkára bírni, mert ez meg a másik mankóm volt a verseny során, a pulzusmérés. Lehet persze érzésre is futni, de eléggé kockázatos. Kb. 1 km múlva helyreállt a rendszer és már csak azzal voltam elfoglalva, hogy találjak egy alkalmas sötét zugot, ahol meghúzódhatok egy gyors technikai szünetre. Ez is megvolt! Na akkor gyerünk, kezdődhet a futás.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Csapattársaimmal a rajtkapu alatt szombat éjszaka.

Pulzus tehát 140-150. Nincs apelláta, nem számít, hogy mennyien előznek le. Le is előzött kb. a mezőny ¾-e. Ilyenkor mocorog bennem a kisördög, elkiáltsam-e magam, hogy hé emberek, ez itt egy bő 100 km-es verseny, hová loholtok? De nem, mindenkinek a saját dolga, a magánügye. Tudtam, hogy idő kérdése csak és előrébb kerülök. Türelemmel gyűrtem a kilométereket. Ami nagyon emlékezetes az éjszakai szakaszból, hogy nagyon kafa volt. Nem éreztem magam fáradtnak, rendesen dolgozott az adrenalin. Néhol volt egy kis sár, emiatt csúszkálás, de vállalható volt a mérték, lehetett haladni. Hajnali fél 4 körül kisebb csodát éltem meg. Megszólalt először egy madár, majd még egy, aztán szépen lassan ébredtek a többiek is. Egészen különleges élmény volt az addigi síri csendben meghallani a csivitelést és a kuvikolást. Egy idő után csoda zenebona vett körül. Közben elkezdett pirkadni az ég. Klasrtompuszta környékén kezdett kirajzolódni a fák vonala az addig sötétségből. Mire felértem a Pilis-nyeregbe világos lett. Érdekes lehet kipróbálni egy ilyesfajta futást csak úgy versenyen kívül, nem ilyen hosszan, mert tényleg különleges az éjjeli erdő. Számomra semmiképpen sem félelmetes, inkább amolyan biztonságos érzés, befogadottnak éreztem magam.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
A Spartacus-ösvényen, a verseny egyik legszebb szakaszán, Szabó Áron lencséjén keresztül.

Itt ugrok egy nagyot… Lepencéig (63,9 km / 2617 m szint) eseménytelenül teltek a kilométerek és az órák. Még a klíma is bírható volt addig. Lepencén órát cseréltem, a sajátom lemerülőben volt. Norbi órájával futottam tovább. Csak két paramétert akartam látni, a pontos időt, amiből láttam, hogyan állok és a pulzust. A távot fejben tudtam, az útvonalban sem volt onnan bizonytalanság. Pilisszentlászólnál (72,8 km / 3030 m szint) Cser Zsófival volt találkám. Nagy segítség volt. A férjét, Zolit (Jakus team-es csapattársam) frissítette, aki szintén sikeresen teljesítette a távot, Zsófi közben bevállalt engem is ezen a ponton. Onnan az Apátkúti-völgy a mennyországot jelentette a maga hűvösségével, igaz a sok patakátkelés ritmustalanná tette a futást, de ezzel együtt is jó kedvvel haladtam. Terveztem a Visegrádi depót (81,4 km / 3079 m szint), ahol a tesómmal, Gáborral találkoztam. Levest, gyümölcsöt pakoltam magamnak, pólót, zoknit terveztem cserélni, izot tölteni, stb. Igazi nagy depóra készültem. A ponton ért a meglepetés, hogy nincsennek sehol. Gyors telefon, de közben már láttam, hogy üzent is. 11.30-kor voltam ott és kb. 55-re tervezte a GPS-szük az érkezést, dugóban álltak Leányfalun. Egyértelmű volt, hogy nem várom meg őket. Dühös nem voltam, de rémesen éreztem magam. Lepencén, a hivatalos depós ponton rengeteg izot pakoltam ki a táskámból, mert sok tartalékom volt és azt gondoltam, nem cipelek annyi cuccot, hiszen úgy is lesz segítségem. Hoppon maradtam egyetlen darab géllel a táskámban. A jól bevált Sponser izom pedig Lepencén, illetve a 25 percre lévő tesómál… Nem volt mit tenni. Töltöttem a ponton lévő izóból, vízből, kóláztam és mentem tovább.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Apátkúti-völgy megannyi patakátkelése közül az egyik.

Átgondoltam, hogy mit tehetek ebben a helyzetben. Nincs nálam már szinte semmi, amit ismerek, amivel jól tudok menni. Zsófinál maradt még egy gélem, aki vélhetően Pap-réten van, gyorsan felhívtam. Szerencsére valóban ott volt, megkértem, hogy tegye le valahová a megmaradt gélt. Ennyi kajám volt az onnan még hátralévő 20 km-re. Addig viszont még el kellett jutnom. Poroszkálás kezdődött, minimális futás, maximális séta. Fejben megevett ez a depós baki. Szidtam magam, mint szódás a lovát, hogy lehettem ennyire meggondolatlan, pici tartalékot kell hagyni, mert bármi történhet a depóssal, ami totál bezavarhat egy versenybe. Be is zavart. Szerencsére már nem volt annyira rettenetesen sok hátra, de ahhoz bőven elég, hogy már nem tudtam tartani a pulzuszónát és elfogyott a motivációm. Arra gondoltam, hogy ha csak sétálok, akkor is célba érek, viszont akkor nem kell annyi energia, kevesebbel is beéri a szervezet. Egészen takarékos menetre kapcsolatam. Az izomzatom is lehúzta a rolót, már a lejtőkön sem tudtam értelmes tempóban haladni. Mentem, ahogy bírtam, 70 százalék séta, 30 futás (de lehet, hogy 80-20 volt az arány), egészen jól futható részeket engedtem el. Szerencsére sok ismerőssel találkoztam menet közben, köztük a Szentendre Trail-en induló csapattársaimmal. Ez volt az egyetlen, ami feldobott, kizökkentett a totál szétcsúszott állapotomból. Botondtól még egy gél-t is kunyiztam, de már nem segített semmi.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Borjúfőnél kissé már megrogyott állapotban. Norbi fotózott.

A Skanzenhez fájdalmasan lebotorkáltam, ott még összefutottam a Visegrádon hiányolt depós team-emmel, jeges vízzel öblögettek, ami már csak arra volt jó, hogy elvérezve, elfogyva, eltikkadva, de végül sikeresen bebotorkáljak a célba. A vége előtt kb. 600 méterrel még működésbe lendültek a lábaim, csak hogy tényleg olyan legyen a befutás, mint amilyet megálmodtam…és olyan is volt. Ismerősök kiabáltak, tapsoltak, buzdítottak az utolsó métereken. Örökké emlékezetes, felemelő, szívet melengető, elérzékenyítő…ilyesmi.

Mindig azt gondoltam, hogy jesszus, itt milyen jó lehet befutni. De ezért a pillanatért – ami valójában annyira rövid – érdemes végig küzdeni egy ekkora távot? Végig csinálni olyan sok edzést, hosszú futást, télen a hóban, a jeges ösvényeken, a sötét délutánokon vagy a fagyos hajnalokon, na és a viselhetetlen forróságban?!

Igen és újra igen!

16.41-et futottam, az ötödik helyen értem célba a női mezőnyben. 22-en rajtoltunk és 12-en értünk vissza Szentendrére, a célba.

terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
Sétáltam már ezen a szakaszon (is), de Norbi visszaküldött, hogy fussak, mert szép a panoráma és milyen kafa lesz, ha készül rólam itt futós fotó. Hát visszamentem...
terepfutás,terepultra futás,UTH,Ultra Trail Hungary
forrás: Salomon Ultra Trail Hungary Facebook oldal
...és futottam.

Iszonyatosan nehéz volt az utolsó 30 km. De, ha holnap – persze friss állapotban – újra rajthoz kéne állnom, újra rajthoz állnék.

Köszönöm a felkészítést Jakus Bélának. Másfél év közös munka gyümölcse ez a teljesítés. Volt benne hiba és én látom is a megoldást, de ilyen távon, ilyen időtartamú futáson kisebb csoda, ha nincs semmi hiba.

Köszönöm a szuper családomnak a változatlanul töretlen támogatást. Mártinak a két – olykor megterhelően eleven – gyermekünk lelkes pesztrálását. Nobinak a mindent (IS) meg a szuper fotókat. (Szerintem az ország egyik legjobb outdoor fotósa, nem kímél erőt és energiát ahhoz, hogy szuper fotókat készítsen rólunk. Most például 9 órát dekkolt Visegrád és Pap-rét között, Borjúfőnél, szúnyogok ették, hőség tikkasztotta, de rendíthetetlenül nyomta a fényképezőgépet, amelyekből sok már elérhető az UTH Facebook oldalán!)

Ez volt életem ötödik 100 km-es futása és a legnehezebb. Azt gondolom, hogy a hőség miatt. Van az a meleg, amelyben – egy idő után – semmi, de tényleg semmi nem segít. Túlélni lehet, valahogy…nekem végül sikerült olyan üzemmódban működnöm, amelyben nem ért nagy baj, de komoly koncentrációt igényelt az utolsó pár óra. Itt ezen a napon, szerintem a szokatlan és hirtelen jött kánikula jelentette a legnagyobb kihívást, nem kifejezetten a táv és a kemény domborzat.

Gratulálok minden célba érkezőnek!

Az eredmények ide kattintva böngészhetőek.

Tovább olvasok
Kép

Te szoktál bolyozni futás közben?

Maga a szó: bolyozás, inkább a kerékpárosok között használatos, de lényegét tekintve a futás világában is gyakori jelenségről van szó.

Kép

Beindult a futóélet: Csécsei Zoltán és Lubics Szilvia nyerték a hétvégi UTT-126-ot

Az UTT-126 a koronavírus miatti korlátozások enyhítése óta az első ultratávú futóverseny, amelyet megrendezhettek.

Kép

Büntetőkör #18 - Monspart Sarolta: a futómúltjáról, versenyzésről, edzőkről, tájfutásról

Itt a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb része, amelyben Simonyi Balázs ezúttal Monspart Saroltával beszélget!

Kép

Lángos, grillezés, fagyitenger: 4 tanács a dietetikustól, amiket ha betartasz, nem zárod pluszkilókkal a nyarat

Egész évben próbálsz figyelni az étkezésedre, és tényleg rendszeresen mozogsz, ám nyáron valahogy mindig szétcsúsznak a dolgok, és szeptemberben ismét kőkemény küzdés visszazökkenni? Fogadd meg a dietetikus 4 tanácsát!

Kép

Simán belefér, ha több szénhidrátot eszel a verseny alatt- lesz egy nagyon pozitív hatása

Eszedbe se jusson megvonni magadtól a szénhidrátokat, pláne, ha sokat edzel. A legújabb kutatások szerint ugyanis az eddigi ajánlott mennyiségnél jóval több szénhidrát bevitele pozitív hatással van a szervezetre.

Kép

Sótabletta futáshoz: a hőségben nagyobb szükség van rá?

Bár a megfelelő hidratáció egész évben fontos, a nagy melegben a fokozott izzadás miatt nem szabad félvállról venni a sóháztartás kérdését.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem