futás,edzés,szabadban

6 fontos dolog, ami ahhoz kell, hogy újra formába lendülj

Forrás: Getty Images
Ha jó ideig parkolópályára tetted a futást, és újrakezdenéd, mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban visszalendülj.

Természetes, hogy nem tudsz folyamatosan maximális erőbedobással futni: közbejöhet egy betegség vagy sérülés, esetleg motiválatlan leszel vagy épp úgy összecsaptak a fejed fölött a hullámok, hogy esélyed sincs edzeni. Ha szeretnél újra formába lendülni, ezekre figyelj oda:

Határozz meg egy célt!

Gondold végig, miért kezdesz el újra futni, és milyen formában vagy jelenleg. Ezek alapján határozz meg egy elérhető-elérhetetlen célt, amiért kell küzdeni, de nem lehetetlen megvalósítani!

Csak fokozatosan!

Felejtsd el, korábban milyen formában voltál, csak azzal foglalkozz, hol állsz most. Ne akarj az első edzéseden félmaratont futni, szép lassan térj vissza. Először az alacsony intenzitású edzésekkel próbálkozz, és szép fokozatosan építsd vissza az állóképességedet, majd iktasd be a gyorsító edzéseket és emelkedős futásokat.

Tanulj a hibáidból!

Most, hogy már tapasztaltabb futó vagy, ne kövesd el azokat a hibákat, amiket annak idején kezdőként.

Vedd figyelembe a korodat!

20 évesen máshogy regenerálódtál, fejlődtél, mint 30, 40, 50 vagy 60 évesen. Az idő múlását is kalkuláld bele abba, hogy milyen edzésmennyiséget iktatsz be.

Iktass be már az elején keresztedzéseket!

A futás mellé mindenképpen iktass be saját testsúlyos erősítést/jógát/pilatest/bringázást/úszást, hogy más típusú terhelés is érje a szervezetedet, és az izomzatod is erősödjön, mert sokkal könnyebben formába lendülsz majd.

Figyelj a regenerációra!

A teljesítménynövekedés nem csak az edzésektől függ, hanem attól is, hogy mennyit regenerálódsz! Kell a pihenés, ami persze lehet aktív, de nem szabad elfeledkezni róla.