kardio edzés,aerob,anaerob

Tudnivalók a kardio edzésről

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is takar a kardio edzés kifejezés, azonosítják a futással, pedig ennél sokkal komplexebb a történet.

A kardio edzés ugyanis egy olyan mozgásforma, amely erősen igénybe veszi a szívet, tüdőt és az érrendszert. És mivel ezek a szervezetünk mozgatórugói, nagyon fontos, hogy megfelelő módon végezzük, nehogy károsítsuk szerveinket.

Az ajánlás alapján kardio edzést heti háromszor minimum 30 percen át ideális végezni.

Aerob vs anaerob

Anaerob edzés közben a szervezet oxigén nélkül, a saját belső tartalékaiból képes előállítani az energiát. Ilyenkor a szívverés általánosságban a maximális szívfrekvencia körülbelül 70 százaléka. Hatékonyan segíti a szív, a keringés és a tüdő egészségének megőrzését. Ilyen típusú mozgás például a súlyemelés.

Az aerob edzés közben a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez oxigént hasznosít, lebontva a glükózt, amelyből az energia lesz. Edzés közben ilyenkor a szívverés sokkal alacsonyabb, hatékonyabban képes ledolgozni a súlyfelesleget, ugyanis elégeti a kalóriát. Ebbe a kategóriába soroljuk a kardio edzést is.

Kardio sportok

Kardio sportok közé tartozik a futás vagy akár már a tempósabb séta is, az úszás, biciklizés, a síelés, a napjainkban népszerű zumba és nordic walking.

A kardio sportok számos előnnyel bírnak a súlycsökkentésen túl. Erősítik ugyanis a szívet, növelik a tüdő kapacitását, elősegítik a jobb alvást, jobb közérzetet biztosítanak, csökkentik a szívinfarktus, magas koleszterin, magas vérnyomás és a diabétesz kockázatát. Mindemellett csökkentik a stresszt és javítják a szexuális életet is.

Nem minden kardio mozgásforma ideális azonban mindenkinek. Egy testalkat teszt elvégzésével könnyen kiderítheted, hogy számodra mi a legmegfelelőbb és leghatékonyabb sportág. A futás ugyanis például nem ajánlott ízületi problémával küzdők vagy erősen túlsúlyos személyek számára.

Mikor hatékony a kardio edzés?

A hatékony edzés érdekében négy dolgot érdemes szem előtt tartani:

  • forma

Érdemes variálni a különböző edzésformákat a saját korlátaink, egészségi állapotunk és a környezetünk alapján. Fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk.

  • gyakoriság

Nagy mértékben függ a választott edzéstípustól, de a lényeg a rendszeresség. Az ajánlás legalább heti 3 alkalom.

  • időtartam

Átlagos intenzitás mellett az ajánlás minimum 30, maximum 60 perc.

  • intenzitás

Lemérhetjük a pulzusszámmal vagy az oxigénfelvétellel.

Számos rendkívül hatékony kardio gyakorlat van, ami akár otthon is könnyen elvégezhető. Ilyen például az ugrókötelezés, a Jump and Step vagy akár a tánc. Ne felejtsük, hogy a lényeg a rendszeresség.

Az ideális edzésforma személy- és testalkatfüggő, így nem mindenki számára lesz ugyanaz a mozgásforma a leghatékonyabb. A legfontosabb azonban az, hogy élvezettel és sikerélményekkel végezzük, bármit is csinálunk.