futás,edzés

7 apró trükk, hogy mostantól sokkal jobban élvezd a futóedzéseidet!

Forrás: Getty Images
Úgy érzed, néha nem teljes erőbedobással indulsz neki a futásaidnak, vagy amikor edzel, akkor sem élvezed úgy, mint régen? Akkor édemes megfogadnod Nicole Wright személyi edző, futóedző tippjeit: így mostantól sokkal többet kihozhatsz a testedből!

Lassíts!

Érzed, hogy valami nincs rendben a levegővétellel, ezért meg kell állnod, pedig fáradt sem vagy? Lassíts! Azt is gyakorolni kell ám, hogyan fuss könnyedebben, lazábban, lassabban - ehhez is komoly koncentráció szükséges. Ideje lassítani a tempón, hogy a tested több oxigénhez jusson!

Iktass be intervall futások!

A gyors futások és a lassabb regenerációs időszakok segítenek maximalizálni a teljesítményedet. A tempós futások beépítése az edzésedbe segít, hogy gyorsabb legyél, és kiváló kardióedzés az erőnlétednek. Nagyon sok féle variáció létezik erre: ha kezdő vagy, nézz ki egy tárgyat tőled 20-30 méterre, odáig fuss nagyon tempósan, majd lassítsd, fuss lazábban, aztán ismét jöhet a tempó. Ebből 8-10 kört is bevehetsz az edzésedbe!

Figyelj a tested jelzéseire!

Feltűnt már, hogy a nap egy bizonyos szakaszában energikusabb vagy, mint máskor? Vannak reggeli emberek, és vannak, akik este lesznek topformában. Ezt vedd figyelembe, amikor kigondolod, mikor menj edzeni! Ha reggel túl soknak érzed az intenzív sportolást, menj futni este, vagy akár épp fordítva. A lényeg, hogy tudd, mikor jobb a teljesítményed, hogy minél többet kihozhass magadból!

Gondoskodj is a testedről!

Minden futó törekszik a sérülések elkerülésére, viszont soha senki nem garantálhatja, hogy nem fogsz megsérülni. Ám több dolog is van, amikkel elébe mehetsz a bajnak - az egyik leghatékonyabb az erősítő edzés. A súlyzózás, a kettlebell, a saját testsúlyos edzések mind tökéletesek erre: ezek erősítik az izmokat, ízületeket, ezzel redukálva a sérülés esélyét. Ha fogalmad sincs, hogyan kezdj bele, irány a személyi edző!

edzés,erősítés
Forrás: GettyImages

Készíts új playlistet!

Evidensnek tűnhet, de a tempó fokozásában sokat segít a zene, méghozzá a nagyon tempós dalok. Próbáld ki a zenére futást, ha eddig nem tetted - szuper hatással lesz a gyorsító edzéseidre!

Gondolj a futásra úgy, mint közösségi élményre

A közösségi futások is lassan visszatérnek az életünkbe, addig is szerezz bebegy futótársat, ha nagyon nincs kedved egyedül lenni. Bár annak is megvan a szépsége, hiszen mindenkinek kell egy kis énidő. Sokan viszont társaságban érzik jobban magukat - ha pedig van kivel edzened, hidd el, ritkábban fogod kihagyni a lehetőséget az edzésre!

Tervezz!

Mindenki elfoglalt, ezt hidd el. Nem csak neked van ezer dolgod, és szeretnéd, hogy 36 órából álljon egy nap... Viszont akármennyi is sok a teendőd, a mozgásra hagyj időt. Lehet, hogy lemondásokkal és komoly szervezéssel jár az, hogy eljuss edzeni, de nagyon megéri dolgozni érte. Már napokkal előbb írd be a naptáradba, mikor mennél, és tegyél azért, hogy ez meg is valósuljon!