Borítókép: A gyerekek is szeretnének veled futni? Szakértőnk elmondja, mire figyelj!

A gyerekek is szeretnének veled futni? Szakértőnk elmondja, mire figyelj!

Forrás: pxhere.com
Örvendetes, ha a gyerek velünk akar futni. Mire kell figyelni ebben az esetben? Olvasónk is ezt kérdezte szakértőnktől, Kis-Soós Zsanettől.

Szia Zsanett,

Rendszeresen futok, évente egy maratonra szoktam felkészülni, így már a család is megfertőződött valamennyire. A kislányom 11 éves, és nagyon szívesen jönne velem, de nem tudom, mivel teszek jót vagy rosszat számára. Szerinted hogy érdemes bevezetni számára futást és milyen távokig merészkedhet el?

Köszönöm,
A.

SZAKÉRTŐNK, KIS-SÓS ZSANETT VÁLASZA:

Kedves Anna!

Nagyon örvendetes, hogy már a kislányodra is átragadt a futás iránti szereteted! Remélem, hogy sok hasonló családi példát lehet majd még hallani. 11 évesek számára már szoktak atlétikai versenyeket rendezni, ezért semmi akadálya annak, hogy a lányod is megismerkedjen a sportág alapjaival. Én azt tanácsolnám, amennyiben tényleg szeret futni, akkor érdemes felkeresni egy közeli atlétikai vagy tájfutó egyesületet, ahol tartanak foglalkozásokat gyermekek részére is. Ha a saját korosztályával járhat együtt edzeni, talán tovább növekszik benne a futás iránti vágy. Mindamellett az edzéseken nagyon sok fontos mozgáskoordinációs feladatot is elsajátíthat, aminek a későbbiekben még akkor is hasznát veheti, ha végül nem lesz belőle futó. Ha megfelelő szakemberek tartják a foglalkozásokat, akkor ők azt is meg tudják majd mondani, hogy mekkora a megfelelő terhelés a lányodnak. Amennyiben szeretnétek együtt futni, annak sincs akadálya. Heti 2-szer, 3-szor nyugodtan elmehet futni, de arra érdemes figyelni, hogy az egybefüggő futás fél óránál ne tartson tovább.

Eleinte 2-3 kilométert, de később is maximum 5-6 kilométert érdemes vele csak futni. Lehet, hogy a lányod nagyon lelkes lesz, és úgy érzi, többet is tudna futni, de nem szabad engedni, hogy most, amikor fejlődik a szervezete, túlterhelje az izmait, izületeit.

Ha többet szeretne futni, akkor érdemes gyakrabban elmenni vele, vagy picit intenzívebben mozogni, de a távolságot nem érdemes növelni. Mindezek mellett, nagyon sokat kellene nyújtania, illetve elengedhetetlen a futóiskolai gyakorlatok végzése is. Fontos tudni, hogy míg az állóképesség később is javítható, addig az alapgyorsaság ebben a korban fejleszthető csak igazán. Ha ezt most elmulasztják fejleszteni, az a későbbiekben már nemigen, vagy csak nehezen pótolható. Sok szép közös futást kívánok nektek!

Üdv: Zsanett

TE IS KÉRDEZNÉL ZSANETTŐL? ITT MEGTEHETED! HA MÁS TÉMÁBAN SZERETNÉL VÁLASZT KAPNI, NÉZD MEG A TÖBBI SZAKÉRTŐNK OLDALÁT IS!