munka,határidő

Elúszol a rengeteg meló miatt? 5 okos ötlet, hogy ne menjen rá a tested, és futni is legyen időd

Forrás: Getty Images
Alig lett vége a nyárnak, és máris annyira tornyosulnak a feladataid, hogy az edzés átvette az utolsó helyet a feladatok listáján? Érdemes már az elején tenni ez ellen, a mozgás ugyanis nagyon kell, hogy a melóban is bírd a gyűrődést - fogadd meg a következő tippeket, ha nem szeretnéd már az ősz elején parkolópályára tenni magad!

Mindenkinek mást jelent a zűrös időszak. Van, akinek ilyenkor még jobban kell teljesítenie a munkahelyén a határidők és az új tervek miatt, másoknak családi programokkal telik meg a naptára. Az ősz általában ilyen, hiszen a lazább nyári hetek útán mindenki ráér, és a munkahelyen is hajlamosak hirtelen besűrűsödni a dolgok, és mindent "tegnapra" kell megcsinálni.

Ilyenkor zsonglőrködni próbálunk az idővel, és általában azokat a dolgokat száműzzök, amik nekünk magunknak okoznak örömet: például csökkentjük a futások számát. Lehet, hogy azt érzed, az árral szemben úszol, de próbálj inkább az árral együtt úszni, és nyugodt maradni a legnagyobb zűrzavarban is.

A következő 5 túlélési tippel sikerülhet is!

1. Aludj eleget!

Ha elúsznak a dolgok, általában az alvásra szánt időből csípsz le, hogy utolérd magad? Nem kellene, mert pont a legzűrösebb időszakokban a legfontosabb, hogy kipihend magad! Kutatások szerint a gyerekeknek és a tinédzsereknek napi 10 óra alvás lenne az optimális, a felnőtteknek pedig 7 ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket és a szellemi fáradtságot. Ha eleget alszol, produktívabb vagy, gyorsabban vág az eszed, és a memóriád is jobb! Sőt, az edzésen nyújtott teljesítményed is javul, ha eleget pihensz, így semmiképp se innen csenj el extra félórákat.

2. Tervezd meg, mit fogsz enni!

Ha elúszol otthon és a melóban is, könnyű belecsúszni a pizzarendelés, az előre elkészített ételek és a gyorskaják világába. Ettől azonban nem csak hogy az energiaszinted nem lesz a topon, de egy ilyen időszak után pár kiló simán felcsúszhat, nem beszélve az anyagcsere romlásáról. Ha viszont tudod, hogy jön pár húzós nap az életedbe, akkor tankolj fel otthonra normális, egészséges ételekből: pácolj be előre husikat, amiket csak ki kell sütni, vegyél grillsajtot, natúr magvakat, és legyen otthon salátának való zöldség vagy gyümölcs. Nem ilyenkor kell a konyhaművészeted csúcsán lenni, csak arra figyelj, hogy elég rostot fogyassz, és meglegyen az optimális fehérje és zsírbevitel is.

3. Írj listát a tennivalókról!

Az Amerikai Pszihológiai Társaság szerint a legjobb dolog, amit egy húzós időszakban tehetsz, az az, ha listát vezetsz a megoldandó dolgokról. Kutatások szerint ugyanis ha papírra veted a rövid és a hosszú távú céljaidat, azzal kvázi elszámoltathatóvá válsz saját magad előtt is, így könnyebb lesz azokat véghezvinni. Plusz ha leírod a terveidet, legyen az a munkával, az edzéssel vagy egyszerűen csak a vízivással kapcsolatos, jobban tudod priorizálni a teendőket!

tervezés,lista
Forrás: GettyImages

4. Hagyd abba az időhúzást!

A zűrös időszakokban te is hajlamos vagy halogatni az apró dolgok elvégzését? Ezt rosszul teszed, mert ha sokszor maradnak ki ezek az apró dolgok, akkor a végén bizony eluralkodik a káosz. Minden nap szánj pár percet ezekre az apróságokra, ami lehet a csekk befizetése, a mosgatógép kirámolása vagy a mailboxod rendbe tétele. Ha ugyanis csak a nagy feladatokra koncentrálsz, végül a picik miatt fogsz nagyon elúszni.

5. Kapcsold ki a telefonodat!

Ha jelez a telefonod, "csak" csekkolod az Instát, Facebookot, amit kell, és végül azon kapod magad, hogy már megint percek óta levelezel valakivel? Ha csak nem extra fontos dolgokat intézel, a telefonod megvár, és a nap végén is letudhatod a barátokkal való levelezést. Az állandó netközelség bizony nagyon időrabló tud lenni: kutatások szerint azok az egyetemisták, akik az előadások közben sokat neteznek, sokkal rosszabbul teljesítettek a teszteken is. Ez egyértelmű is: koncentrálj a feladataidra, és ha ezek megvannak, akkor szánj időt a szórakozásra!