edzés,idegesség,mozgás,edzőterem

Új edzést próbálsz ki? 5 tipp, hogy leküzdd az idegességedet

Forrás: Getty Images
Edzel, amióta az eszedet tudod, de még mindig izgulsz, amikor új helyre mész sportolni, és számodra ismeretlen edzést próbálsz ki? Ideje leküzdeni a félelmeidet!

Minden kezdet nehéz, még akkor is, ha a sport az életed, erős vagy, és bírod a terhelést. A kutatások szerint az edzés tökéletes ellenszer a szorongásra, ám arról már nem sok szó esik, milyen nyomást gyakorol ránk az, amikor kilépünk a komfortzónánkból, és egy teljesen új mozgásformát próbálunk ki.

Teljesen normális reakció, ha idegesek vagyunk egy újfajta edzés előtt. Pláne akkor, ha ráadásul sportosak és edzettek is vagyunk, mert ilyen esetben még inkább frusztráló, ha valami nem sikerül."
vallja Don Green sportpszihológus.

Neked is ismerős ez az érzés? Nem vagy egyedül, és hidd el, még a legprofibbak is küzdenek hasonló félelmekkel - épp ezért nekik, és mindenkinek érdemes megfogadni a szakértő tanácsait ezekre az esetekre!

1. Legyél nyitott!

Olyan ez, mint csapatban futni: sosem tudhatod, hogyan végződik a dolog. De az sokat segít, ha mindenre elszánt vagy, és képes vagy mosolyogni is!

2. Kellenek az erős alapok!

Profi akarsz lenni a spinning órán vagy a HIIT edzésen? Keress egy profit, aki megtanítja az alapokat, ha ugyanis megvan a kezdő tudásod, már sokkal magabiztosabb leszel az edzésen is. Amint végre tudod hajtani hibátlanul és magabiztosan a gyakorlatokat, képes leszel fejlődni is!

edzés,edzőterem
Forrás: GettyImages

3. Legyen célja az edzéseidnek!

Kicsit nehéz ráérezni arra, mi a jó és a rossz, ha teljesen új vagy egy edzésen. A szakértők szerint viszont nagyon lényeges, hogy tegyél fel kérdéseket, például ha új személyi edzővel dolgozol, hogy lásd, mit miért csináltok.

Minden mozdulatnak értelme van egy súlyzós edzésen. Az első és legfontosabb az, hogy világosan beszéld meg a trénereddel a célokat, a jövőt, és mindig beszéljétek meg, ha valami nem kényelmes - ez segít megelőzni a sérüléseket is.
mondja a szakember.

Van még 2 tipp, amiket fontos lenne betartanod: ezeket a Runner's World cikkében találod!