bútor

Tippek a tavaszi lakásfelújítás idejére

A tavasz a megújulás évszaka, valószínűleg ez az oka annak, hogy ilyenkor jóval nagyobb kedvvel vetjük bele magunkat a lakás felújításába, mint az év többi részében. Ha te is ezt tervezed, és azt szeretnéd, hogy a felújítás zökkenőmentes legyen, alaposan át kell gondolod néhány dolgot, nehogy a szétvert lakás kellős közepén szembesülj az amúgy elkerülhető problémákkal.

Első lépés a tervezés

Mielőtt bármilyen munkálatnak nekikezdenél, tervezd meg, hogy pontosan milyen változtatásokat szeretnél véghezvinni az otthonodban. Ehhez fogj egy papírt és ceruzát, rajzold le nagyjából a ház alaprajzát, és jelölgesd rajta, hogy az egyes helyiségekben milyen változtatásokra van mindenképpen szükség. Ezen felül szintén jelölheted, hogy melyek azok a dolgok, amiket a szükségesen felül szeretnél, így ha belefér a költségvetésbe, akkor nem érdemes ezeket a munkákat sem halogatni.

A tervezés második fázisában listázd ki, hogy a változtatásokhoz milyen anyagokból mennyit kell beszerezni. Például, ha a nappali egyik falát szeretnéd fali panellel burkolni, akkor ki kell számolnod, hogy hány négyzetméter anyagra van ehhez szükség, vagy ha a konyhába szeretnél több konnektort telepíteni, akkor azt is írd fel, hogy mennyit kell venned belőlük.

A tervezés harmadik fázisában pedig nézz körül az interneten, és rendelj a listázott elemek mellé árat, így már láthatod, hogy az adott tervek mennyire férnek bele a költségvetésedbe. Ha a felújításhoz jó áron keresel minőségi termékeket, mindenképp nézz körül a Te áruházad webshopjában!

Haladj sorban!

Ha már tisztán látod a teendőket, a legjobb, ha rendelsz hozzájuk egy sorszámot, hogy milyen sorrendben kell haladni a listán lévő munkákkal. Vannak dolgok persze, melyek gond nélkül felcserélhetőek, de sok olyan is akad, melyeknek egymás után kell jönnie.

Például, ha a konyhába szeretnél új helyekre konnektorokat szereltetni, és egy frissítő festés sem ártana, akkor nyilvánvalóan a konnektor dobozok és a kábelek helyének kivésésével kell kezdeni a feladatot, majd a réseket ki kell glettelni, és csak ezután jöhet a festés.

Szakember vagy “csináld magad”?

Az internet tele van számos leírással és tutorial videókkal, hogy az egyes felújítási munkálatokat hogyan kell helyesen kivitelezni. Aminek neki mersz állni szakember segítsége nélkül (pl. laminált padló lerakása), azt nyugodtan megcsinálhatod te is.

Ugyanakkor felmerülhetnek olyan feladatok a felújítás során (pl. villanyszerelés), melyhez viszont érdemes szakembert felkeresni, hiszen egy rosszul bekötött kábel hatalmas károkat tud okozni nem csupán anyagi értelemben.

Bár nem felújítási munka, de ehhez kapcsolódó fontos feladat, hogy amennyiben társasházban élsz, a felújítási munkák megkezdése előtt értesítsd a szomszédokat, így fel tudnak készülni az esetleges kellemetlenségekre. Hidd el, biztosan hálásak lesznek érte!