várandós futás

5 dolog, ami TILOS, ha a várandósság idején is futsz

Forrás: Getty Images
A jó hír, hogy állapotosan is lehet futni, ám nem mindegy, hogyan, és a megszokott rutinod bizonyos részeit mindenképpen el kell hagynod.

Jelenleg várandósan szelem a kilométereket, és így is tervezem, ameddig csak jól esik. Szerencsére nagyon sok szakemberrel tudtam egyeztetni arról, hogyan biztonságos ebben az időszakban futni úgy, hogy nekem is jó legyen és a babámnak is. Így összeszedtem azokat a dolgokat, amikre egységesen minden szakértő azt mondta, hogy tiltólistásak:

  • Ne versenyezz!
    Az első és legfontosabb szabály, hogy a versenyfelkészülés és versenyzés tilos ebben az időszakban, hiszen ilyenkor a teljesítményfokozás és saját magad kihajtása is háttérbe szorul. A sportolás és a futás is a szinten tartásról, a jó közérzetről kell, hogy szóljon, így az alacsony pulzusú mozgásokat kell előnyben részesítened.

  • Nem fontos a tempó
    Már mielőtt megtudod, hogy babát vársz, észreveheted, hogy lassultál, csak akkor még fogalmad sincs, miért. És ez csak fokozódik, ahogy haladsz előre a várandósságodban: szóval ne is frusztráld magad azzal, hogy ezen görcsölsz. Ha mondjuk alapból 4:50-es kilométerekkel futsz, a végére nagyjából már biztosan 8-cal fogsz. Az a lényeg, hogy futsz és fitten tartod magad, de a tempóval kapcsolatos elvárásaidat felejtsd el.

  • Kerüld a veszélyes útvonalakat!
    Bár nem tiltott a terepfutás, olyan útvonalat válassz, ami nem túl technikás, az emelkedőket pedig jobb sétálva megtenni. Ez előbbi azért fontos, hogy esélyed se legyen elesni vagy komolyabb sérülést szerezni, utóbbi pedig a pulzusod alacsonyan tartása végett.

  • Nincs éhgyomros futás
    A terhesség alapból felboríthatja a szénhidrát anyagcserédet, ne tetézd még azzal is, hogy üres hassal mész futni. Egyébként könnyebben leesik a vércukorszinted, kevesebb az energiád, erőtlenebb vagy, úgyhogy fontos a minőségi reggeli elfogyasztása a nap eleji futás/kocogás előtt. Nem mellesleg a baba fejlődését sem szabad kockáztatnod.

  • A hasizom edzésnek off
    A keresztedzés fontos, ahogy a has- és core izmok megerősítése is, azonban a planket és különböző variációit, na meg a felüléseket mindenképpen hagyd el terhesen, mert nem teszel túl jót vele a babádnak. Helyette koncentrálj a hát-, far-, comb-és karizmok megedzésére.

Természetesen figyelj a tested jelzéseire és egyeztess az orvosoddal, amit viszont tényleg fontos szem előtt tartani, hogy a futás ebben a 9 hónapban arról szóljon, hogy jól érezd magad és megőrizd az egészséged!