Borítókép: Íme a teafaolaj áldásos hatásai: tudtad, hogy az ausztrál bennszülöttek évezredek óta használják?

Íme a teafaolaj áldásos hatásai: tudtad, hogy az ausztrál bennszülöttek évezredek óta használják?

Forrás: Oleksandra Yagello/Getty Images
A gyógyhatásokkal rendelkező ausztrál teafa – a Melaleuca alternifolia olaja – a pandémia idején került igazán a köztudatba, mára pedig az egyik leggyakrabban használt olaj, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása miatt sokoldalú szerepe van a mindennapokban. Nem véletlen, hogy baktériumölő, gombaölő, vírusölő, parazitaölő tulajdonságait széles körben alkalmazzák. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat erről a különleges csodaszerről.

Annak ellenére, hogy világszerte több mint 200 mirtuszfélék családjába tartozó faj létezik, mégis ebből csak a Melaleuca alternifolia – vagyis az ausztrál teafa – rendelkezik különleges gyógyhatású tulajdonságokkal. Fontos tudni, hogy nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére.

Az adott gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. Ugyanis a Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből forró főzetet készítenek, innen ered a "teafa" (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.

Forrás: Veronika Viskova/Getty Images

Nem mindegyik teafaolaj gyógyhatású

Szintén érdekesség, hogy a teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de több klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja azt, hogy valóban számos jótékony hatása van az adott növénynek. Ugyanis a Melaleuca alternifolia leveleiből vízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Azonban fontos tudni, hogy ez kizárólag ennek a fajtának a sajátossága. Éppen ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy milyen teafaolajat vásárolunk, hiszen a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj, és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas, és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony, és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

Mikor és hogyan ne használjuk?

Fontos tudni, hogy 12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása. Ezentúl szintén nem javasolt a használata, ha ismert érzékenységünk vagy allergiánk van a teafaolajra vagy a colophonra. Ezentúl a teafaolajat nem szabad lenyelni és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüljük a használatát. Ezen túl szintén nagyon fontos, hogy kizárólag hígítva lehet alkalmazni!

A teafaolaj számos jótékony hatása folytán nélkülözhetetlen a háztartásban, hiszen sokoldalúan segíti a kisebb mindennapi egészségügyi problémák megoldásában.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi mindenre jó a teafaolaj!

Forrás: Penta Pharma