Borítókép: Majdnem 200 millió nőt érint ez a betegség, mégis keveset tudunk róla: 6 tévhit az endometriózisról

Majdnem 200 millió nőt érint ez a betegség, mégis keveset tudunk róla: 6 tévhit az endometriózisról

Forrás: Polina Zimmerman / Pexels
Az endometriózis a termékeny korú nők kb. 10%-át érinti, tehát meglehetősen gyakori krónikus betegség, ennek ellenére még mindig nehézkes, lassú a diagnózisa. Ez részben annak köszönhető, hogy az orvostudomány nem tudta még teljesen feltérképezni a kiváltó okokat, részben pedig annak, hogy kevés vagy téves információ kering róla a köztudatban.

Nekem anno mázlim volt, már ha egy betegség kapcsán lehet ilyet mondani. Teljesen véletlenül, szinte sorszerűen derült ki még időben, hogy endometriózisom van. A PCOS-ről, egy másik, szintén gyakori betegségről írtam cikket, amihez nőgyógyásszal interjúztam. Szóba került az endometriózis, mivel sokan összekeverik a kettőt, és ahogy a tüneteket sorolta az orvos, megvilágosodtam, hogy szerintem nekem éppen ez a bajom.

Nagyon kedves volt, rögtön beszéltünk egy vizsgálati időpontot, ahol szinte bizonyossá vált a dolog. Azért szinte, mert az endometriózis diagnózisát hivatalosan csak akkor lehet felállítani, ha megtörtént a műtét. Idáig a betegek általában hosszú évek alatt jutnak el, mert nem ismerik fel időben vagy félrediagnosztizálják őket. Én pár héten belül már a műtőben feküdtem, és kiderült, hogy valóban endometriózisom volt, illetve van is. Múlt és jelen időben, mert ugyan a tüneteim a laparoszkópos műtét után elmúltak, az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan betegségről van szó, ami bármikor kiújulhat.

Forrás: Lucky Kristianata / Getty Images
Március az endometriózis hónapja, március 1-je pedig az endometriózis világnapja.

De lássuk, mi is pontosan az endometriózis! Ennél a betegségnél a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg és szaporodik el a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. (A méhnyálkahártya orvosi megnevezése endometrium, innen kapta a nevét.) Ezek az endometrózis szigetek a menstruációs ciklussal összhangban működnek, ami belső szervi összenövéseket, káros immunológiai reakciókat, fájdalmat és meddőséget is okozhat. Kialakulásának oka nem ismert, feltételezhetően a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (amikor a vérzés fordított irányban, tehát a hasüreg felé távozik) áll a hátterében.

Főbb tünete a fájdalom: a durván fájdalmas menstruáció, a kismedencei fájdalom, a pisiléskor vagy szex közben tapasztalt fájdalom. Képalkotó vizsgálatokkal (mint amilyen az ultrahang) nem igazán lehet felismerni, ezért nehézkes a diagnózisa, és sokszor már csak akkor derül fény rá, amikor a meddőség okát kutatják.

Hogy mennyire kevés a valós információ az endometriózis kapcsán, azt a saját bőrömön tapasztaltam. Én szerencsére rögtön jó kezekbe kerültem, de a kórházi szobában beszélgettem olyan betegtársammal, aki évekig szenvedett, mire eljutott egy szakemberhez és a műtéthez. Az ismerősi körömben is csak pislogtak rám, mikor meséltem a betegségről. Azóta eltelt 9 év, és ugyan jobban bekerült a köztudatba a téma, de sok a félreértés, téveszme vele kapcsolatban.

Az alábbi galériában tisztázzuk a leggyakoribb tévhiteket: