terep,terepfutás,futás

8 tanács, amit fogadj meg, ha kipróbálnád a terepfutást

Forrás: Getty Images
Kacérkodsz a terepfutás gondolatával? Eláruljuk, mit kell tudnod. Egy biztos: aki egyszer kimegy az erdőbe, onnantól kezdve nagyon rákattan!
  • Először is, fontos, hogy ne parázz rá a tempóra és arra se, ha bele kell sétálnod. Itt ez nem számít: vannak emelkedők, amiken mindenki sétál, vagy az elején mindenképpen, és szép lassan tudsz átváltani futásra. Ráadásul vannak olyan útvonalak, ahol akár dupla annyi idő alatt teljesíted a távot, mint sík aszfalton. Szóval, az egódat hagyd otthon!

  • Amikor terepen futsz, mindig figyelj arra, hova lépsz, mert egy avar alatt megbúvó kő vagy gyökér miatt szép nagyot zakózhatsz. Figyeld a környezeted, és inkább lassabban menj, ha nem vagy biztos a lépteidben!

  • Mindig legyen nálad feltöltött állapotban a telefonod, mert sose lehet tudni, hol tévedsz el. Első körben jobb, ha nem egyedül mész a hegyre, hanem egy olyan társsal, aki jártas már arrafelé.

  • Az emelkedőkön fontos, hogy kicsiket lépj, emeld a térded és lábujjhegyre érkezz. Ne lendületből akard megfutni, inkább lassabban és egyenletesen haladj.
  • Ha hosszabb távra indulsz, vigyél magaddal vizet, hiszen sokkal fárasztóbb, mint a városban futni, ráadásul itt nem tudsz lépten-nyomon beugrani egy közértbe, ha teljesen kiszáradnál.

  • Ha először mész az erdőbe, és nem havas-jeges tél van, esetleg óriási sár, akkor elindulhatsz aszfaltos cipőben is, de amint rendszeressé teszed, és sokat mész az erdőbe, szükséged lesz egy strapabíró terepfutócipőre, hiszen ezek úgy vannak kialakítva, hogy jobban tartsák a bokádat és a talpuk is az ottani viszonyokhoz készültek.

  • Abban az esetben, ha félsz, hogy mennyire bírod, készülj pár alkalommal lépcsőzős edzéssel, hiszen itt is hasonló technikával kell futni, mint egy komolyabb emelkedőn.

De a legfontosabb, hogy ne felejtsd el élvezni: állj meg nyugodtan gyönyörködni a panorámában vagy a természetben!