terepfutás,terepverseny,edzés

Lőrincz Olivér tanácsa egy kőkemény felkészüléshez

Forrás: pexels.com
Kőkemény terepversenyeken vesz részt olvasónk, aki idén még jobb akar lenni, ebben kérte Lőrincz Olivér segítségét.

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, Lőrincz Olivérhez:

Szia Olivér!

Sándor vagyok, Sepsiszentgyörgyön lakom (Erdély) és család meg munka mellett imádok terepfutni. Éves szinten 10-12 terepversenyen veszek reszt, a félmaratontól egészen a teljes (42km) vagy épp hosszabb távokon (47km). Egy évben ~2.100-2.200km-t / +60.000m szaladok, 95%-át terepen.

Helyi futó csoportunkkal heti 3-4 alkalommal szaladunk, követve az alábbi programot:
Kedd, Csütörtök - 12-14km, terep. / Átlag szintkülönbség ~300 - 400m
Péntek - 10-11km, terep vagy aszfalt
Szombat/Vasárnap - 20-30km, terep, +1.000m szint

Mivel a 2019 szezonra javítani szeretnénk verseny teljesítmenyünkön ezért a csütörtöki edzésekre résztávozásokat (time / distance based) vagy uphill session-okat iktattunk be.

A kérdesem az lenne, hogy "mennyire egészseges" egy time based résztavos edzést keverni egy uphill session-al? Pl. 6 x 3'00", 2'30" pihenőkkel az intervallumok között, amit követne egy 3 x mászasi intervallum.


Vagy mi a helyes módja az intervall edzések végrehajtásanak ahhoz, hogy terepen növelni tudjuk teljesítményünket?

Köszönettel,
Sándor

SZAKÉRTŐNK, LŐRINCZ OLIVÉR VÁLASZA:

Kedves Sándor!

Gond nélkül keverheted, arra érdemes figyelni, hogy pihenten végezd, tehát egy lazább nap után, illetve az edzések első felében, de persze rendesen bemelegítve.

Elég heti 2 edzést intenzív terhelésekkel tűzdelni. Javaslom az anaerob küszöb környéki intenzitást, ebből 3-6 sorozat, 4-10p hosszban egy-egy futásnál, viszonylag rövid, 1-3p aktív (kocogós) pihenőkkel közöttük.

Hajrá!
Olivér
Plandurance.hu

Ha neked is van egy kérdésed, amit feltennél Olivérnek, ide kattintva megteheted. A többi szakértőnket pedig erre a linkre kattintva ismerheted meg.