térdfájdalom,térd,futás

Térdműtét után hogyan érdemes újra nekiállni a futásnak?

Forrás: getty images
Olvasónk térdműtét után szeretné újra elkezdeni a futást. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Kedves Kata!

Szeretnék tanácsot kérni. Tavaly rendszeresen futottam, heti 2-3 alkalommal hobbifutóként. Később lesérültem és az orvosok azt tanácsolták, hogy pihenjek. Mivel a fájdalom nem múlt, egy MRI vizsgálat során kiderült, hogy külső meniscus-szakadásom van. Megműtöttek, az orvosom pedig azt mondta, hogy kb. 3 hét múlva újra elkezdhetek futni. Egy ilyen sérülés és a műtét után hogyan kezdjek neki a futásnak? A futásról nem akarok lemondani, mert nagyon szeretem. Válaszodat köszönöm!

K.Fruzsina

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Fruzsina!

Krónikusan, (hosszú ideje tartó) fájdalom esetén is, műtétet követően pedig
végképp elengedhetetlen a megfelelő rehabilitáció.

  1. Elektroterápia a fájdalomcsillapításra és az izmaid aktiválására.
  2. A gyógytorna foglalkozáson elsajátíthatod az ízületeid megfelelő átmozgatását, megtanulhatod a megfelelő műtét után alkalmazandó gyakorlatokat, amik a térdízületedet mobilizálják, a körülötte lévő izmaidat pedig erősítik.
  3. Sportmozgások megkezdése előtt pedig javasolt csökkentett terheléssel rávezetni az izmaidat és ízületedet a helyes tengelyben történő munkára.

Semmiképpen ne kezdj el futni anélkül, hogy egy szakemberrel konzultáltál volna. Annak is jó volna utána járni, hogy mi okozta a korábbi problémád kialakulását!

Irány a gyógytorna!

Sok sikert kívánok!

Rajnay Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!