Borítókép: Fáj a térded? A következő kérdéseket átgondolva közelebb kerülhetsz ahhoz, mi okozza a panaszt

Fáj a térded? A következő kérdéseket átgondolva közelebb kerülhetsz ahhoz, mi okozza a panaszt

Olvasónk a következő kérdést tette fel szakértőnknek, Fülöp Tibornak:

Tisztelt Fülöp Tibor!

Heti 2-3 alkalommal futok, 10-15 km-t szoktam teljesíteni megszakítás nélkül. Valamiért csak a jobb térdem külső része fáj, de néha rettenetesen. Most vettem egy új Asics Gt-1000 futócipőt, közepes lúdtalpbetéttel használom. Időnként be szoktam iktatni szüneteket futás közben és igyekszem kevesebbet futni aszfalton. Így már néha fájdalom nélkül is teljesíthetem az aznapi távomat, de még mindig nem tudok rájönni a probléma forrására. Az analizísből itélve csak a jobb bokám áll egyenesen, a bal bokám még egy kicsit befele dől.

Előre is köszönöm a segítséget,választ!

Üdvözlettel, Csaba!

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Csaba,

A problémát több tényező okozhatja, amelyekből a leírtak alapján sikerült is kiküszöbölnie néhányat, ezek jelentősen mérsékelték a panaszait. Elképzelhető, hogy átmenetileg csökkentett edzésterhelés vagy 1-2 hetes pihenő alatt rendeződik is a dolog.

Amit érdemes minden hasonló esetben végiggondolni:

1. Mikor jelentkezett a probléma először? (Ha régóta fennálló fájdalomról van szó, akkor előfordulhat a tartósabb, krónikus sérülés, sportártalom kialakulása.)

2. Mi változott meg a fájdalom felbukkanásának időszakában? (új cipő; módosult futótechnika; megnövelt edzésterjedelem vagy intenzitás; stressz; terhelés/pihenés aránya; táplálkozás; stb.)

3. Az edzésperiodizációban hogyan alakul a terhelt és a pihenő (csökkentett terhelésű) hetek aránya?

4. A rendszeres nyújtás nagy jelentőséggel bír az izomzat megfelelő állapotának biztosításában, ennek hiányában előfordulhatnak térdízületi
problémák is.

Továbbra is fennálló probléma esetén érdemes mielőbb sportszakorvost felkeresni, aki a szükséges vizsgálatok utáni diagnózis ismeretében a terápiáról is rendelkezni tud. A rehabilitációs időszakban pedig gyógytornász segítségével speciális nyújtó és erősítő gyakorlatokat sajátíthat el, amelyeknek a későbbiekben is hasznát fogja venni.

Mielőbbi panaszmentességet, sérülésmentes futást kívánok!

Fülöp Tibor

Neked is van kérdésed Tibihez? Itt felteheted. Többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!