térdprobléma,futás

Térdproblémával futni? Szakértőnk válaszol

Forrás: Getty Images
Rajnay Kata gyógytornászhoz érkezett egy kérdés, melyben arra volt kíváncsi olvasónk, elkezdhet-e újra futni, ha térdproblémával küzdött korábban.

Olvasónk az alábbi kérdést tette fel Rajnay Katának:

Szeretném a tanácsát kérni. Egész életemben sportoltam, 49 éves vagyok. Sajnos fokozatosan tíz kiló felesleget gyűjtöttem magamra. Tavaly óta komoly térdproblémám keletkezett egy régi térdsérülésből adódóan, elülső térdszalag, artrózis, az ízület két-három cm-rel magasabban helyezkedik. Rendszeresen úszom, de sajnos így fogyni nem tudok. A futásnak félek neki állni, mert tartok attól, hogy ismét nagyon fog fájni a térdem. Pedig talán a futás tudna segíteni a fogyásban. Önnek mi a véleménye? Milyen sporttal próbálkoznak, hogy eredményes legyen a fogyás?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Marianna

Kedves Marianna!

Azt javaslom, hogy a mozgásodat, a térded mindenképpen nézesd meg egy szakemberrel. Gyógytornászként mi számtalan állapotfelmérést csinálunk, ahol feltérképezzük a pácienseink mozgását, megvizsgáljuk a panaszaik hátterében lévő opciókat, és ezek alapján állítunk fel egy programot. Ha már képes a Páciens fájdalom nélkül mozogni, onnantól jöhet a fogyás.

Annak ellenére, hogy a plusz testsúly nyilván fokozhatja a kopásos panaszokat a nagyobb terhelés miatt, azt gondolom, hogy előbb rendbe kell tenni a térdedet, hogy ne az szabjon határt a további terveidnek.

Kardiótréningként amúgy a bicikli vagy az elliptikus tréner is jó lehet, amik a térdkímélőbb csoportba tartoznak, viszont a pulzust jól lehet velük emelni. Természetesen a fogyás kulcsa a sport mellett kiemelten a táplálkozás, amihez dietetikus szakértőt érdemes kifaggatnod.

Várunk szeretettel a Gyógytornászdában, ha tudunk személyesen is segíteni!

Sok sikert a céljaid elérésében!

Rajnay Kata

Gyógytornászda szakmai vezető

TE IS KÉRDEZNÉL?

RAYNAI KATÁNAK IDE KATTINTVA TEHETED FEL A KÉRDÉSEDET, A TÖBBI SZAKÉRTŐNKET PEDIG ITT TALÁLOD!