futás,teljesítmény

3 furcsa ok, amiért lassabb lehetsz, mint korábban voltál

Forrás: getty images
Azt tudjuk, hogy a túl- és aluledzés, az öregedés vagy a nem megfelelő táplálkozás is oka lehet annak, ha az utóbbi időben lassabban mennek a futásaid, mint korábban. De mi a helyzet akkor, ha ezekkel nincs semmi probléma?

Íme a lehetséges okok:

Nem szánsz elég időt az erősítésre

Már 30 éves kortól érdemes figyelni arra, hogy több időt szentelj az erősítésre, hiszen innentől kezdve az izomtömeged 3-8 százalékát is elveszítheted évtizedenként, ha pedig nincs benned erő, nem is leszel gyors. Ezért is fontos, hogy a futás mellé beiktass erősítő edzéseket is, hogy megőrizd az izomtömegedet - ami a gyorsaságon kívül egyébként a kalóriaégetésben, így az anyagcsere szabályozásában is szerepet játszik. Hetente 1-2 alkalommal végezz erősítő gyakorlatokat, hogy elkerüld a bajt.

Kevesebbet alszol

Mindenki tisztában van azzal, hogy alvás erősen kihat a teljesítményre, hangulatra és a regenerációra. Ha nem pihened ki magadat este, nem tudnak megfelelő mértékben helyreállni a futás során megsérült izomrostok, így nem leszel olyan gyors, ráadásul a motivációd is jó nagyot zuhan. Törekedj arra, hogy minden egyes nap meglegyen a szükséges alvásmennyiséged (például feküdj le és ébredj ugyanabban az időpontban, vegyél este egy levendulás fürdőt és ne használj kütyüket lefekvés előtt).

Egyszerűen stresszesebb vagy

A stressz negatívan hathat a vérnyomásdora, gyomrodra és az alvásodra is, tehát közvetve abban is lehet szerepe, ha rosszabbul teljesítesz a megszokottnál. Mivel plusz nyomást helyez a testre, nem véletlen, hogy nem tudod magadból kihozni a maximumot, ráadásul fáradtabb, motiválatnabb is lehetsz tőle, ami tovább ront a teljesítményeden. Az pedig plusz bosszúság, ha futással szeretnél megszabadulni az idegességtől, de nem megy. A legjobb, ha a nehezebb időszakokban a laza futásokra koncentrálsz és meditálsz, relaxálsz, hogy minél hamarabb visszatérjen a régi éned.

Olvasnál még a témában?