tél,hízás,anyagcsere

7 mód, ahogyan megelőzheted a téli elhízást

Forrás: Getty Images
Bár a téli időszak még várat magára, lassacskán csak megérkezik, és akkor bizony egyre inkább kívánjuk majd a nehezebb ételeket és az esti bekuckózásokat. Ha azonban ez a te alakodon is gyorsan nyomot hagy, mutatunk pár trükköt, hogy idén kikerülhesd.
  1. Valahogy gyakrabban előjönnek ilyenkor a tésztás, szénhidrátban gazdag ételek. Próbáld ki, hogy a rizst lecseréled karfiolrizsre, a rakott krumplit zellerből készíted, a hagyományos tészták helyett pedig ázsiai változatokat fogyasztasz, mint például a könnyebb üvegtészta.

  2. Ha mégis tésztát választasz, könnyű feltét kerüljön rá, például zöldségek, kerüld a húsokat és tejszínes szószokat.

  3. Készíts esténkét fincsi, forró leveseket: ezek is felmelegítenek, közben viszont nem csak hidratálnak, de jóval kevesebb kalóriát is tartalmaznak, mint a nehezebb ételek.

  4. Talán reggelire is a nehezebb baconös tojás esne jól, maradj a zabkásádnál, csak egy kicsit turbózz rajta: jöhet bele mézeskalács fűszerkeverék, vagy épp aszalt gyümölcsök!

  5. Reggelire kortyolj el valamilyen anyagcsere pörgető italt. Lehet ez egy gyömbéres-citromos-mentás víz éhgyomorra, vagy almaecetes langyos víz. Vess be valamit, amit a nyári időszakban nem fogyasztottál, de segít a zsírégetés és emésztés fokozásában.

  6. Télen nagyobb hangsúlyt kapnak a lassabb, alacsony intenzitású futások, hiszen ez az alapozás időszaka. Ezek a fogyás/súlytartás szempontjából is hasznosak, de azért ne hagyd el a magasabb intenzitású edzéseket sem (akár hegyi futások formájában) és erősítő edzéseket sem. Ezek együttesen kellenek ahhoz, hogy a fogyás és a súlyod megtartása is hatékonyan működjön.

  7. Nyáron és a meleg időben a legjobb nassolnivalót a friss gyümölcsök jelentik, télen azonban egyre jobban esik egy tömény csoki vagy épp süti. Ezért mindig legyen nálad valami olyan egészséges megoldás, ami enyhíti az édesség utáni vágyat, de nem tartalmaz adagonként 600 üres kalóriát. Pár kocka étcsoki egy kis aszalt áfonyával nagyon gazdag ízt jelent, de egy kis fahéjas-almás zabkeksz is jó választás lehet. Készülj előre!