futás télen,futás hóban,terepfutás,szöges cipő,hólánc cipőre,gore-tex

Téli cipőválasztási tippek

Lassan a tél derekán járunk, bár hóval igazán még nem örvendeztetett meg bennünket hosszasan a téli szezon. A karácsonyi időszak előtt volt némi és most a napokban pár centi. Ennek ellenére időszerű, hogy áttekintsük, milyen cipőt érdemes télre beszerezni.

Aszfalt, beton, salak, rekortán vagy éppen valamilyen terep ahol futsz? A felület az, ami elsősorban meghatározza a cipőválasztást. Száraz felületen/talajon, gyakorlatilag bármilyen komfortos cipő jó választás. Jó a tapadása, nem csúszik.

Nedves felület esetén, amikor az időjárás 0 fok felett van aszfalton/betonon szintén bármilyen jó állapotú futócipő megfelelő. Azonban saras terepen, földúton kicsit más a helyzet. Ebben az esetben érdemes olyan terepcipőt választani, amelyik talpa markáns bordázattal rendelkezik. Vannak olyan gyártók, amelyek kifejezetten saras, felületre gyártanak cipőt. Az ilyen típusú lábbelik kevésbé csúsznak, sokkal könnyebb bennük stabilan futni.

Havas felületen fokozott a csúszásveszély. Friss hó esetén függetlenül attól, hogy aszfalton vagy terepen futok, szintén markánsabb talpbordázattal ellátott cipőt választok, akárcsak saras ösvényre.

terepfutás,szöges cipő,futás hóban,futás télen
Egyes szöges cipőkben cserélhetőek a szögek, használat közben tompulnak, ezért elveszítik a hegyüket idővel.

Vannak gyártók, amelyek készítettek kifejezetten havas felületre is futócipőt. Illetve léteznek az úgynevezett szöges futócipők, ezek talpában néhány szög segíti a fokozott stabilitást, csúszás biztos lépést.

Jeges felületen normál futócipőben vagy bármilyen gumitalpú cipőben nem érdemes kísérletezni. Ilyenkor megoldást nyújthat a szöges cipő, de legjobb választás, ha egy hólánccal teszed biztonságosabbá a cipő talpát. Többféle cipőre húzható hólánc kapható, a gyártók külön jelzik, hogy melyik milyen jellegű sporthoz (túrához vagy terepfutáshoz) passzolnak. Ezek súlya változhat, illetve, kiképzése lehet egészen agresszív. Pillanatok alatt fel-, illetve lehúzható, haladás közben sem vesz el sok időt a használat és garantáltan jól kapaszkodik a jégen, csúszás biztos futást tesz lehetővé, igaz, cserébe 80-150 grammal megnöveli a cipő súlyát.

terepfutás,futás télen,futás hóban,hólánc cipőre
Erős gumipánton acélláncok és kampók. Tuti megoldás, ha jégpáncél borítja az ösvényeket.

Egy korábbi szemléltető videó arról, miben érdemes futni jégen:

A GORE anyaggal (Gore-Tex) ellátott cipők, bizonyos mértékű vízhatlanságot biztosítanak, egyben melegebb érzést adnak a lábnak. Téli hideg időszakban mindenképpen jó választás, kivéve akkor, ha van esély rá, hogy föntről befolyjon a víz (mondjuk egy patakátkelésnél) vagy éppen a hó mély hóban, esetleg az olvadó hólé. A GORE anyag jellemzője ugyanis, hogy a vízhatlanságot belülről is biztosítja, azaz nem jut ki az anyagon keresztül a víz. Ilyen esetben, tehát, ha nagy hóban futsz, érdemes kamáslival kiegészíteni akár a Gore-Tex-es cipőt, akár bármilyet. Védelmet biztosít a lábszár, boka és a lábfej számára, nem áztatja át a ruházatot ezeken a részeken és a bőröd is szárazon marad.

Minél hosszabbat futsz havas időben, annál fontosabb, hogy igazán jó lábbeliben (és zokniban) indulj útnak. Nagyban javítják a komfortérzetet a téli futások során.