korona vírus,tartós élelmiszer,éetelek otthonra

Tartós és lassan romlandó ételek, amik mindig legyenek otthon – ne csak a járvány idején

Forrás: Getty Images
Mostanság sokan feltankoltak pár alapélelmiszerből, talán túlságosan is. Pedig van pár dolog, ami jó, ha mindig van otthon, koronavírustól függetlenül is, és amelyekhez mindig lehet nyúlni, ha nem tudod, mi legyen az aznapi menü.

Ha ezekkel az élelmiszerekkel töltöd fel a konyhát, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem kell kidobnod őket, ugyanakkor egészséges és tápláló fogásokat készíthetsz belőlük:

  • Mirelit zöldségek
    A fagyasztott zöldségek remek választást jelentenek, ugyanis szuper vitaminforrások, hiszen miután leszedték azokat, szinte azonnal fagyasztásra kerülnek, ezáltal megmarad minden hasznos tápanyag bennük.

  • Konzerv bab, csicseriborsó, lencse
    Rost- és fehérjeforrások, bármikor készíthetsz belőlük egy jó szendvicskrémet, levest, vagy főzeléket, de ha épp nincs kedved egyikhez sem, akkor jó sokáig elállnak.

  • Növényi tejek
    Olyanok, mint a tartós tej, ha egy ideig nem fogynak el, nem romlanak rád jó sok ideig, feltéve ha megfelelően, felbontás nélkül tárolod.

  • Mogyoróvaj, mandulavaj
    Univerzálisan használható alapanyagok, könnyedén eltelítenek, ellátnak proteinnel és zsírral. Mehetnek sütibe, zabkásába, salátába vagy smoothie-ba, vagy amibe szeretnéd!

  • Tojás
    A hűtőben tárolva 3 hétig is eláll, szóval nem baj, ha mindig van otthon 1-2 dobozzal, mert rengetegféleképpen és gyorsan használhatod, ráadásul remek tápanyagforrás.

  • Banán
    Bár elsőre nem tűnik egy tipikus tartós élelmiszernek, ha kezd megbarnulni, csak karikázd fel és fagyaszd le, így bármikor használhatod fagyialapanyagnak. Ha fagyott állapotban még összeturmixold más gyümölcsökkel, joghurttal, tejjel, mogyoróvajjal, egy krémes fagylalt szerű állagot kapsz, de ugyanígy dobhatod sütikbe, zabkásákba is!