tartás,helyes tartás

3 gyors tipp, hogy lecsekkold a tartásodat

Forrás: getty images
Rengeteg tippet találni, amivel javíthatsz a tartásodon futás közben. Azonban leellenőrizni nem könnyű, hogy tényleg megfelelően tartod-e magadat. Íme néhány tipp, amivel ezt megteheted.

Természetesen egy futóedző rengeteget segíthet a probléma megoldásában, de vannak helyzetek, amikor nem megoldható, hogy mindig legyen melletted egy szakember. Ilyenkor jól jönnek a következő trükkök, amikkel könnyedén ellenőrizheted, hogy jól tartod-e magadat.

1. vedd magadat videóra!

Irány a futópad, ott pedig készíts magadról egy egyperces videót. A legjobb, ha szemből és oldalról is tudsz felvételt készíteni (nyugodtan kérj meg a teremben valakit, hogy segítsen). Ha megvagy, akkor nézd meg, milyen a tartásod, mennyire hajtod magadat a karoddal, milyen a talajfogásod - a tapasztaltabb futók észre fogják venni, ha valami nincs rendben.

2. Versenyfotók

Mindenki utálja őket, azonban arra nagyon jók lehetnek, hogy megnézd, a táv különböző szakaszain hogyan futottál. Lehet, az elején még figyeltél a helyes tartásra, de érdemes akkor is megnézned magadat, amikor már fáradsz - hiszen nagyban hátráltathat, ha nem megfelelő a testtartásod.

3. Fuss emelkedőn!

A gravitáció lesz ebben az esetben a segítségedre. Ha ugyanis nagyon kihúzod magadat futás közben, akkor rá fogsz jönni, hogy az emelkedőn - ahogy síkon sem - nem ez a legjobb szög, hanem érdemes kicsit előredőlni. Emelkedős futás során viszont a térdedet is jobban megemeled, a karoddal erősebben hajtod magadat - ezek szintén lényegesek.

Milyen a helyes tartás?

  1. A válladat engedd le, a mellkasodat nyomd ki.
  2. Húzd ki magadat, arra figyelj, hogy ne dőlj túlságosan hátra futás közben.
  3. A karod mozogjon a tested mellett, ez is segíti az előrehaladást.
  4. Egyenesen, magad elé nézz, ne lefelé - így a gerinced nem terhelődik meg.
  5. A lábad a tested alatt érkezzen le a talajra, így megelőzheted a csípő-, és hátproblémákat is.

Olvasnál még a témában?