Zeller és szárzeller: egyik jobb, mint a másik, télen pedig kötelező enni őket!
Mi a különbség a zeller és a szárzeller között?
Az ízük nagyon hasonló, mindkettő sokféleképp felhasználható, a zellernek a gumóját és a zöldjét fogyasztjuk - ez utóbbi kiváló a levesek ízesítéséhez - a szárzellernek - amit angol zellernek vagy halványító zellernek is hívnak - pedig a szárát. A vitamintartalmuk eltérő, épp ezért nem baj, ha mindkettőt rendszeresen beiktatod a mindennapokba!
#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis
100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.
A termék limitált számban elérhető webshopunkban!
5500 Ft
Zeller
Rengeteg pozitív élettani hatása van, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így érdemes gyakran fogyasztani. A, B, C, E vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag. Rosttartalma jelentős, ami nagyon hasznos az emésztés, a bélrendszer szempontjából. Emellett a szívnek is sokat segít: kiváló az érrendszeri problémák ellen, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve a rákmegelőző hatása is van, és hatékony gyulladáscsökkentő.
Így fogyaszd!
- Nyersen almával, répával kombinálva csodás saláta készíthető belőle.
- Sütve, fűszerekkel isteni zöldségchips és kiváló nassolni való.
- De ha cukkinit, brokkolit, édesburgonyát grillezel, mehet mellé a zeller is vastagabb darabokban, mert így is isteni!
- A klasszikus krumplipüré vitamintartalmát is feltornázhatod, ha egy zellert is főzöl a pürébe, csodát tesz az emésztéssel!
Szárzeller
Többnyire a friss szárzeller szárait fogyasztják az emberek, de ha még nem próbáltad, grillezve is remek fogás. Ha pedig egyszerű mártogatósokat készítesz hozzá, a nyers szárzeller még egészséges nassolni valóként is kiválóan működik.
Kifejezetten alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban körülbelül mindössze 10 kalória van, viszont az ásványaianyag tartalma sokkal magasabb, mint a zellergumóé. C-vitaminban is lényegesen gazdagabb: 100 grammjában 30-50 mg található - emellett A és B-vitaminban is bővelkedik, mellette pedig foszfor, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, szilícium és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Rosttartalma szintén hasznos az emésztésnek, emellett fogyasztása a vesék működését is serkenti, és az elsavasodott szervezet számára is kifejezetten hasznos. Méregtelenítő hatása van, emellett gyümölcsökkel fogyasztva sem terheli meg az emésztőrendszert, így egy reggeli zöld turmixnak csodás alapeleme lehet. B-vitamin tartalmának köszönhetően nagyon pozitívan hat az idegrendszer működésére, nyugtató hatású zöldség.
Ugye, hogy meghoztuk a kedved a zellerfélékhez? Edd őket télen minél gyakrabban!