wagner-gyurkes viktoria

Wagner-Gyürkés Viktória, többszörös magyar bajnok akadályfutó, dietetikus edzés előtti táplálkozási tippjei

Forrás: Getty Images
Érdemes megfogadni a tanácsait!

Wagner-Gyürkés Viktória neve sokunk számára ismerősen csenghet az eredményei alapján, hiszen a 3000 méteres fedettpályás országos csúcstartónk, illetve a 2000 méteres akadályfutás legjobb magyar idejével rendelkező futónk sokszor bizonyított már: 8. helyen végzett 800 méteren a 2009-ben ifjúsági világbajnokságon, 2017-ben pedig ezüstérmet szerzett az Universiádén akadályfutásban.

Nagy valószínűséggel az ötkarikás játékokon is láthatjuk majd futni, hiszen a tokiói olimpia 45 fős akadályfutó mezőnyében - a világranglista pontok alapján - jelenleg a 27. helyen szerepel.

Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy mivel is foglalkozik az edzéseken kívül. Mivel Viki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végzett dietetikusként, ezért most nem is az eredményeiről, illetve a céljairól faggattuk, hanem az étkezési szokásairól. Ki az ugyanis, aki hitelesebben el tudná nekünk mondani az edzések előtti étkezések jelentőségét egy többszörös magyar bajnoknál?

Milyen jellegű edzéseket végzel reggelente, valamint délelőttként?

Korán reggel, azaz 7-8 órai kezdettel csak ritkán szoktam edzeni, és olyankor csak könnyű futást csinálok. A fő edzéseim időpontja azonban délelőttre esik, ezért a legtöbb edzésemet 10 órai indulással végzem. Ha egy nap két edzésem van, akkor délelőttre esik az erősebb, hosszabb, délutánra pedig a könnyebb futás

Szoktál éhgyomorra futni, vagy mindig eszel pár falatot mielőtt elindulsz futni?

Ha valami miatt reggel futok, akkor étkezés előtt megyek ki, többnyire éhgyomorra. Ha nem azonnal ébredés után indulok, akkor előfordul, hogy egy pár falatot eszem közvetlen futás előtt. Erősebb, hosszabb edzés előtt mindig reggelizem, nagyjából 2 órával az edzés kezdete előtt.

Igyekszel változatosan reggelizni, vagy van 1-2 étel, ami már bevált és mindig azokat fogyasztod el?

Változatos reggeli opcióim vannak, de általában 1-2 féle reggelit szoktam fogyasztani időszakosan. Ilyenkor képes vagyok hetekig szinte ugyanazt enni, egyszerűen csak azért, mert azt kívánom ébredés után. Attól is függ a választásom, hogy mennyi időm van edzés előtt. Másfél-két órát mindig szoktam hagyni futás előtt, de ha több időm van, akkor tartalmasabbat eszem.

Nálam nagy kedvenc a klasszikus főzött zabkása gyümölccsel, és mogyoróvajjal. Nyáron, amikor nem kívánom a meleg reggelit, akkor sokszor eszem házi készítésű granolát joghurttal, és gyümölccsel. Szerintem mindig jó választás pár szelet pirítós. Én általában az édes reggelit kívánom, így azt mogyoróvajjal és banánnal fogyasztom, vagy esetleg lekvárral. Ha mégis sósan eszem, akkor avokádót vagy humuszt teszek rá. Amikor jobban ráérek és több időm van edzés előtt, akkor szívesen eszem banánpalacsintát. Ritkábban tojást valamilyen formában, és olyankor zöldséget is fogyasztok mellé.

zabkása
Forrás: Alexandru Acea/Unsplash

Milyen irányelveket tudnál azoknak mondani, akik reggel munka előtt mennek el futni? Illetve, azoknak, akik mondjuk délelőtt végzik el a lendületesebb, erősebb edzéseiket?

A reggeli étkezés fontos, és nem szabad, hogy kimaradjon, még akkor sem, ha kora reggel, vagy délelőtt futunk. Ha valakinek nincs ideje reggelizni a munka előtti futást megelőzően, akkor inkább fusson éhgyomorra, viszont reggelizzen tartalmasan az edzést követően. Ez idő szűkében lehet például egy előre elkészített szendvics, amit útközben is el lehet fogyasztani. Ne vágjon bele az egész napos teendőkbe étkezés nélkül, főleg, hogy előtte még futott is! Ha pedig valaki délelőtt végez lendületesebb, erősebb edzést, akkor figyeljen, hogy teljen el elég idő a reggeli és az edzés között, hogy az ne okozzon emésztőrendszeri panaszokat. Mindenkinél eltérő, hogy mennyi időre van szüksége, de lehetőleg könnyen emészthető reggelit fogyasszunk, és semmiképp, se együk túl magunkat. Ezt egyénileg kell kitapasztalni, de erősebb, hosszabb edzés előtt fontos, hogy fel legyenek töltve az energia raktáraink. Hosszútávon ugyanis csak így fogunk teljesítményfokozó hatást elérni az edzésekkel.