reggeli,étkezés

Veszélyes dolog kihagyni a reggelit, és túl későn vacsorázni

Forrás: Getty Images
Eddig is tudtuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, de a legfrissebb kutatások szerint komoly veszélyei vannak annak, ha nem jut időd a napindító étkezésre, mellette viszont késő este vacsorázol!

A reggeli edzés előtt kihagyod az étkezést, vagy általában az esti sportolás után vacsorázol? Jobb, ha újratervezed az étkezési szokásaidat, a European Journal of Preventive Cardiology szaklap legfrissebb tanulmánya szerint ugyanis akik a fentiekre hajlamosoak, azoknál egy szívrohamnak sokkal súlyosabb következményei lehetnek.

A kutatásban 113 olyan ember étkezési szokásait vizsgálták meg, akik később szívrohamot kaptak, majd 30 napig nyomon követték az életüket a kórházba kerülésük után. A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik legalább hetente 3 alkalommal kihagytak reggelit, és a lefekvést megelőző két órán belül vacsoráztak, azoknál négy-ötszörörésre nőtt az esély az elhalálozásra, az újabb infarktusra vagy komoly mellkasi fájdalomra az első szívrohamot követő 30 napban.

Korábbi kutatásokból már tudtuk, hogy a reggeli kihagyása és a késő esti étkezés rontja az emberek anyagcseréjét, de az bennünket is meglepett, hogy ilyen súlyos következményekkel is járhatnak
nyilatkozta Marcos Minicucci, a Sao Paulo Állami Egyetem professzora.
reggeli,szívbeteg
Forrás: GettyImages

Az egyik ok a fentiekre az is lehet, hogy a legtöbb embernél nemcsak ezek a rossz étkezési szokások okozzák a baj, hanem melléjük még más, egészségtelen dolgok is társulnak. A reggeli kihagyása egyébként sem jó dolog, korábbi kutatások szerint elhízást, inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget okozhat. Egy 2017-es tanulmány szerint pedig még a szívbetegség esélye is gyakoribb a reggelit mellőző embereknél.

A megoldás természetesen az, hogy legalább 2 óra teljen el a vacsora és a lefekvés között, a reggeli pedig sose maradjon ki: ez az étkezés legyen tartalmas, tegye ki a napi kalóriabevitel 15-35 százalékát, legyen fehérjedús, és tartalmazzon szénhidrátot is. Futás előtt jöhetnek a joghurt, a teljes kirőlésű kenyér, müzli és a gyümölcsök!