evés, húsevés,

Húsmentes étkezés húsimádó gyerekek mellett - nagyon is megoldható, csak akarni kell!

Forrás: Getty Images/ Johan Jehlbo / EyeEm
A veganuár, vagyis a vega január egyre népszerűbb világszerte. Ha te is kacérkodsz a gondolattal, de fogalmad sincs, hogyan egyeztesd ezt össze a családdal, segítünk picit!

A január az új kezdetekről, új szokások kialakításáról is szól. A húsmentes étkezés egyre népszerűbb világszerte, hiszen az egészségügyi okok mellett a bolygónkra nézve is nagy hatása van.

Ma már az sem állja meg a helyét, hogy a sok edzés mellett nem kivitelezhető a húsmentes, netán a vegán életmód: egyre több élsportoló kezd így élni. Persze ez is egy olyan dolog, amibe fontos átgondoltan belevágni, utánaolvasni, étrended okosan összeállítani, hogy hús hiányában minden szükséges tápanyagot megkaphasson a szervezet.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

A férjem és én 7 hónappal ezelőtt, tavaly nyáron vágtunk bele a húsmentes életbe - nem azért, mert az egészségesebb lenne, egyszerűen csak változtatni akartunk. Nem terveztük előre, és ugyan néha szóba került, hogy kipróbálhatnánk, de sosem hittem, hogy ő, akinek napi szinten minimum egyszer szerepelt az étrendjében a hús, havonta pedig legalább egy medium rare steak-et elfogyasztott, képes lenne hús nélkül élni. Végül nálunk ő maga döntötte el egyik napról a másikra, hogy abbahagyja a húsevést, én pedig csatlakoztam hozzá. Semmiféle egészségügyi ok nem állt a háttérben: egyszerűen soknak éreztük a húsfogyasztásunkat, leterheltek voltunk fizikailag és a lelkileg is az építkezés és a költözés miatt, stressz-szintünk az egekben járt, és ez egy remek útnak tűnt, hogy kissé átformáljuk az étkezésünket.

Azóta abszoplút beleszoktunk a vegaságba, van azonban egy nehezítő tényező: húsimádó gyermekeink vannak, az viszont mázli, hogy hozzánk hasonlóan ők is szívesen esznek halakat.

Ha te is így vágnál bele a dologba, a következőket alaposan gondold át!

vega, étel,
Forrás: Unsplash/ Natalia Y

1. Mire szeretnéd tanítani a gyereket?

Többen kérdezték tőlünk, hogy akkor most vegák vagyunk teljesen, és a gyerekeink sem kapnak húst? Tudom, sokan így élnek, én azonban ezt nagyon elutasítom. A fiunk 5, a lányunk 2.5 éves, és nem gondolom, hogy ebben a korban jogom van ahhoz, hogy egyszerűen elvegyem tőlük a húst. Ha később követni akarnak bennünket, és ha akkor még így élünk, nem állok az útjukba, de úgy gondolom, egy fejlődő szervezetnek még szüksége van a húsra. Pláne, hogy a fiam minimális zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, de igazi húsevő szuper immunrendszerrel.

2. Nem ez van a középpontban

Amit csinálunk, az az, hogy nem reklámozom, hogy mi nem eszünk húst. Nem mondom nekik minden egyes étkezésnél, és burkoltam sem akarom őket ránevelni a húsmentes életre. Ugyan többnyire együtt ebédelünk vagy vacsorázunk, de nekik általában nem tűnik fel, mi miért eszünk mást, én pedig nem akarom beléjük verni, hogy a hús káros lenne. Felkínálom nekik a lehetőségét, hogy egyenek a mi fogásainkból, de többnyire a klasszikusabb dolgokat kérik. Ha pedig egyszer-egyszer megemlíti valamelyikőjük, hogy apa miért nem eszik rántott húst, szépen elmondjuk, hogy vannak emberek, akik nem esznek húst, és most mi is így élünk. Ám nekik nem kell izgulniuk emiatt.

3. Nem kell mindig húst enniük!

Attól még, hogy a gyerekek nem vegák, még nem kötelező minden egyes nap a húsfogyasztás, sőt! A főzelékek és zöldséglevesek adu ászok ilyenkor, azt pedig tapasztalatból mondom, hogy egy jól elkészített, ízletes zöldségfasírt, falafelgolyó pont ugyanúgy fog ízleni egy húsevő gyereknek, mint egy klasszikus verzió darálthúsból. Ami nálunk még nagy vegasláger, és a gyerekek is imádják, azok a zöldséges tócsnik, rakott zöldségek, spenótos lasagne. Ezeket csodálatos módon az egész család tudja egyszerre enni!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Azokat sem ítélem el, akik vega gyereket nevelnek, hiszen mindenki maga tudja, mi jó a családjának. Nem egy ismerősöm van, aki vegaként nőtt fel és azóta sem eszik húst, de talán mi még nem vagyunk elég meggyőződéses vegetáriánusok -e téren. Mindenesetre szeretünk így élni, az immunrendszerünk fényévekkel jobb, egyszerűen könnyebbnek érezzük magunkat.

Érdemes legalább esélyt adni ennek az életmódnak - és ebben a gyerek se legyen kifogás!