Borítókép: Tönkebúza-caprese

Tönkebúza-caprese

A hagyományos caprese saláta friss mozzarellával, paradicsommal és bazsalikommal készül – ehhez adott a Runner’s World állandó szerzője, Tracy Harris jó adag teljes kiőrlésű gabonát. A tönkebúza hasonlít az árpára, de testes, mogyorós az íze. Igen gazdag fehérjében, rostban és vitaminokban. Ha nem jutsz hozzá, kiválthatod barna rizzsel, árpával vagy quinoával is.

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 főre:

  • 300 g tönkebúza
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 225 g koktélparadicsom, félbevágva
  • 225 g friss mozzarella, kockára vágva (vagy ugyanennyi mini mozzarellagolyó)
  • 15 g friss bazsalikom, vékony csíkokra vágva
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 2,5 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál agávészirup vagy méz
  • őrölt fekete bors

Tedd a tönkebúzát egy közepes fazékba a vízzel, kis sóval, és kezdd el forralni nagy hőfokozaton. Ha forr, vedd a hőt alacsony fokozatra, fedd le a fazekat, és párold a gabonát 30 percig, vagy amíg meg nem puhul. Szűrd és jól csepegtesd le, tedd egy nagy tálba. Add hozzá a paradicsomot, mozzarellát, bazsalikomot. Forgasd össze.

Egy kis tálban habverővel elegyítsd az olajat, ecetet, agávészirupot vagy mézet, s borsot is őrölj rá ízlés szerint. Csorgasd a salátára, keverd meg. Tálalhatod azonnal, melegen, vagy hagyhatod kihűlni.

Tápérték adagonként: 2218 kJ, 530 kcal, 52 g szénhidrát, 5 g rost, 20 g fehérje, 27 g zsír, ebből telített 10 g, 662 mg nátrium