Borítókép: Télen mindig felszalad rád plusz 2-3 kiló, bármit is csinálsz? Itt a megoldás!

Télen mindig felszalad rád plusz 2-3 kiló, bármit is csinálsz? Itt a megoldás!

Forrás: getty images
Szakértőnkhöz az alábbi kérdés érkezett egyik olvasónktól:

Szia Éva,

Szinte minden télen felszedek 2-3 kilót, pedig nem állok le a futással és táplálkozásban is igyekszem nem többet enni. Mit lehet tenni a téli raktározás ellen, ha nem szeretnék koplalni?

Köszi,
Gréta

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Gréta,

Az anyagcserédet úgy tudod leginkább "pörgésben" tartani, ha a sport mellett rendszeresen - 3 óránként - eszel. Naponta legalább 5 étkezést javasolok, de ha a futások miatt úgy jön ki a lépés, nyugodtan iktass be még plusz köztes étkezést, hiszen stabil vércukorszint nélkül nem lehet hatékonyan edzeni sem. Érdemes lenne meghatározni, hogy mennyi a napi szénhidrát szükségleted - figyelembe véve az edzések felhasználását is, és ezt a mennyiséget tudatosan szétosztani a napi étkezéseid között. Ezzel nem csak stabil vércukorszintre tehetsz szert, hanem stabil inzulinszintre is, ami abban segít, hogy ne épüljön feleslegesen zsírszövet a testedben, illetve hatékonyabb legyen a zsírból történő energiafelhasználás futás közben. Ügyelj arra is, hogy reggel és este már ne fogyassz gyorsan felszívódó szénhidrátokat, viszont egyél helyettük lassan felszívódóakat.

Támogathatod az anyagcserédet, ha rendszeresen iszol zöld teát (édesítés nélkül), vagy frissen facsart grapefruitlevet, de bármilyen keserűanyag tartalmú étel, gyógynövény serkenti az emésztés hatékonyságát, segít a testsúly-menedzsmentben.

Amennyiben a súlygyarapodás rendszeresen visszatér a téli időszakban, érdemes lenne megvizsgáltatnod (vérvétel formájában) a pajzsmirigyed működését is, hiszen a pajzsmirigy nagyban meghatározza az anyagcserénk sebességét, és jellemzően télen lassulhat a működése, ha esetleg probléma van vele.

üdvözlettel: MacPherson Éva

Neked is van kérdésed Évához? Itt felteheted! A többi szakértőnkkel ide kattintva ismerkedhetsz meg!

Olvasnál még a témában?