puffadás,utazás

Puffadsz az utazás alatt? Pofonegyszerűen kivédheted!

Forrás: Getty Images
Egészséges étkezés, rendszeres edzés - ezek mind segítenek a puffadás ellen. Ám a nyaralás alatt általában kirúgunk a hámból, a szervezet pedig ilyenkor nagyon is megbosszulja a dolgot!

A nyaralás alatt az új helyek megismerésén túl az is szuper dolog, hogy kicsit kizökkensz a mindennapi rutinból, és ne adj Isten edzés helyett is várost nézel, vagy úszkálsz a tengerben. Ezek a napok testileg, lelkileg feltöltik az embert, és persze a kalóriákra is kevésbé koncentrálunk ilyenkor.

Ám a sport hiánya, a rendszertelen étkezés, a koktélozás, a jó kis zsíros strandkaják bizony kikezdik a gyomrunkat, és a legtöbb embernél mindennapos probléma lesz a székrekedés, a puffadás. De tehetsz ellenük, ha odafigyelsz a következőkre!

Az utazás tényleg puffadást okoz?

Anna Kippen dietetikus szerint a legtöbb ember az utazás során hajlamos a puffadásra, ez pedig azért van, mert úgy gondolják, ilyenkor övék a világ, ehetnek, amit és amennyit akarnak, hiszen nyaralnak! Ilyenkor túlsúlyba kerülnek az édességek, a szénhidrátok, a zsíros ételek, és persze az alkohol is.

Persz van egy jó oldala is a dolognak: ha a hétköznapokban figyelsz, mit eszel, ilyenkor viszont elengeded magad, akkor legalább van lehetőséged megfigyelni, milyen típusú ételek okoznak problámát.

Óvatosan a repülőn!

Nem csak a nyaralás alatt, de már a többórás utazás alkalmával is kínozhat a puffadás, különösen, ha repülőn utazol. Itt ugyanis kevésbé van hely a mozgásra, nem sétálgathatsz állandóan - vallja a szakember. Ráadásul ott vannak a repülőn kapott ételek, snackek, amikhez ha csak nem utazol így állandóan, nincs hozzászokva a tested - és könnyen emésztési zavarokat okozhatnak. A száraz környezet, a légnyomás megváltozása is sokat számít, ha pedig még szénsavas italokat is iszol, garantált lesz a puffadás.

hidratálás,repülés
Forrás: GettyImages

Tippek puffadás ellen

Ha a következőket betartod, simán elkerülheted a nyaralások, utazások egyik legzavaróbb kísérőjelenségét!

  • Sétálj minél többet! Igen, a repülőn is, amennyire a körülmények engedik. Ha kell, sétálj többször a mosdó felé, picit nyújtsd meg a lábaidat!
  • Vigyél magaddal egészséges nasikat! Pakolj a táskádba natúr magvakat, almát, pirított csicseriborsót: ezek eltelítenek, feltöltenek vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ráadásl nem akarsz utánuk állandóan inni, szemben a repülőn ehető sós nasikkal.
  • Vigyél magaddal probiotikumot, hogy rendben legyen az emésztőrendszered! Vagy igyál sok kefírt, natúr joghurtot, ezek is segítenek.
  • Kerüld a szénsavas italokat, a kávét a repülőn. Ezek puffasztanak, dehidratálnak. Kávét lehetőleg több órával az utazás előtt igyál utoljára!
  • Egyél sok zöldséget! A nyaralás alatt is minden étkezéshez fogyassz valami friss zöldséget, ezek ugyanis elemi fontosságúak a megfelelő emésztéshez.
  • Inni, inni! A szakember szerint a hidratálás az egyik legfontosabb kulcs: ha eleget iszol, az emésztéssel sem lesz gond, a bőröd sem szárad ki, és a keringés is rendben lesz. Persze az alkoholos italok is dehidratának, így ha koktélozni támad kedved, ám legyen, de minden koktél után igyál meg egy pohár vizet!
  • Moccanj meg! Na nem kell a nyaraláson is órákat edzeni napfürdőzés helyett, de figyelj arra, hogy minden nap eleget mozogj. Ússz, sétálj nagyokat, menjetek táncolni, biciklizni - a nyaralóhelyeken ezer lehetőség van az aktív életre!